Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Έκρηξη’ στα πρατήρια καυσίμων προκαλεί το πλαφόν

‘Έκρηξη’ στα πρατήρια καυσίμων προκαλεί το πλαφόν

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Απηυδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμωναπό τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει πλαφόν στις τιμέςαγοράς ανάμονάδα σε βενζίνη και πετρέλαιο για να αποφευχθούν τα φαινόμενακερδοσκοπίαςπου ελλοχεύουν λόγω των κινητοποιήσεων φορτηγών και βυτιοφόρων.Μάλιστα, ηδιαμαρτυρία οξύνεται καθώς, σύμφωνα με έγγραφο του εισαγγελέα τουΑρείου Πάγου,Ι. Τέντε, προς του εισαγγελείς εφετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου θαέρχονται αντιμέτωποι πρατηριούχοι που δεν εφαρμόζουν τις ανώτατες τιμέςπώλησηςτων καυσίμων, τη στιγμή που για σχετικές παραβάσεις επιβάλλεται ηκύρωση τουχρηματικού προστίμου.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ‘κουμαντάρει’ τιςπετρελαϊκές εταιρίες που χρεώνουν αλόγιστα, έθεσε το πλαφόν μόνο στοτελευταίοστάδιο της αγοράς, αφήνοντας να ξεχειλίσει ένας πίδακας αντιδράσεων καιοξύμωρων ως προς την εφαρμογή.
 
Δεν υπάρχει κερδοσκοπία στην Ξάνθη
Γενικευμένο είναι το κλίμα της διαμαρτυρίας και στην Ξάνθη,παρόλο που μόλις 4-5 πρατήρια σε όλο το νομό αντιμετωπίζουν προβλήματαλόγω τηςεφαρμογής του πλαφόν. Ο πρόεδρος του σωματείου των βενζινοπωλών κ.ΓιάννηςΣιούτας μιλά για μέτρο «ανεφάρμοστο, το οποίο ακόμη και εντός τηςημέρας (σ.σ.χθες) η κυβέρνηση θα πάρει πίσω». Αιτία των αντιδράσεων αποτελεί ηεπιχειρηματολογίαπου στηρίζεται στο γεγονός ότι κάποιοι πρατηριούχοι βρίσκονταιαντιμέτωποι μετο παράδοξο να αναγκάζονται να πωλούν τη βενζίνη σε τιμή χαμηλότερη απ’ότι τηναγοράζουν, καθώς οι εταιρίες και τα διυλιστήρια δεν χρεώνουν ίδιεςτιμές και οιεκπτώσεις αποτελούν διμερή συμφωνία ανάμεσα στα μέρη και άρα δεναποτελείδιευκόλυνση που αφορά όλους τους πρατηριούχους. Οι ιδιοκτήτες τωνπρατηρίωνκαυσίμων φτάνουν μάλιστα στο σημείο να δικαιολογούνται για το κέρδοςτους απότην πώληση της βενζίνης, επικαλούμενοι τα λειτουργικά έξοδα, τηνπληρωμή τωνυπαλλήλων κ.ά. Εξηγούν δε, ότι το πλαφόν τέθηκε τη Δευτέρα ενώ η τιμήτωνκαυσίμων αυξάνεται συνεχώς.
Αίτημά τους είναι να καθιερωθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια τωναγοραπωλησιών από τις εταιρίες και τα διυλιστήρια ως τα πρατήρια, ώστεναδιασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. «Άλλωστε», εξηγεί ο κ.Σιούτας, «ο νόμος δεν είναι πανάκεια. Αντίθετα δημιουργεί μεγάλαπροβλήματα,καθώς πρατήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν και επιπλέον είναι ενάντιαστην αρχήτου αθέμιτου ανταγωνισμού η χρέωση κάτω του κόστους». Γι’ αυτό καιεκφράζει τηνπεποίθηση ότι μπρος σε αυτή την κατάσταση που δημιουργείται Εισαγγελείςκαιαστυνομία θα δείξουν επιείκεια ως προς την εφαρμογή του μέτρου.
Πάντως, στην Ξάνθη λίγοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουνπροβλήματα λόγω της επιβολής του πλαφόν, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη τουσωματείουτίθενται στο πλευρό τους παρέχοντάς τους απόλυτη κάλυψη. «Είναι λογικόνα τουςστηρίξουμε, όσα πρατήρια βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές είναιλογικό ναέχουν πιο ακριβά καύσιμα. Αλλά και στο κέντρο υπάρχει πρατηριούχος πουαγοράζειπετρέλαιο 1,327 ευρώ και αναγκάζεται να πουλά 1,326 ευρώ λόγω τουπλαφόν. Πώςθα ‘βγει’ αυτός;».
Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Σιούτας «το λέμε υπεύθυνα,κερδοσκοπία στην Ξάνθη δεν υπάρχει, οι τιμές είναι πολύ λογικές και οιδιακυμάνσεις οφείλονται αποκλειστικά στις τιμές αγοράς από τιςπετρελαϊκέςεταιρίες».
 
Δε θα ‘στερέψουν’ οι κάνουλες στο νομό μας
Στην Ξάνθη, οι πρατηριούχοι δε θα συμμετέχουν σεκινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν κλείσιμο των καταστημάτων τους και μηανεφοδιασμό. Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο πρόεδρος τουσωματείου:«είμαι κάθετα αντίθετος στην απεργία και τη λογική να ταλαιπωρήσω τοσυνάνθρωπο».
 
Στο πλευρό τους ο νομάρχης
Εν τω μεταξύ οι πρατηριούχοι επισκέφθηκαν το γραφείο τουνομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη χθες το πρωί –σε συγκεντρώσεις σεόλες τιςνομαρχίες του νομού κάλεσε η Ομοσπονδία- και του έθεσαν τονπροβληματισμό τους,στον οποίο ο κ. Παυλίδη έδειξε αμέριστη κατανόηση, δηλώνοντας ξεκάθαραμε το μέροςτους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…