Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Για τις ζημιές στο Βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι

Για τις ζημιές στο Βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι

0

Στο νομό Ξάνθης όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Κ.Μακεδονία, Θεσσαλία Αν. Μακεδονία και Θράκη) έχουμε μεγάλη προσβολή απότοπράσινο σκουλήκι σε καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού αλλά και σε υπαίθριεςπιπεριές, τομάτες και άλλα κηπευτικά.
Επισημαίνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγρ.Αναπτ.Τροφίμων έχει λάβει γνώσει και έχει τοποθετηθεί για τις ζημιές αυτές μεδελτίοτύπου από 10-8-2010 όπου έχει δώσει οδηγίες σε ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ καινομαρχίες.Παράλληλα, με την συμβολή Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας,ενημερώθηκε τοΥπουργείο Οικονομικών και γίνεται σημαντική προσπάθεια από όλους ναβρεθεί λύσηγια το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η οικονομική ζημιά που είναι σε εξέλιξη, ποικίλει από 30%και πάνω. Είναι διασκορπισμένη σε όλο τον κάμπο του Νομού Ξάνθης και ηαπώλειαεισοδήματος θα προέλθει από δύο αίτια:
α) από την μειωμένη παραγωγή
β) από την απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης (80€/στρέμματο 2009) λόγω μη τήρησης του πλαφόν παραγωγής (70% της μέσης παραγωγήςτηςβαμβακοκαλλιέργειας της περιοχής).
Όσον αφορά η οικονομική ανακούφιση των ζημιωθέντων κατά τηγνώμη μας θα πρέπει να γίνει με δύο τρόπους:
α) να προβλεφθεί η συγκεκριμένη και διαπιστωμένη ζημιά ωςδικαιολογητικό μη τήρησης του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για να μηχαθεί ησυνδεδεμένη ενίσχυση.
β) να καλυφθεί από την πολιτεία με όποιον τρόπο (το πιοπιθανό και λογικό μέσω ΠΣΕΑ) η απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.   
Θεωρούμε ευνόητο και επιβεβλημένο όλα αυτά να γίνουν με τηνσυμβολή του ΕΛΓΑ και των γεωπόνων – εκτιμητών για να αποτιμηθεί ηπραγματικήζημιά, να αποζημιωθούν αυτοί που πραγματικά επλήγησαν και να μην έχουμεφαινόμενα του παρελθόντος που έφεραν στον ΕΛΓΑ τεράστιες ζημιές.
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος τεχνικά αυτήν τηνστιγμή είναι αδύνατη. Έχουν δοκιμασθεί πολλά και διάφορα σκευάσματαπαλιάς καινέας τεχνολογίας και δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν αισθητά τοπρόβλημα. Τοπράσινο σκουλήκι αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση και έγκαιρη επέμβασηόταν ηκάμπια είναι μικρής ηλικίας. Τώρα, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Σημειώνουμε ότι η ζημιά εκτιμάται ότι θα είναι εκατομμύριαευρώ για το Νομό μας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για όλη τηνΕλλάδα,χρήματα πολύ σημαντικά όχι μόνο για τις οικογένειες των αγροτών αλλάκαι γιατην ήδη «παγωμένη» αγορά των αγροτικών περιοχών. 
Με βάση αυτά αναρωτιόμαστε, πόσο πραγματικά κοστίζει στοκράτος και στην ελληνική γεωργία η απουσία τεχνικής στήριξης λόγωαπουσίαςεφαρμοσμένης έρευνας τουλάχιστον για τα αυτονόητα ή για τα ελάχιστα;
Κι εδώ ευθύνη έχουμε όλοι και αυτοί που έχουν υποχρέωση νατην θεσμοθετήσουν (την έρευνα) και να την χρηματοδοτήσουν και αυτοί πουκαλούνται να την πραγματοποιήσουν και αυτοί που πρέπει να τηνεφαρμόσουν καιαυτοί που πρέπει να την απαιτήσουν για το δικό τους καλό. Δυστυχώς όμωςδενέχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή τα προηγούμενα χρόνια, μεαποτέλεσμακάθε φορά να πιέζουν στην ουσία τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών νακάνει τονμάγο για να βγάζει τον λαγό από το καπέλο. 
ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεμένουμε… αλλά δεν ‘μένουμε’ από βενζίνη

ΕλένηΔιαφωνίδου elenidfn@yahoo.com     «Φουντώνει» η αγωνία των ξανθιωτώνόσο βλέ…