Ελλάς οι καταδίκες σου!

0

Επιμέλεια:ΕλένηΔιαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

 

 

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» αναδεικνύεταιη Ελλάδα σεκαταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω μη συμμόρφωσηςμε τηνευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τηναπάντηση τουπροέδρου της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο, σε σχετική ερώτηση τουευρωβουλευτή τηςΝΔ, Ι. Τσουκαλά, στους Έλληνες πολίτες έχουν στοιχίσει πάνω από 2 διςευρώ οιπαραβιάσεις της Ελλάδας, η οποία, εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης,καλείταινα πληρώνει καθημερινά υπέρογκα ποσά λόγω της καθυστέρησης στησυμμόρφωσή τηςμε την κοινοτική νομοθεσία. Από τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτωπροκύπτειότι η χώρα μας, αφενός παρουσιάζεται εξαιρετικά αδύναμη,αντιμετωπίζονταςτεράστιες δυσκολίες προκειμένου να εναρμονίσει την κοινοτική νομοθεσίαμε τοεθνικό δίκαιο, κατακτώντας άλλη μία θλιβερή «πρωτιά» στην Ευρώπη των«27» καιαφετέρου λόγω ακριβώς αυτής της αδυναμίας αναγκάζει τους Έλληνεςπολίτες ναπληρώνουν όχι μόνο τα πρόστιμα (των 2 δις ευρώ και πλέον), με τηνπαράλληληευχέρεια του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να τα αυξάνει όταν καθυστερείαξιοσημείωταη συμμόρφωση, αλλά και να υφίσταται τις αρνητικές, οικονομικής φύσεως,συνέπειες των παραβιάσεων αυτών, αφού αδυνατεί να προσποριστεί τα οφέλητωνευρωπαϊκών κανόνων δικαίου.

 

Τα νούμερα…τωνπρωταθλητών

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μπαρόζοαναφορικά με τιςκοινοτικές επιδοτήσεις που κλήθηκε να επιστρέψει η χώρας μας, «από το1996,ζητήθηκε από την Ελλάδα να επιστρέψει ποσό ύψους 1,435 δισ. ευρώ λόγωεσφαλμένης εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».Επιπλέον, η ενίσχυση που χορηγήθηκε στη χώρα μας με τη μορφή συμμετοχήςτουΕΤΠΑ μειώθηκε, το 2005, κατά 518 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2008εφαρμόστηκαν δημοσιονομικέςδιορθώσεις στα περατωθέντα και υπό εκτέλεση έργα του Ταμείου Συνοχής,ύψους 6,3και 18 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, «μετά από συστηματικές παρατυπίες πουσημειώθηκαν στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων», κατά τον πρόεδρο τηςΚομισιόν. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ«χάθηκαν»λόγω κακή εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε επίσηςαναλυτικά στοιχεία για τιςχρηματικές ποινές που έχει κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα λόγω των μησυμμορφώσεών της με την κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τουπροέδρου της Κομισιόν, από τις 8 συνολικά περιπτώσεις κρατών μελών πουδεν εφάρμοσαναποφάσεις του Δικαστηρίου, οι τέσσερις αφορούν καταδίκες της Ελλάδας,μεσυνολικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, εκκρεμεί η εξόφληση τηςχρηματικής ποινής για τηνκαταδίκη στην υπόθεση των μηχανών τυχερών παιχνιδιών, για την οποίαέχειεπιδικαστεί εφάπαξ πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετα καταβάλλειχρηματικήποινή 31.536 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία,έωςσήμερα μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση έχει στοιχίσει στην Ελλάδα περίπου11,5εκατ. Ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου πρόσφαταανακοίνωσε ότι: ” Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θαδοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος οαριθμός τωναδειών που θα δοθούν “, ενώ συνεχίζουν να κορυφώνονται οι αντιδράσειςόσωνεναντιώνονται στην απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Όσο για τον αριθμό των καταδικαστικώναποφάσεων, ο κ.Μπαρόζο ανέφερε ότι από την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ε.Ε., μέχρισήμεραέχουν φτάσει τις 183 (οι προσφυγές που αφορούν την Ελλάδα καιαπασχόλησαν τοευρωπαϊκό δικαστήριο ξεπερνούν τις 200, ενώ εκκρεμούν 28). Από αυτές ηΕλλάδασυμμορφώθηκε άμεσα μόνο σε 110 περιπτώσεις. Οι τομείς που «χωλαίνουν»στηνΕλλάδα αναφορικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου είναι, σύμφωναμε τονκ. Μπαρόζο, το περιβάλλον και την εσωτερική αγορά -με περισσότερες από30υποθέσεις για κάθε τομέα- και σε μικρότερο βαθμό, τη φορολογία, τηγεωργία καιτην υγεία -με περισσότερες από 15 υποθέσεις για κάθε τομέα.

Ο κ. Μπαρόζο, σχολιάζοντας το επίπεδοσυμμόρφωσης τηςΕλλάδας προς την κοινοτική νομοθεσία σημείωσε ότι «τουλάχιστον στο 40%τωνυποθέσεων, η Ελλάδα ικανοποιεί με καθυστέρηση τα μέτρα που λαμβάνει γιατημεταφορά των Οδηγιών», χαρακτηρίζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας «μηικανοποιητικές».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…