Η ψήφος είναι υποχρεωτική…

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Εικόνα… απ’ τα παλιά, μειδιάματα σε κάποιους και σε άλλουςπικρία προκαλεί η ανακοίνωση του τμήματος εκλογών της νομαρχίας, αν καιπεριβάλλεται από τυπικότητα –ίσως γι’ αυτό ακριβώς προκαλεί αυτά ,παραθέτονταςτις κείμενες εκείνες διατάξεις που καθορίζουν την υποχρέωση των Ελλήνωνπολιτώνγια προσέλευση στις κάλπες. Και πράγματι αν σκεφτεί κανείς ότιαποτέλεσεκατάκτηση του Ελληνικού Συντάγματος η καθιέρωση της μυστικής, άμεσης,καθολικής, υποχρεωτική ψηφοφορίας, οπωσδήποτε η σημερινή πραγματικότηταμοιάζεινα έχει απομακρυνθεί από την ουσία του δικαιώματος. Το κείμενο πάντως,πιστόστο γράμμα του νόμου περιγράφει τα δικαιολογητικά που πρέπει κανείς ναπροσκομίσει αν αδυνατεί να προσέλθει στις εκλογές, καθώς και τιςκυρώσεις πουεπιβάλλονται σε περίπτωση αποχής.
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, όπου η ψήφος θεωρείται«υποχρεωτική» αν και αυτό το χαρακτηριστικό έχει αποκλειστικά ιστορικόκαισυμβολικό χαρακτήρα –χωρίς ποτέ να έχει επιβληθεί κάποια από τιςπροβλεπόμενεςκυρώσεις- μιας και το ποσοστό όσων απέχουν συνειδητά ή ασυνείδητα απότιςεκλογικές αναμετρήσεις, όλο και αυξάνεται, ανεξάρτητα αν για κάποιουςείναι ανησυχητικόή για κάποιους άλλους ενθαρρυντικό, είναι μία πραγματικότητα. 
Ειδικότερα, στο αδίκημα που ο νόμος προβλέπει για την αποχήτων εκλογέων, αναφέρεται: ‘Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί τοδικαίωματου εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Τοδικαστήριομπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, πουπροβλέπονταιστο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια’.
Και η ανακοίνωση της νομαρχίας συμπληρώνει τα υπόλοιπα…
Δικαιολογητικά εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουνδικαιολογημένα το
εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς διπλές εκλογές για τηνανάδειξη των
δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 7ης Νοεμβρίου 2010καθώς και των
επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2. και 116 παρ.1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 τουάρθρου 6της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ. 96/2007 ΦΕΚ 116 Α’), ηάσκηση τουεκλογικού δικαιώματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου2010 είναιυποχρεωτική.
Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικούδικαιώματος τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου117 τηςΝομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών (Π. Δ. 96/2007 ΦΕΚ 116 Α’).
Από τις διατάξεις των ανωτέρω ποινικών κυρώσεων εξαιρούνταιοι περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα οι εκλογείς δεν θαμπορέσουν ναασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:
1. Οι εκλογείς άνω των 70 ετών. Δεν υποχρεούνται σε καμίαενέργεια.
2. Οι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν σε απόσταση άνω τωνδιακοσίων (200) χλμ. από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται ναψηφίσουν.Οφείλουν όμως να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στον Δήμο ή στηνΚοινότητα, του τόπου διαμονής τους, και να εφοδιαστούν με σχετικήβεβαίωση.
3. Οι εκλογείς που την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονταιστο εξωτερικό οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά(εισιτήρια κλπ)από τα οποία να προκύπτει ότι την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στοεξωτερικό.
Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσειςεκλογέων, που       δεν θα μπορέσουν ναψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους, οι οποίοι οφείλουν να εφοδιαστούνμεσχετικά έγγραφα ή στοιχεία με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψηάσκησηςτου εκλογικού τους δικαιώματος.
Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται: Α) Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι  αλλάκαι στρατιωτικοί, λόγω σοβαρώνυπηρεσιακών αναγκών, Β)Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου,νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειαςκλπ., Γ)Για λόγους υγείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…