Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Για έκτο μήνα ‘στον πάγο’ η επιδότηση των Ρομ

Για έκτο μήνα ‘στον πάγο’ η επιδότηση των Ρομ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Για έκτο μήνα παραμένει ‘στον πάγο’ η καταβολή τηςεπιδότησης του προγράμματος επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιώνκαιεπιτηδευματιών Ρομ του ΟΑΕΔ, κατάσταση που δημιουργεί ασφυκτικέςοικονομικέςπιέσεις στους δικαιούχους, οι οποίοι προκειμένου να ενταχθούν στοπρόγραμμανοίκιασαν καταστήματα, εγγράφηκαν στο ΤΕΒΕ και τώρα βλέπουν τα χρέη νασυσσωρεύονται χωρίς να καταβάλλεται η αντίστοιχη δόση της επιδότησης.Οι 400περίπου Ρομ δικαιούχου, κάποιοι από τους οποίους έχουν λάβει την πρώτηδόση τουπακέτου των 20.000 ευρώ, απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Εργασίαςκ.Ανδρέα Λοβέρδο, με σκοπό να θέσουν σε γνώση του την κατάσταση, ναζητήσουνενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του αναφορικά με το προκείμενοπρόγραμμα τουΟΑΕΔ και να παρακαλέσουν για την άμεση ανταπόκρισή του προκειμένου ναδρομολογηθεί η οποιαδήποτε εξέλιξη. Παράλληλα, για το ‘πάγωμα’ τουπρογράμματοςεπιρρίπτουν ευθύνες στους υπαλλήλους των τοπικών γραφείων του ΟΑΕΔΞάνθης καιΚαβάλας, ισχυριζόμενοι ότι οι ίδιοι με πρωτοβουλία τους ζήτησαν νααναβληθούνοι επιχορηγήσεις των Ρομά, για να πληρωθούν οι δικοί τους μισθοί ηκαταβολή τωνοποίων είχε καθυστερήσει.
Στην κατηγορία αυτή η υπάλληλος του τοπικού γραφείου τουΟΑΕΔ κ. Μαρία Πρέντζιου –ο διευθυντής κ. Μαζαράκης απουσιάζει με άδεια-απαντάότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, ότι οι ίδιοι δεν είναι υπεύθυνοι για τηνκαταβολή των δόσεων, αφού από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ το πρόγραμμα έχειπαγώσεικαι ότι και το τοπικό γραφείο αναμένει την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, ηοποία καιθα καθορίσει το μέλλον του προγράμματος. Προς το παρόν, από επίσημαχείλη τηςδιοίκησης δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση και γι’ αυτό και δεν έχειαποκλειστείκαι η ακύρωση του προγράμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, ηΟμοσπονδίατων Ρομά της Ξάνθης που έστειλε την επιστολή, ζητά να υπάρξει κάποιαδιευθέτησημε το ΤΕΒΕ, γιατί οι δικαιούχοι, τα χρέη των οποίων για ασφαλιστικέςεισφορέςφτάνουν τα 2.500- 3.000 ευρώ, δε θα μπορούν να τα αποπληρώσουν.
Οι ίδιοι πάντως, δημόσια ευχαριστούν το δήμαρχο της Ξάνθηςκ. Μιχάλη Στυλιανίδης, καθώς ο τελευταίος πληροφορούμενος το πρόβλημαπουαντιμετωπίζουν οι Ρομά της Ξάνθης σχετικά με τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔέστειλεεπιστολή προς τον υπουργό Εργασίας στηρίζοντας τον αγώνα των συμπολιτώνμας.
Ακολουθεί η επιστολή της Ομοσπονδίας των Ρομά προς τον κ.Λοβέρδο.
«Προς το Υπουργείο Εργασίας Προς τον Αξιότιμο Υπουργό κ.Λοβέρδο Ανδρέα
Κ. Υπουργέ, σας θέτουμε την δυσαρέσκεια μας για το Πρόγραμμα”ΡΟΜΑ” για την “Επιχειρηματικότητα στον Ν. Ανατολικής Μακεδονίας& Θράκης” που διεξάγεται από τον ΟΑΕΔ, διότι αντί να μειώσετετηνανεργία μέσω του προγράμματος για τους ΡΟΜΑ, την αυξήσατε δυο φορές.
Μας ενημερώσατε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε αναστολή εδώκαι έξι μήνες, χωρίς να μας γνωστοποιήσετε το λόγο της αναστολής ενώστοδιάστημα των έξι μηνών δεν πήρατε καμία απόφαση.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τουςυπαλλήλους του ΟΑΕΔ Ξάνθης και Καβάλας, διότι όταν δίνονταν οιεπιδοτήσεις,είχε καθυστερήσει η πληρωμή των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κι αυτοίδημιούργησαν τοπρόβλημα, ζητώντας από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να καθυστερήσουν τιςεπιχορηγήσειςτων ΡΟΜΑ για να μπορούν να πληρωθούν τους μισθούς τους οι υπάλληλοι τουΟΑΕΔ.
Από τότε δημιουργήθηκε η αναστολή του προγράμματος καισυνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Εδώ και οκτώ μήνες έχουμε καταστραφεί λόγω της επιδότησηςδιότι πριν το πρόγραμμα εργαζόμασταν στις διάφορες αγροτικές δουλειέςκαθώς καιπλανόδιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, και βγάζαμε ένα μεροκάματο, όχι για ναέχουμεχρήματα αλλά για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Η κάθε οικογένειαέχει απόδύο έως έξι παιδιά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εργαστούμε διότιπεριμέναμεμε την ελπίδα να εργαστούμε στις επιχειρήσεις μας.
Χρωστάμε στο ΤΕΒΕ από 2.500 – 3.000 € και χωρίς να είμαστεασφαλισμένοι, διότι δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουμετιςεισφορές του ΤΕΒΕ ώστε να πάρουμε και τα βιβλιάρια ασφάλισης από αυτό.
Και το κακό εδώ είναι διπλό διότι παλιά είχαμε ή απορία ήΟΓΑ ή ΙΚΑ ενώ τώρα δεν έχουμε ΤΙΠΟΤΑ, διότι είμαστε γραμμένοι στο ΤΕΒΕ.
Και αν θέλετε ακυρώστε το πρόγραμμα αρκεί να έρθετε σεσυνεννόηση με το ΤΕΒΕ καθώς αν δεν επιδοτηθούμε, δεν θα έχουμε ταχρήματα ναπληρώσουμε τις εισφορές του ΤΕΒΕ.
Σας παρακαλούμε θερμά κ. αξιότιμε Υπουργέ, να βγάλετε ΑΜΕΣΑτην απόφαση σας, διότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΡΟΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ ΟΡΧΑΝ»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…