Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Εφημεριακό κραχ στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Εφημεριακό κραχ στους νοσοκομειακούς γιατρούς

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Φωτιέςάναψε» στους νοσοκομειακούς γιατρούς ο νόμος πουψηφίστηκε πρόσφατα από την απελθούσα υπουργό Υγείας κ. ΜαριλίζαΞεναγιανακοπούλου και ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά την νέα διαδικασίαπουακολουθείται στα προγράμματα εφημεριών αλλά και στις περικοπές πουπροβλέπονται.  Ταπάνω κάτω έρχονται -ισχυρίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί – ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία που δεν έχουν τοαπαραίτητο προσωπικόκαι αυτός είναι και ο κύριος λόγος της διελκυστίνδας μεταξύ τη ςδιοίκησης καιτων γιατρών. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της γενικής συνέλευσης τηςΈνωσηςγιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης με τον πρόεδρο της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίαςΕνώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα,  ο οποίος κα βρισκόταν στονοσοκομείο Ξάνθηςτην Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της περιοδείας του στα νοσοκομείατηςπεριφέρειάς μας.     
Με τατην συνέλευση ο κ. Βαρνάβας έκανε δηλώσεις στ τοπικάΜΜΕ.
 
Στοναέρα οι εφημερίες…
Συγκεκριμένα ο κ. Βαρνάβαςείπεότι οι πολίτες της Ξάνθης θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι διότιτονοσοκομείο διαθέτει ένα έξοχο νοσοκομειακό δυναμικό που δίνει την ψυχήτου γιανα στηρίξει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο νόμο και αναφέρθηκε στοσκοπό τηςεπίσκεψής του: «Τα προβλήματα στο χώροτου εθνικού Συστήματος υγείας τον τελευταίο καιρό αυξάνονται καιπληθύνονται. Ηχρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, η στελέχωση είναι προβληματική,  τα νοσοκομεία έχουντεράστια κενά σε νοσηλευτικόκαι ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση των λειτουργιών είτετακτικές είτε εφημερίες να γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Ο πρόσφατοςνόμος έχειδημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο πως θα βγει το εφημεριακό έργο στανοσοκομεία με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι γιατροί αντί να ασχολούνταιμε τοεπιστημονικό τους έργο να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκησητουνοσοκομείου προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και οι κατευθύνσειςαπό τηνπολιτική ηγεσία είναι για περικοπές στα πάντα…απ’ τα οποία μπορεί νακινδυνεύσουν και ζωές». Ο κ. Βαρνάβας έκανε αναφορά στο θέματων προσλήψεωνσημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές θέσεις γιατρών σε εκκρεμότητα και ότι η ΟΕΝΓΕ ζήτησε να επισπευσθούν οιδιαδικασίες.
 
Ελλιπήςχρηματοδότηση, ελλιπής στελέχωση, διαφθορά οι«ασθένειες» του Ε.Σ.Υ.
Επιπρόσθετα ο κ. Βαρνάβαςυπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας παραδέχτηκε όμως ότιυπάρχειδιαφθορά στο σύστημα: «Υπάρχει διαφθοράστο χώρο της υγείας γι αυτό και ζητήσαμε και καταφέραμε να υπάρχειυποχρέωσηγια δήλωση πόθεν έσχες σ’  όλουςτουςνοσοκομειακούς γιατρούς. Είναι καθήκον της πολιτείας να ελέγξει όλουςτουςγιατρούς και αυτούς που χρηματίζονται να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.  Εμείς δεν πρόκειται νασυγκαλύψουμε κανένα».Τέλος επεσήμανε ότι η πολιτεία έχει χρέος να ενδυναμώσει μεχρηματοδότηση απότον προϋπολογισμό και όχι να αποδυναμώσει το κοινωνικό χαρακτήρα τουΕ.Σ.Υ. καινα μην στρέψει τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία και επιπλέον να μηνλειτουργείμε την λογική των περικοπών καθώς οι περικοπές στον χώρο της υγείαςέχουναντίκτυπο στην υγεία των πολιτών: «Τανοσοκομεία δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα, ούτε επιχειρήσεις. Είναιζημιογόνα εκτων πραγμάτων διότι έχοντας ένα κλειστό νοσήλειο στο ? ουσιαστικά τουπραγματικού κόστους με έμμεσο τρόπο επιχορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία.Επομένωςή θα πρέπει η πολιτεία να κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στο κόστοςοπότε θατιναχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα ή θα πρέπει ν’ αποδεχθεί ότιτανοσοκομεία παρέχουν ένα κοινωνικό έργο και αυτό δεν μπορεί νααποτιμάται σεευρώ…»
Σ’ ότι αφορά το άρθρο 26 τουνέουνόμου που προβλέπει συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων με Π.Δ. ο κ.Βαρνάβαςείπε ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη μ’ αυτό και ότι η τύχη πολλώννοσοκομείωνθα είναι μαύρη αν οι πολίτες οι ίδιοι δεν εξεγερθούν και δενπροασπίσουν τανοσοκομεία τους και το δημόσιο σύστημα υγείας, αρνήθηκε όμωςοποιαδήποτεσυσχέτιση της επίσκεψής του με τις φήμες για κατάργηση του νοσοκομείουΞάνθης,ζήτησε όμως από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση…
 
Δενμπορεί να λειτουργήσει ολοήμερο ιατρείο στην Ξάνθη
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ.Λεπτίδου ρωτήθηκε για τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή αλλά και τοολοήμεροιατρείο (που προβλέπεται από τον νόμο). Η άποψή της ήταν ότι κάτιτέτοιο είναιανεφάρμοστο στο νοσοκομείο Ξάνθης:«Τααπογευματινά ιατρεία όπως λειτουργούσαν με τον νόμο που ίσχυε, στα μέσαΣεπτεμβρίου σταματούν. Η εφαρμογή όμως του ολοήμερου νοσοκομείου πουνομοθετείται για να εφαρμοστεί αυτό πρέπει να εφαρμοστούν υπουργικέςαποφάσειςκαι αυτό δεν έχει γίνει. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τυπικά αλλά και ουσιαστικά και για τηνΞάνθη καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί . Δεν υπάρχουν δυνατότητες στονοσοκομείο της Ξάνθης να λειτουργήσει ολοήμερο ιατρείο»
 
Είμαστε σε αδιέξοδο…
Τέλος ο αντιπρόεδρος ης Ένωσης κ. ΝικηφορίδηςΔημήτρης έδωσε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομείακαι στοδικό μας σ’ ότι αφορά τις εφημερίες:«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας γιατίοκαινούργιος νόμος προβλέπει ένα συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών. Ανεφαρμοστείαυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλυφθεί από εφημερίες ο μήνας μεασφάλεια σταπεριφερειακά νοσοκομεία. Εμείς οι γιατροί επιμένουμε στην ασφαλήεφημέρευση.Υπάρχει μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη διοίκηση και στους γιατρούς.Στάλθηκανπίσω τα προγράμματα για να γίνουν περικοπές αλλάζουν ως μη όφειλαν τηνμορφήτων εφημεριών. Η διοίκηση αυθαίρετα και μόνο με οικονομικούς όρουςαλλάζει τηνμορφή της εφημερίας …χωρίς να αναλαμβάνει και την επιστημονική καινομικήευθύνη…Είμαστε σε αδιέξοδο …Η Ομοσπονδία μας κάνει λόγο για εφημεριακόκραχειδικά στα νοσοκομείά της περιφέρειας. Διαχώρισαν τα νοσοκομεία τηςχώραςπριμοδοτώντας τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μεπερισσότερεςεφημερίες και τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται σε αδιέξοδο».   

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…