Εναλλακτική πρόταση στο ΕΒΕ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη διαπίστωση ότι ο σημερινόςτρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Διοίκηση του Επιμελητηρίου έχειαποτύχει ναθωρακίσει την τοπική αγορά και έχει οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίαςτου στουςεπαγγελματίες της πόλης, η Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία ‘Για την Ξάνθη’,μεεπικεφαλής τον κ. Γιάννη Αθανασιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίουτου ΕΒΕΞάνθης και αρχηγό της αντιπολίτευσης, παρουσίασε το απόγευμα τηςΔευτέρας τιςπροτάσεις της για την οικονομική κατάσταση του νομού μας. Στην εκδήλωσηπαραβρέθηκαν επαγγελματίες της Ξάνθης που ασπάστηκαν το διαφορετικότρόπολειτουργίας του Επιμελητηρίου που πρεσβεύει η πρωτοβουλία του κ.Αθανασιάδη.
Ένα χρόνο περίπου πριν τεθούν οι επιμελητηριακές κινήσειςστην κρίση των επαγγελματιών μέσω των αρχαιρεσιών στο ΕΒΕ, οιεπιχειρηματίεςπου ανέλαβαν να οργανώσουν την πρωτοβουλία ‘Για την Ξάνθη’ ενημέρωσανγια τιςθέσεις τους, το ρόλο που θέλουν να δώσουν στο Επιμελητήριο, καθώς καιτιςπαρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν το επόμενο διάστημα.
Την παρουσίαση ‘άνοιξε’ ο κ. Παναγιώτης Πεντζουρίδης,δόκιμος ασφαλιστικός σύμβουλος, ο οποίος μίλησε για μία νέαεπιμελητηριακήκίνηση χωρίς κομματικούς χρωματισμούς «με μοναδικό γνώμονα να αλλάξειπορεία οφορέας και με πρόθεση όχι να ισοπεδώσει ότι καλό έχουν κάνει οιπροηγούμενεςδιοικήσεις του ΕΒΕ, αλλά να προσθέσει προς την κατεύθυνση της θωράκισηςτηςτοπικής οικονομίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο».
 
Ο επιμελητηριακός θεσμόςέχει χάσει την αξιοπιστία του
Ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης, αντιπρόσωπος αυτοκινήτων πουηγείται της κίνησης αυτής, παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε την ανάγκηανάδειξηςτων προβλημάτων των επαγγελματιών, καθώς και των ενεργειών ήπαραλείψεων πουοδήγησαν στη σημερινή εικόνα του Επιμελητηρίου, που, όπως είπε οομιλητής,είναι, στα μάτια των επαγγελματιών της πόλης απροετοίμαστο, αναξιόπιστοκαιαπαθές απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της τοπικής αγοράς. «Το είχαεπισημάνει στο ΔΣ του ΕΒΕ από τον Οκτώβριο του 2008, αλλά αντί ναπροετοιμαστούμε σφυρίζαμε αδιάφορα…», σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης, οοποίοςμίλησε για χαμένες ευκαιρίες που «πέρασαν από μπροστά μας γιατίεπιλέξαμε μεκομματικά κριτήρια στα όργανά μας, τα οποία λειτουργούσαν σα δεξαμενήψήφων κιεμείς αρκεστήκαμε σε ένα τυπικό ρόλο καταθέτοντας επισημάνσεις καιυπομνήματα.Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας αλλά το θέμα πρέπει να κλείσει εδώερμητικά». 
 
Η σημερινή λειτουργίατου ΕΒΕ… μέσα κι έξω
Όσον αφορά στη σημερινή λειτουργία του ΕΒΕ ο επικεφαλής τηςεπιμελητηριακήςπρωτοβουλίας επεσήμανε ότι για πολλά από τα μέλη του ο φορέας είναιαπλά μίαγραφειοκρατική υπηρεσία ή χώρος στείρων κομματικών δράσεων, κι αυτή ηκατάστασηέχει φέρει σε τέλμα τον επιμελητηριακό θεσμό. Στο σημείο αυτό ο κ.Αθανασιάδηςστηλίτευσε την έλλειψη παντελούς επαφής του ΕΒΕ –πέραν των τυπικών σεκαθαράεπίπεδο πρωτοκόλλου- με τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, την ΟΕΒΕ, τοΣύνδεσμοΒιομηχάνων, τα επαγγελματικά σωματεία, το σύλλογο λογιστών καιφοροτεχνικών, τοσύλλογο εκτελωνιστών, το σύλλογο εφοριακών, καθώς και την απουσίασυναντήσεωνκαι συζητήσεων με τους διευθυντές τραπεζών, τους διευθυντές ΙΚΑ καιΤΕΒΕ, τηδιοίκηση του ΕρΈχοντας ως σημείο αναφοράς τη διαπίστωση ότι ο σημερινόςτρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Διοίκηση του Επιμελητηρίου έχειαποτύχει ναθωρακίσει την τοπική αγορά και έχει οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίαςτου στουςεπαγγελματίες της πόλης, η Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία ‘Για την Ξάνθη’,μεεπικεφαλής τον κ. Γιάννη Αθανασιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίουτου ΕΒΕΞάνθης και αρχηγό της αντιπολίτευσης, παρουσίασε το απόγευμα τηςΔευτέρας τιςπροτάσεις της για την οικονομική κατάσταση του νομού μας. Στην εκδήλωσηπαραβρέθηκαν επαγγελματίες της Ξάνθης που ασπάστηκαν το διαφορετικότρόπολειτουργίας του Επιμελητηρίου που πρεσβεύει η πρωτοβουλία του κ.Αθανασιάδη.γατικού Κέντρου και του ΟΑΕΔ.
«Και αναφορικά με την εσωτερική λειτουργία του ΕΒΕ ταστοιχεία μιλούν από μόνα τους» είπε ο κ. Αθανασιάδης αναφέροντας ότιζήτησεστοιχεία για τα οικονομικά και δεν τα πήρε, ζήτησε καταστάσεις αμοιβώντωνυπαλλήλων και δεν τις έλαβε –αντίθετα έμαθε για ένα καβγά μεταξύ τωνυπαλλήλων-και ζήτησε στοιχεία για τον προορισμό των χρημάτων από τα προγράμματααλλάαπάντηση δεν πήρε και κατέληξε λέγοντας: αν ο κεντρικός άξονας γιαάσκησηπολιτικής χωλαίνει πώς είναι δυνατόν να πάει καλή η ίδια μας ηοικονομία; Δεμας φταίνε μόνο οι άλλοι».
 
