Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Επιτέλους το κράτος σκέφτηκε κι εμάς!

Επιτέλους το κράτος σκέφτηκε κι εμάς!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
«Επιτέλους σκέφτηκαν κι εμάς», δηλώνουν με έκπληξη και ικανοποίησηοι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες πληροφορούμενες για το νέο ειδικόπρόγραμμα τουΟΑΕΔ, το οποίο ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, παρέχονταςδιευκόλυνσηςπρόσληψης προσωπικού σε περιπτώσεις κύησης, λοχίας και φροντίδαςπαιδιών. Απόπαλαιότερα και περισσότερο στη σύγχρονη εποχή που η γυναίκα διεκδικείπιοαποφασιστικά τη θέση της στον επιχειρηματικό κόσμο, οι περίοδοι πουαπαιτούσανπροσήλωση στο ρόλο της μητέρας αποτελούσαν πρόβλημα γιατί η ιδιωτικήεπιχείρησηέχει απαιτήσεις και δεν έχει ωράρια. Και ενώ για ιδιωτικούς καιδημοσίουςυπαλλήλους υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτές τις περιπτώσεις, οιαυτοαπασχολούμενεςαναγκάζονται κάποιες φορές να επιστρέψουν στη δουλειά και μία μόλιςεβδομάδαμετά τη γέννα, ενώ αναγκάζονται να ξοδεύουν χρήματα σε νταντάδες για ναπροσέχει το μωρό.
 
Επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000ανέργων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες πουαπασχολούν έως ένα άτομο, μπορούν να ενταχθούν στο «Ειδικό τετραετέςπρόγραμμαπροώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών γιατηνπρόσληψη 40.000 ανέργων».
Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία μίας νέας θέσηςεργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας της ατομικής τουςεπιχείρησης,για χρονικό διάστημα από έξι έως δεκαοκτώ μήνες, κατά το διάστημααπουσίας τουςαπό την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών, εφόσονκατά τονέλεγχο υπαγωγής προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα ενταχθούν στοπρόγραμμα (από 6 έως 18 μήνες), εφόσον το επιθυμούν δύνανται νασυνεχίσουν τοπρόγραμμα για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την συμπλήρωση των48 μηνώνεπιχορήγησης και της δέσμευσης των 12 μηνών χωρίς επιχορήγηση.
Σκοπός του συνολικού προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεωνεργασίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικούκόστους, που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρογια τηνπρόσληψη 40.000 άνεργων, για πλήρη απασχόληση, με έμφαση στους νέουςέως 30ετών και στις ειδικές ομάδες ανέργων όπως : άνεργοι που βρίσκονται στοστάδιοπλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρεςασφάλισηςή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση τηςκατώτατηςσύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45ετώνκαι άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νεςκαιαρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικάεργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρέςεπιχειρήσεις.
Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται ναχρηματοδοτηθούν από πόρους του ΟΑΕΔ.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου2010.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίεςστην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
 
Ποτέ πριν δεν είχαν σκεφτεί την εργοδότρια…
Για ευχάριστη έκπληξη κάνουν λόγο γυναίκες επιχειρηματίες τηςΞάνθης, οι οποίες, όπως καταθέτουν στο «Ε» ξαφνιάστηκαν, καθώς ποτέπριν δενείχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον ή κατανόηση από μέρος του κράτους για τηνεργοδότρια.
«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη», σημειώνειη κ. Χρυσούλα Γρηγορίου, έμπορος ξυλείας στην περιοχή μας και πρόεδροςτηςΈνωσης Βιοτεχνών Ξάνθης. «Οι γυναίκες θα δεχτούν με ευχαρίστηση αυτήτηνπροοπτική μιας και τώρα ψάχνουν συνεχώς γυναίκες να φροντίσουν τοπαιδί. Αυτόήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες. Με τηναξιοποίηση αυτούτου προγράμματος θα μπορέσουν να μείνουν αυτές λίγο παραπάνω στο σπίτικαι ναέχουν κάποιον στην επιχείρηση. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θασυναντήσει ανταπόκριση», επισημαίνει η κ. Γρηγορίου, σχολιάζοντας ότι«βέβαια,στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία θα μπορούσε η επιδότηση νακαλύπτει καικάτι πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ως έχει αποτελείσίγουρα μίακαλή λύση».
«Οπωσδήποτε καλύπτει μια πολύ μεγάλη ανάγκη των γυναικώνεπιχειρηματιών», παρατηρεί η κ. Λίτσα Μπερμπέρογλου που διαθέτειλογιστικόγραφείο, «πολλές από αυτές αναγκάζονται να γυρίσουν 10 και 20 μέρεςμετά τηγέννα στη δουλειά γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τις αναπληρώσει»,συμπληρώνει,τονίζοντας ότι: «οι επαγγελματίες ποτέ δεν είχαμε τέτοια ευχέρεια, ενώγιαδημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιεςπεριπτώσεις.Οι γυναίκες επιχειρηματίες με όλες αυτές τις εκκρεμότητες που τιςπεριμένουνλόγω της φύσης της δουλειάς τους ένιωθαν πάντα μία αδικία που δεν έχουντηνευκαιρία και το χρόνο να αφιερωθούν για λίγο στο παιδί τους».
Μαζί τους συμφωνεί και η κ. Σουλεϊμάν Χασάν Τζεμηλέ, που διαθέτειμαγαζί ειδών αξεσουάρ: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπίζεις αυτήτηνκατάσταση της κύησης και της λοχίας και να έχεις τη δική σουεπιχείρηση. Πολλέςφίλες μου αναγκάστηκαν να ψάξουν και να βρουν γυναίκα να προσέχει ταπαιδιά γιανα βρίσκονται αυτές στο μαγαζί. Με αυτό το πρόγραμμα ηαυτοαπασχολούμενη θαμπορέσει να ασχοληθεί περισσότερο με το μωρό της κατά την ευαίσθητηαυτήπερίοδο και να ξέρει παράλληλα ότι λειτουργεί η επιχείρηση. Ξέρω πολλέςγυναίκες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά η εκτίμηση της ζημιά στο βαμβάκι

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Άρχισε η περίοδος συγκομιδής του βαμβακ…