Εδώ θα μείνει το Νοσοκομείο Ξάνθης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Την πρόσκληση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. ΜιχάληΜπαμπαλίδη αποδέχθηκε ο υφυπουργός υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, οοποίοςβρέθηκε στο Νοσοκομείο το μεσημέρι της Πέμπτης, με σκοπό να συζητηθούνταπεριθώρια άμεσης αντιμετώπισης του έκτακτου προβλήματος πουαντιμετωπίζει απότη Δευτέρα η καρδιολογική κλινική της Ξάνθης, λόγω της αποχώρησης δύογιατρών.
Παρόντες ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Σωκράτης Ξυνίδης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης.
Σε όλους τους τόνους, κατ’ επανάληψη με κατηγορηματικό τρόποξεκαθάρισε ο κ. Τιμοσίδης ότι δεν κλείνει και δεν αποψιλώνεται τοΝοσοκομείοτης Ξάνθης, αντιθέτως ενισχύεται με μια σειρά από δράσεις, όπωςπρομήθειααξονικού τομογράφου και προσλήψεις προσωπικού. Ακόμη, απέκλεισε τοενδεχόμενοαπολύσεων στον τομέα της υγείας και μίλησε για συνεργασία καιαποτελεσματικότητα στην παροχή φροντίδας.
Στη συνάντηση κ. Μπαμπαλίδης ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τηνεπίσκεψή του και του επέστησε την προσοχή στο πρόβλημα τηςκαρδιολογικής.
Ο κ. Τιμοσίδης αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διέπει τη δική τουλειτουργία, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας εν γένει, πριναναφερθείστο προκείμενο πρόβλημα της καρδιολογικής, τονίζοντας ότι επιχειρείταιέναςεξορθολογισμός του συστήματος υγείας, «μια αναδιάρθρωση, που όχι μόνοδεν έκανεη προηγούμενο κυβέρνηση, αλλά αντίθετα μετατόπισε το ενδιαφέρον τηςπρος τηνιδιωτική υγεία, πράγμα που δείχνει η διαχείριση και η κατεύθυνση τωνπόρων».«Δεν υποτιμούμε τους ιδιώτες», σημείωσε ο υφυπουργός, «αλλά θα πρέπειναυπακούν σε κανόνες τους οποίους επικαιροποιούμε συνεχώς».
 
Καλλικράτης και στην υγεία, χωρίς κλεισίματα και απολύσεις
Ενημέρωσε ότι, το υπουργείο αποφάσισε τη μηχανογράφηση όλου τουεθνικού συστήματος υγείας, όπου κάθε δράση θα ελέγχεται απόλυτα, καθαράκαι στοσύνολό της, εγχείρημα που φάνταζε ασύλληπτο τα προηγούμενα χρόνια καισε αυτότο σύστημα θα έχει ενταχθεί και το νοσοκομείο της Ξάνθης έως τα τέλητου Μάρτη.
Επίσης, πληροφόρησε ότι ανακοινώθηκε το εθνικό πρόγραμμα γιακαταπολέμηση καρκίνου τραχήλου, μήτρας, μαστού και θα ακολουθήσουν καιάλλα,ενώ προς διαβούλευση θα τελεί σύντομα και το σύστημα εθνικής υγείας γιακαρδιαγγειακά. Ακόμη, διευκρίνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι ναεφαρμοστεί και το «πολύπαθο», όπως είπε, νομοσχέδιο για το κάπνισμα.
«Δεν επιχειρούμε δηλαδή μόνο μία τεχνοκρατική διευθέτηση. Φωτεινόπαράδειγμα αποτελεί ο ευρύς διάλογος που ανοίγει τον Απρίλιο με όλο τοδυναμικό, τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας και τους αιρετούςτοπικά,ώστε να δημιουργηθεί και ένας Καλλικράτης στην υγεία», το οποίο, όπωςεξήγησε ουφυπουργός, πρακτικά σημαίνει ότι δομές που λειτουργούν πλημμελώς θασυνεργάζονται και θα αξιοποιούνται. Δηλαδή, επιχειρείται η δημιουργίαενόςοργανωμένου υγειονομικού χάρτη, συζήτηση που για χρόνια αποτελούσεταμπού γιατις προηγούμενες κυβερνήσεις. Διευκρίνισε δε, ότι είναι προς τοσυμφέρον τωντοπικών κοινωνιών κάποια από τα γενικά νοσοκομεία να ειδικεύονται σεσυγκεκριμένους τομείς, όπως η καρδιοχειρουργική ή η νευροχειρουργική ήη μονάδαφυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, κλινικές που δε μπορούν ναλειτουργούν σεόλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Επεξηγηματικά αναφέρθηκε ο κ. Τιμοσίδης στην εφαρμογή του νόμου γιατο ενιαίο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, που εντάσσει όλα τα ταμεία στοΕΣΥ, χωρίςνα επηρεάζει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κομμάτι.
«Καμία δομή, δεν κλείνει και κανείς δεν απολύεται», δήλωσε απόλυτα οκ. Τιμοσίδης, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που εξετάζεται είναιδυσλειτουργίεςπου προκύπτουν σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, όπως 15χλμ,πράγμα που συμβαίνει στην Αθήνα. «Σας διαβεβαιώ», είπε ο συντοπίτηςυφυπουργόςαπό το γειτονικό νομό, «κανένα σχέδιο δεν υπάρχει κάτω από το τραπέζι,επιχειρούμε ένα πλήρες και εξορθολογισμένο σύστημα υγείας και εδώείμαστε γιανα κριθούμε».
Και όσον  αφορά τοΝοσοκομείοτης Ξάνθης, επιχειρηματολόγησε ότι αυτό ενισχύεται με ένα σύγχρονοαξονικότομογράφο, ο οποίος θα εγκριθεί σε περίπου 5 μήνες και για τομεσοδιάστημα τουπουργείο ενέκρινε 45.000 ευρώ για την προμήθεια ενός δεύτερου αξονικούτομογράφου, ώστε να μην έχει ελλείψεις το νοσοκομείο, ενώ προσέθεσε καιτη στελέχωσήτου με προσωπικό, μιλώντας για άμεσο διορισμό 25 ατόμων, άλλων 7 και 10γιατρών. Μάλιστα, η έγκριση των διορισμών των τελευταίων αναμένεταιμέσα στονΙανουάριο.
 