Πρώτα σωσίβια ναγλιτώσουμε και μετά ανάπτυξη
Εξηγώντας τη φιλοσοφία της νέας επιμελητηριακής πρωτοβουλίαςπου προτίθεται να βρεθεί στην καθημερινή ζωή και τα προβλήματα τωνεπαγγελματιών, να έχει επαφή και γνώση της συνολικής οικονομικήςκατάστασης καινα συνδράμει αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων πουαντιμετωπίζουν οιεπιχειρήσεις της Ξάνθης, ο κ. Αθανασιάδης παρουσίασε τις ενέργειες στιςοποίεςθα προβεί η κίνηση τις επόμενες μέρες: «Από αύριο (σ.σ. χθες) ηεπιμελητηριακήπρωτοβουλία για την Ξάνθη θα επισημοποιήσει την παρουσία της με δικάτης γραφεία,θα ζητήσει την αρωγή γνωστών δικηγόρων της Ξάνθης για νομική κάλυψηόσωνσυμπολιτών έχουν προβλήματα υποστήριξης και θα ομαδοποιηθούν αγωγές καιμηνύσεις κατά των τραπεζών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστοςαυτών τωνδιεκδικήσεων. Επίσης, ομάδα συμπολιτών μας με γνωστικό αντικείμενο ταοικονομικά και φοροτεχνικά θα ετοιμάσουν όλα εκείνα τα απαραίτηταπληροφοριακάδελτία και θα σας τα διανείμουμε σε όλη την αγορά για να γνωρίζετε πώςνααποφεύγετε τις κακοτοπιές. Επίσης θα παρθεί πρωτοβουλία ώστε νασταματήσει ηαλόγιστη αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της πόλης προκειμένου να μηνκλείνουνκαταστήματα. Ακόμη, ετοιμάζουμε και σύντομα θα σας παρουσιάσουμε τηνιστοσελίδαμας, με όλες τις σχετικές με την αγορά ειδήσεις, τους νόμους, ρυθμίσειςκαι ΥΑ,υποδείγματα δηλώσεων συμφωνητικών, εντύπων για τραπεζικές ενημερότητεςκαιαιτήσεις ακόμα και εγκυκλίους για διακανονισμούς χρεών και οφειλών».
 
Νέοι και έρευνα οικεντρικές προτεραιότητες
Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ακόμη και μίλησαν ο οινοποιόςΓιώργος Βουρβουκέλης και ο λογιστής Μαυρουδής Μέκακας, εκ των οποίων οπρώτοςανέπτυξε το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας, τονίζοντας τηνέλλειψηενημέρωσης και την έλλειψη επαφής που υπάρχει μεταξύ των νέωνεπαγγελματιών καιτου ΕΒΕ και στη συνέχεια τόνισε τα πολλαπλά οφέλη από τη στήριξη τωντοπικώνπροϊόντων με έμφαση στην ταυτότητα και την κουλτούρα που μεσυντονισμένεςενέργειες θα συνδράμει στην ανάπτυξη της επαφής των ξανθιωτών με τα ενλόγωπροϊόντα.
Ο κ. Μέκακας που ανέλαβε να μιλήσει για την οικονομική κατάστασητου νομού μας, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία γιατηνοικονομική δραστηριότητα στην Ξάνθη κι έτσι επιχείρησε να προβεί σεεκτιμήσειςαναφέροντας πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία που αποδείκνυαν τη δυσχερήοικονομική κατάσταση στην οποία’ βουλιάζουν’ διάφοροι κλάδοι, αλλά καιπαράλληλα την αντίστοιχη εικόνα στην τοπική μας κοινωνία, που, όπωςείπε, είναιακόμη πιο εκτεθειμένη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπό του μηδενός όλος ο νομός

Υπό του μηδενός βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ξάνθης, χιόνια παρατηρήθηκαν στα ο…