Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Ελάτε μαζί μας ν’ αλλάξουμε την Ξάνθη’

‘Ελάτε μαζί μας ν’ αλλάξουμε την Ξάνθη’

0

Ελένη Διαφωνίδου
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 
Κάλεσμα στους Ξανθιώτες ‘ν’ αλλάξουν σελίδα στο δήμο Ξάνθης’ μαζί μετους «Πολίτες για την Αλλαγή» απευθύνει μέσα από το «Ε» ο υποψήφιοςδήμαρχοςεπικεφαλής του συνδυασμού Χρίστος Πούλιος. Μιλά για τις τρεις μεγάλεςπροτεραιότητες που θέτει για την επόμενη μέρα των εκλογών τονίζονταςότι ‘στις8 του Νοέμβρη οι πολίτες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στο δικαίωμαγιαεργασία και απολαμβάνουν ποιοτικών υπηρεσιών που επιτρέπουν την μείωση των αποστάσεων, την ταχείαεξυπηρέτηση τουπολίτη’ και καταθέτει ως κεντρική επιλογή την ίδρυση του ΚοινωνικούΤαμείουΞάνθης.  Επίσηςαπευθύνει ιδιαίτερηπρόσκληση στους νέους να στηρίξουν τους ανθρώπους της γενιάς τους στοψηφοδέλτιοτων Πολιτών για την Αλλαγή τονίζοντας: « ελάτε μαζί μας γιατί δενείμαστε όλοιίδιοι».
   
Ποιες οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες για το δήμο τηςΞάνθης;
Οι προτεραιότητες των «Πολιτών για τηνΑλλαγή» συνοψίζονται σε τρεις άξονες:
Διαφάνειαστις πράξεις της διοίκησης – ίσες ευκαιρίες για τους δημότες και τουςπολίτες
Οικονομικήανάπτυξη με βιώσιμες δράσεις και μετρήσιμους στόχους – δημιουργίαεπιχειρηματικών ευκαιριών και απασχόλησης
Κοινωνικήπροστασία των πολιτών, πρόοδος στον πολιτισμό
 
Σε ποιον τομέα υστερεί περισσότερο ο δήμος μας;
Αν οι υστερήσεις του Δήμου ήταν αγωνίσματα του στίβου τότε ο Δήμοςμας θα ήταν πρωταθλητής στο… δέκαθλο! Οι μόνοι τομείς στους οποίους ησημερινή αρχή κάνει πρωταθλητισμό είναι η αλαζονεία, η αδιαφάνεια και ηίντριγκαστα δημοτικά μας πράγματα.
 
Έχετε δηλώσει ότι δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός.Τιπλεονέκτημα σας δίνει αυτό;
Όταν έκανα αυτή τη δήλωση δεν μετρούσαπλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η θέση μου αυτή καθορίζεται από τηνπροσωπικήμου στάση ζωής σε ότι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά. Πιστεύωακράδαντα ότιστην πολιτική υπάρχεις για όσο διάστημα είσαι χρήσιμος και έχω ήδηδηλώσει ότι8 χρόνια δημαρχιακής θητείας και 12 χρόνια από τα έδρανα του δημοτικούσυμβουλίου αποτελούν ικανό χρόνο προσφοράς στα δημοτικά μας πράγματα.ΟιΞανθιώτες έχουν πληρώσει ακριβά έως σήμερα το τίμημα των επαγγελματιώντηςπολιτικής στα δημοτικά μας πράγματα.
 
