Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Κατάληψη στην Πολυτεχνική για σίτιση και νέα εκπαιδευτικά μέτρα

Κατάληψη στην Πολυτεχνική για σίτιση και νέα εκπαιδευτικά μέτρα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το δρόμο των πανεπιστημιακών τμημάτων της Κομοτηνής ακολούθησε και ηΠολυτεχνική της Ξάνθης που αποφάσισε κατάληψη της σχολής Παρασκευή καιΔευτέραμε σκοπό να αντιταχθεί στην απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότηταςσχετικά μεπεριορισμό της σίτισης μόνο στους 700 οικότροφους φοιτητές, καθώς καιστα νέαμέτρα για την παιδεία που δρομολογούνται, και όπως υποστηρίζουν οιφοιτητές,οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, καθώς και υποτίμηση τηςαξίας τωνπτυχίων, ενώ ενισχύουν το κλίμα της υποχρηματοδότησης στην Παιδεία. Σεαυτά γιατους φοιτητές της Ξάνθης προστίθενται και τα προβλήματα πουαντιμετωπίζει ηΑρχιτεκτονική με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, πολύ δε μάλλον μετάτησυνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των φοιτητών με τη Σύγκλητο, όπου δενεισέπραξανκάποια υπόσχεση ή δέσμευση, παρά μόνο κατανόηση από κάποιους καθηγητέςμεμονωμένα.
 
Γενική Συνέλευση με ανεξάρτητους φοιτητές
Την προηγούμενη Τρίτη φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο χώρο τουπανεπιστημίου για την διεξαγωγή γενικής Συνέλευσης, ωστόσο δενσυμπληρώθηκεαπαρτία γι’ αυτό και η συνέλευση αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Σε εκείνηωστόσο τησυνάντηση, από ανένταχτους φοιτητές και τους πολιτικούς σχηματισμούςτης ΕΑΑΚκαι της ΑΡΕΝ –που πρόσκειται στο ΣΥΝ- αποφασίστηκε η δημιουργία τηςΠρωτοβουλίας Φοιτητών, η οποία συνέταξε το πλαίσιο, το οποίο και έγινεδεκτό μεευρεία πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, δύο ημέρες μετά. Όπως σημείωσανφοιτητές που συμμετέχουν στο σχήμα, «οι φοιτητές δείχνουν πιοσυνειδητοποιημένοι τώρα, γιατί βλέπουν τι γίνεται γύρω τους,αντιλαμβάνονταιτις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους». Μάλιστα, τόνισανότιπαρά την απουσία ΠΑΣΠ (φοιτητική νεολαία ΠΑΣΟΚ), ΔΑΠ (από τη ΝέαΔημοκρατία, ηοποία μάλιστα έχει αποχωρήσει από τον ενιαίο σύλλογο δημιουργώνταςαυτόνομουςσυλλόγους ανά τμήμα) και ΜΑΣ (από τους κόλπους του ΚΚΕ), στη συνέλευσησυμμετείχανπερίπου 400 άτομα, τα οποία σε πλειονότητα δεν ανήκουν σε κάποιοπολιτικό χώροκαι παρόλα αυτά υπερψήφισαν το πλαίσιο της κατάληψης συμμετέχοντας μεθέρμη στησυζήτηση για τα εκπαιδευτικά. 
Στη συνέλευση αποφασίστηκε κατάληψη και πορεία το μεσημέρι τηςΠαρασκευής, καθώς και δεύτερη πορεία τη Δευτέρα, στην οποία θασυμμετέχουν καιμαθητές, στα πλαίσια της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία τουΑλέξηΓρηγορόπουλου.
Σκοπός ωστόσο των φοιτητών, όπως μας εξήγησαν, είναι να επιστρέψουνστις αίθουσες διδασκαλίας από την Τρίτη, όχι με την έννοια τηςολοκλήρωσης μιαςμάχης που έφτασε στο τέλος, αλλά με το σκεπτικό της συνέχισης τηςενημέρωσηςτων φοιτητών για τα όσα συμβαίνουν στο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικόγίγνεσθαι.«Γι’ αυτό και η κατάληψη της Πρυτανείας, όπως έγινε στην Κομοτηνή, έχειαυτό τοσυμβολικό σκοπό. Δεν κάνουμε κατάληψη για να χάσουμε μάθημα, αλλάδημιουργούμεένα μέσο πίεσης και ένα δρόμο αγώνα, πληροφόρησης και αφύπνισης τωνφοιτητών»,εξηγούν οι ίδιοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…