Ένοχοι και στο Εφετείο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στην πρωτόδικη απόφαση που καταδίκασε τους κατηγορουμένους εμμένειομόφωνα το Πενταμελές Εφετείο Κομοτηνής αναφορικά με την ενοχή τηςδικαστού κ.Μαρίας Ψάλτη, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου στιςκατηγορίες γιαπαραβίαση δικαστικού απορρήτου και για παράβαση καθήκοντος με τιςδιαβαθμίσειςτης αυτουργίας και της ηθικής αυτουργίας. Μετά την καταδικαστικήπρόταση τουΕισαγγελέα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετήαναστολή,η οποία προέκυψε από συγχώνευση των ποινών διάρκειας 7 μηνών για καθένααπό ταπλημμελήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι, πράγμα που συνιστά μείωσητηςπρωτόδικης ποινής που ήταν φυλάκιση 15 μηνών. Και στους τρειςαναγνωρίστηκε τοελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τηνπειθαρχικήδιαδικασία που προβλέπεται για τους δικαστικούς λειτουργούς, πάντως ηυπηρεσιακή εξέλιξη της κ. Ψάλτη θα επηρεαστεί.
 
Πρόθεση άσκησης αναίρεσης από μέρους της υπεράσπισης
Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Στέργιος Γιαλάογλου, μετά την απόφαση τουδικαστηρίου γνωστοποίησε στο «Ε» την πρόθεση της υπεράσπισης να κινήσειαναιρετικές διαδικασίες στον Άρειο Πάγο, αλλά και να ακολουθήσει κάθεάλληδυνατή νομική οδό. «Είναι η αρχή μιας πολύχρονης διαδικασίας . Ηαπόφαση τουΕφετείου θα αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα νηφαλιότητα και σοβαρότητα,αλλά καιμε την εδραία πεποίθησή μας ότι στο τέλος ο αγώνας των μοναχών θαδικαιωθεί».
Επιπλέον, η γραμμή της υπεράσπισης κάθε άλλο παρά αποδυναμωμένηαξιολόγησε την πολιτική χροιά της δίκης στο δεύτερο βαθμό, επιμένονταςστονισχυρισμό που επικαλέστηκε και στην πρωτόδικη δίκη ότι: «η υπόθεση τηςδικαστούκαι των μοναχών αποτελεί μία παρωνυχίδα της μεγάλης πολιτικής υπόθεσηςτωνανταλλαγών, η οποία φορτώνεται το βάρος των συνεπειών εκείνης».
 
Δικαίωση σε όσους λένε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Θράκη
Ο Θανάσης Ξυνίδης, ένας από τους βασικότερους μάρτυρες κατηγορίας,εξήγησε ότι το δικαστήριο δέχτηκε ότι η καθυστέρηση έκδοσης τηςαπόφασης επίτης κυριότητας της περιοχής της λίμνης Βιστονίδας –η οποία θα δικαίωνετοδημόσιο με 2 προς 1-, αλλά και η διαρροή του περιεχομένου της διάσκεψηςήτανπαράμετροι ικανοί να δώσουν χρόνο για να επιτευχθεί συμβιβασμός με τοΔημόσιοαπό μέρους της Μονής.
Με δηλώσεις του στο «Ε» χαρακτήρισε «δικαίωση» την έκβαση της δίκης,ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, «γι’ αυτούς που λένε ότι το πρόβλημαξεκίνησε από τη Θράκη, αλλά και για εμάς, αφού κάποια στιγμή αφήσανε ναεννοηθεί ότι εμείς βγάλαμε προς τα έξω το περιεχόμενο της απόφασης,κάτι που,όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε».
Ο κ. Ξυνίδης πρόσθεσε ότι η κεντρική υπόθεση του Βατοπεδίου δενεπηρεάζεται άμεσα από αυτή την απόφαση, αλλά οπωσδήποτε η καταδίκη θαδημιουργήσει μία στέρεα βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθούν οι υπόλοιπεςυποθέσεις. Μάλιστα σημείωσε ότι: «Αποτελεί μεν ηθική δικαίωση, αλλά καινομικήγιατί στηρίζει την κεντρική υπόθεση που εξετάζεται στην Αθήνα και αφοράβουλευτές και υπηρεσιακούς παράγοντες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αργά- αργά και ρεαλιστικά…

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται, ασυμμ…