Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ειδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών προτείνουν οι ΕΣΕΕ-ΚΕΕ

Ειδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών προτείνουν οι ΕΣΕΕ-ΚΕΕ

0

Ειδικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικέςυποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρύθμιση περαίωσης για τιςχρήσειςαπό το 2000 έως και το 2009 ζήτησε ο πρόεδρος της ΕθνικήςΣυνομοσπονδίαςΕλληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης από τους υπουργούς ΟικονομικώνΓιώργοΠαπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη κατά τη χθεσινή τουςσυνάντηση ενόψει της ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι πολλές εμπορικές επιχειρήσειςαδυνατούν ναπληρώσουν τον ΦΠΑ πόσο μάλλον να αντέξουν νέα αύξησή του.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μίλησε για «Μνημόνιο του ελληνικούεμπορίου» και ζήτησε η επόμενη συνάντηση να γίνει με τα συναρμόδιαυπουργείαπαρουσία της τρόικας. Συνοπτικά, τα πέντε «όχι» που είπε η ΕΣΕΕ στουςυπουργούςείναι τα εξής:
– Όχι στον αφελληνισμό των εμπορικών ΜμΕ αλλά στην ανάπτυξήτους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.
– Όχι στην αύξηση ΦΠA και στη μετάταξη προϊόντων σε ανώτερηκλίμακα του ΦΠΑ αλλά στη μείωσή του από το 2011.
– Όχι σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλάστη θέσπιση νομοσχεδίων-«σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικέςεκκρεμότητες.
– Όχι στην αύξηση της ανεργίας αλλά στην επιδότηση τηςεργασίας και στη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
– Όχι στις αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θαπροκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης τηςμικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην ολοκλήρωση της εφαρμογής τωνασκήσεων επί χάρτου.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κορκίδηςεξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα «μέτρα Κατσέλη» γιατηστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλώνεπιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες αρχίζουν να βρίσκουν καιάλλουςσημαντικούς υποστηρικτές εκτός από την ΕΣΕΕ. «Ελπίζουμε», πρόσθεσε,«μεταξύαυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίεςουσιαστικάζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα».
 
Η θέση της ΚΚΕ
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κεντρικής ΈνωσηςΕπιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης τάχθηκε κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑκαι σεδηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο τηςκυβέρνησηςσημείωσε ότι για να αποφευχθεί η οικονομική συρρίκνωση θα πρέπει ηφοροεισπρακτική πολιτική να συνοδεύεται και από ενίσχυση τηςαναπτυξιακήςδραστηριότητας, ενώ ζήτησε να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση τωνθέσεωναπασχόλησης. Επιπλέον ζήτησε ειδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ καιασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις πουδενμπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεσηεφαρμογήτου νέου αναπτυξιακού νόμου (πριν το 2011) και ρύθμιση περαίωσης για τατρίατελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις. Δήλωσεακόμη ότιο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από τηναποτελεσματικότητα τωνμέτρων που έχουν ληφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου,ενώ είναιπροβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ότι σου είναι άχρηστο

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Βοηθητικά βιβλία που ποτέ δε θα ξαναχρειαστε…