Αρκετοί ξανθιώτες, ιδιαιτέρως νέοι, δείχνουναποστροφή καιαδιαφορία για την πολιτική και τα κοινά. Πώς σκοπεύετε να αναζωπυρώσετετοενδιαφέρον τους για την Ξάνθη;
Οι νέοι έχουν σήμερα κάθε λόγο να βλέπουν την πολιτική, έτσι όπωςτους την παρουσιάσαμε οι μεγαλύτεροι, με αποστροφή. Σήμερα η γενιά πουστοπαρελθόν της προσάψαμε ότι τα βρήκε όλα έτοιμα, η πιο μορφωμένη γενιάπουδιέθετε ποτέ η χώρα  βιώνειτα αδιέξοδατων χρεοκοπημένων πολιτικών του παρελθόντος. Εμείς τους λέμε ελάτε μαζίμαςγιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εκφραστείτε μέσα από τους ανθρώπους τηςγενιάςσας που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας και πάμε μαζί σε μια πορεία τομώνκαιανατροπών στα δημοτικά μας πράγματα. 
 
Σταυρούπολη. Θα καταφέρει η τουριστική ανάπτυξη ναανακόψει τοκύμα ερήμωσης της περιοχής;
Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ερήμωσης μιας περιοχής δεν είναιμονοσήμαντη και δεν εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό. Εμείς είμαστε ημόνηπαράταξη που καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης που θέτειτιςβάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου της ερημοποίησης και τησυγκρότηση ενόςσυνεκτικού κοινωνικού ιστού.
 
Κατηγορείτε τη δημοτική αρχή για πελατειακές σχέσεις,κατάσταση με την οποία μαθαίνουν να λειτουργούν και οι πολίτες. Πώςαντιστρέφεται αυτό;
 
Στην πρότασή μας περιγράφουμε με σαφήνεια διαδικασίες πουαντιμετωπίζουν οριστικά τους παράγοντες εκείνους που δημιουργούν τιςεκλογο-πελατειακές σχέσεις, όπως το εμπόριο ελπίδας στην εργασία και ηγραφειοκρατία. Διαμορφώνουμε διαδικασίες που εξασφαλίζουν διαφάνειαστιςπράξεις της διοίκησης και ίσες ευκαιρίες σε δημότες και πολίτες. Στις 8τουΝοέμβρη οι πολίτες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στο δικαίωμα γιαεργασία καιαπολαμβάνουν ποιοτικών υπηρεσιών  πουεπιτρέπουν την μείωση των αποστάσεων, την ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη.
 
2 θετικά και 2 αρνητικά που φέρνει ο «Καλλικράτης»στο δήμοΞάνθης;
Ο Δήμος πλέον μετατρέπεται στον καθοριστικό παράγοντα χάραξηςπολιτικής με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση καιπαράλληλαεπιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση των εθνικών πόρων με την επίτευξηοικονομιών κλίμακας. Από την άλλη πλευρά όμως η εφαρμογή του απαιτείνέεςαντιλήψεις στην διοίκηση του Δήμου, υλοποίηση δράσεων με μετρίσιμουςστόχουςκαι αποτελεσματικότητα. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν την δική μαςπρογραμματικήπρόταση, τη δική μας πρόταση για την Ξάνθη των ονείρων μας.
 
Πιστεύετε ότι θα σας στηρίξουν οι «μικροί» σεπερίπτωσηδεύτερου γύρου;
Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» πιστεύουμε ότι η Ξάνθη θα γυρίσει σελίδααπό την πρώτη Κυριακή. Εμείς και η πρότασή μας για μια νέα αντίληψη σταδημοτικά μας πράγματα απευθυνόμαστε άμεσα στις δυνάμεις της κοινωνίαςκαικαλούμε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, να έρθουν μαζί μας γιαμια νέααρχή στα δημοτικά μας πράγματα.
 
Η πρώτη απόφαση που θα λάβετε αν είστε ο αυριανόςδήμαρχος τηςΞάνθης;
Έχουμε δεσμευτεί δημοσίως για δέκα μέτρα που από την επόμενη μέρααλλάζουν το ύφος στην άσκηση εξουσίας στα δημοτικά μας πράγματα.Κεντρική μαςεπιλογή αποτελεί η συγκρότηση του κοινωνικού ταμείου Ξάνθης το όποιοπροικίζεται από το 1/3 των αποζημιώσεων και των αντιμισθιών όλων τωνεκλεγμένωναιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …