Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Genius’ στον προγραμματισμό και την καινοτομία

‘Genius’ στον προγραμματισμό και την καινοτομία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Κάθε επιχείρηση λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες.Κανόνες που εδραιώνονται και εξαρτώνται από τη φύση του προϊόντος ή τηςυπηρεσίας και τη διοίκησή της. Μια επίσκεψη στην ξανθιώτικη εταιρίαπρογραμματισμού SciGen αποτελεί ένα διαφωτιστικό ‘παράθυρο’ στον‘μαγικό’ κόσμοτων προγραμματιστών, όπου η οργάνωση δομείται διαφορετικά και ηστοχευμένηαγορά περιλαμβάνει όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η επίπλωση και ηδιακόσμησηδεν είναι εντυπωσιακή, αλλά διαθέτει κάθε καινούργια τεχνολογία σε ότιαφοράτους υπολογιστές. Πίσω από τις οθόνες νέοι άνθρωποι πότε μένουναπορροφημένοιγια ώρες και πότε ανταλλάσσουν ιδέες και συμβουλές. Πότε πάλιαστειεύονται και‘μαλώνουν’ ποιος θα φέρει τους καφέδες. Αυτό το νεανικό και δημιουργικόδυναμικό της SciGen Technologies με την καθοδήγηση και στρατηγική τηςδιοίκησηςτης κατάφερε να δημιουργήσει το καινοτόμο λογισμικό PosterGenius, μίαεφαρμογήγια τη δημιουργία επιστημονικών posters, η οποία και απέσπασε διεθνήδιάκρισηστον ετήσιο διαγωνισμό του Eclipse Foundation, της κοινότητας δηλαδήανοιχτούλογισμικού πάνω στο οποίο στηρίχθηκε για τη δημιουργία του προγράμματος.
 
Μία τηλεφωνική κλήση,μία πρόταση
Για την έμπνευση και τη διαδρομή της δημιουργίας τηςεφαρμογής μας μίλησε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Σταύρος Κουνής, οοποίος είναιαπόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ και συνέταιρος στην εταιρία πληροφορικής‘Urban Technologies’. Μας εξήγησε ότι όλα άρχισαν από ένα τηλεφώνημαπου έλαβετο 2007 από ένα γιατρό, ο οποίος βρήκε το όνομά του σε forumπρογραμματιστώνκαι του πρότεινε να μοιραστεί μαζί του μία ιδέα που έχει θεμέλια στηνκοινοτικήμορφή ανοιχτού λογισμικού ‘Eclipse’, την οποία ο συνομιλητής τουχρησιμοποιούσε.
Ο Σταύρος Κουνής, έχοντας δουλέψει σε παρόμοιες εφαρμογές,βρήκε ελκυστική την πρόταση κατασκευής ενός λογισμικού για τηδημιουργίαεπιστημονικών posters, αναζήτησε τους κατάλληλους συνεργάτες και για1,5 χρόνοδούλεψε πάνω σε αυτή την εφαρμογή. Η εταιρία στελεχώθηκε με άτομαυψηλήςεπιστημονικής κατάρτισης και χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια απόΕλλάδα καιΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε η πρώτηέκδοσητου PosterGenius, ενώ το Μάιο του ίδιου έτους τέθηκε σε κυκλοφορία καιηδεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση, η οποία και κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά.
Αυτό το προϊόν διακρίθηκε παίρνοντας μία θέση στις τρειςκαλύτερες εφαρμογές λογισμικού που δημιουργήθηκε με τις τεχνολογίες του‘eclipse’ (μιας κοινοτικής μορφής ανοιχτού λογισμικού για τη δημιουργίαπρογραμμάτων που δίνει τη δυνατότητα για πάρα πολλές εφαρμογές πουστηρίζονταιστη γλώσσα προγραμματισμού Java) στον ετήσιο διαγωνισμό του ‘EclipseFoundation’ –με έδρα το Silicon Valley της Καλιφόρνια- σε τελετή πουπραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι. 
 
PosterGenius: τοπροϊόν και οι δημιουργοί του
Το τελικό προϊόν, το PosterGenius αποτελεί μία ισχυρή,ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή λογισμικού που δίνει τη δυνατότηταδημιουργίαςεπιστημονικών posters υψηλής αισθητικής σε λιγότερο από 10 λεπτά.Πρόκειται γιαμία εφαρμογή ιδιαίτερα χρήσιμη σε συνέδρια και διαλέξεις, όπουεπιστήμονες καιακαδημαϊκοί, κυρίως γιατροί, παρουσιάζουν πονήματα ή διατριβές με τημορφήposters.
Σχεδιάστηκε από γιατρούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητές καικατασκευάστηκε από μηχανικούς λογισμικού σε συνεργασία με γραφίστες.Σήμερα,πρόεδρος της εταιρίας SciGen Technologies Α.Ε. είναι ο κ. ΓιάννηςΠαυλίδης, πουζει κι εργάζεται στην Καλιφόρνια, αντιπρόεδρος ο Σταύρος Κουνής,διευθύνωνσύμβουλος ο ‘ιθύνων νους’ Παύλος Μουστακίδης, ενώ στον προγραμματισμό-designkai marketing εργάζονται οι: Γιώργος Τσοπουρίδης, Στέφανος Μανωλάκης,ΣάκηςΚοτίσης, Βαγγέλης Καραγιώργος και Μαρίνα Ζωγράφου.
Όπως αναφέρει και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, κυρίαρχοςστόχος της SciGen Technologies Α.Ε. είναι η ανάπτυξη καινοτόμων καιπρωτοποριακών προϊόντων λογισμικού, που εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες καιαντικατοπτρίζουν την ποιότητα, την λειτουργικότητα και την αμεσότηταπουεπιζητά ο σύγχρονος χρήστης.
 
Καινοτομία πουξεκίνησε από την Ξάνθη και ‘ξεχύθηκε’ στη διεθνή αγορά
Ο Σταύρος Κουνής μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις αυτήςτης διαδρομής, λέγοντας ότι: «η όλη εμπειρία ήταν εντυπωσιακή. Πώς θαπρογραμματίσεις, πώς θα στήσεις την ομάδα, πώς θα συνεργαστείς». Τώραπια έχουνβρει τον «τρόπο τους» δουλεύοντας με σύστημα «αμερικανικού τύπου» μεσυνεχήπρογραμματισμό, μέθοδο και οργάνωση, σταθερά μίτινγκ και προκαθορισμέναστάδιαεργασίας. Πάντως, όπως εξηγεί, δυσκολεύτηκε να βρει καταρτισμένα άτομαστο χώροτου προγραμματισμού και, παρά την αρχική πρόθεση, τελικά «έχτισε» τηνομάδα τουχωρίς άτομα από την Ξάνθη.
Σχετικά με τις δυνατότητες ή τα αναχώματα τηςδραστηριοποίησης στην παγκόσμια αγορά μέσα σε μια επαρχιακή πόλη, οΣταύροςΚουνής σχολίασε: «είναι πιο δύσκολα, όλα γίνονται στην Αμερική, ο χώροςεκείευνοεί, βρίσκεις εύκολα καταρτισμένα άτομα με εμπειρία και εξειδίκευση.Εδώείσαι αποκομμένος αλλά έχεις χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.». Μίαεπιπλέονδυσκολία είναι ότι το προϊόν δε συντηρείται στην Ελλάδα, έχει αναφοράστιςδιεθνείς αγορές και άρα και η προβολή του είναι πολυδάπανη. Όπως όμωςδιευκρινίζει με αισιοδοξία και δυναμισμό ο αντιπρόεδρος της εταιρίας:«στόχοςμας είναι μεσομακροπρόθεσμος. Σταθερά και μεθοδικά θα φτάσουμε εκεί πουθέλουμε».
Η τελευταία συζήτηση αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους τηςεταιρίας αφορούσε στις δυνατότητες κατοχύρωσης των δικαιωμάτων«ευρεσιτεχνίας»μέσω του διαδικτύου και απ’ ότι μάθαμε επί της ουσίας δεν κατοχυρώνεταικάτι,καταρχάς γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει πατέντες στο λογισμικό. Ωστόσοη SciGenέκανε αίτηση για κατοχύρωση της πνευματικής της ιδιοκτησίας για τονεωτεριστικότης προϊόν στην Αμερική, όπου το καθεστώς είναι διαφορετικό, αλλά καιπάλι όχιξεκαθαρισμένο σε επίπεδο κατοχύρωσης.
Το δυναμικό της SciGen έστρεψε ξανά το βλέμμα στην οθόνη τουυπολογιστή και σε μας έμεινε η αισιόδοξη σκέψη ότι η δημιουργικότητακαι ηκαινοτομία που βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και αναγνωρίζεταιμπορεί ναξεκινήσει από οπουδήποτε και να απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κατεδαφίζεται το πρώην ΔΕΡΑΣ

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr    Άρχισαν οι εργασίες κατεδάφ…