Τρεις εναλλακτικές για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματοςτηςΚαρδιολογικής
Ο κ. Τιμοσίδης ενημέρωσε ότι σχετικά με την προσωρινή επίλυση τουπροβλήματος της Καρδιολογικής υπάρχουν 3 εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή,είτε θαμετακινηθούν γιατροί από όμορες δομές, είτε θα συνδράμει γιατρός από τοστρατό,για το οποίο έχει γίνει επαφή με το στρατό και αναμένεται άμεσηαπάντηση έως τηΔευτέρα, είτε τελικώς θα αναζητηθεί η συνεργασία εξωτερικού γιατρού γιανακαλυφθεί προσωρινά το κενό.
 
Εμμένει η κυβέρνηση ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο έκλεισεπροσωρινά
Στην πιλοτική αναστολή λειτουργίας του στρατιωτικού νοσοκομείουΞάνθης (και Αλεξανδρούπολης) για λίγους μήνες επέμεινε ο κ. Τιμοσίδης,εξηγώντας ότι στο σκεπτικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να πάρειαπόφασηόσον αφορά στην αναδιανομή των υγειονομικών του σχηματισμών και τίποταπεραιτέρω. «Πάντως», πρόσθεσε, «και οι στρατευμένοι είναι κομμάτι τουελληνικούλαού και μπορούν και εξυπηρετηθούν από τα πολιτικά νοσοκομεία, όπωςαντίστοιχακαι οι γιατροί του στρατού μπορούν να προσφέρουν εκεί. Απ’ ότιπληροφορήθηκαμάλιστα, πέρα από τον ελεγχόμενο φόρτο εργασίας που προέκυψε, όπως ήταναναμενόμενο, δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τουνοσοκομείου»
 
«Σταματήστε την καταστροφολογία στην Ξάνθη»
Μιλώντας και ο κ. Ξυνίδης στη συνάντηση στο νοσοκομείο επιτέθηκεστην καταστροφολογία, προκαλώντας αυτούς που μιλούν για κλείσιμο σεδημόσιεςδομές να καταγγέλλουν επωνύμως και υπονοώντας σκοπιμότητες στηνδιασποράανάλογων φημών. Χαρακτήρισε τις φήμες «αστεία πράγματα» και υπογράμμισεότι «ηΕλλάδα δεν είναι Ζιμπάμπουε, είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕμεδημοσιονομικά προβλήματα και μέχρι εκεί. Με υπεύθυνο τρόπο, με σκληρήκαιδύσκολη διαδικασία αντιμετωπίζουμε με τον ελληνικό λαό τα δημοσιονομικάμαςπροβλήματα και έχουμε πετύχει αποτελέσματα που καμία άλλη χώρα δεν έχειπετύχειστο παρελθόν. Έτσι κερδίζουμε αξιοπιστία διεθνώς».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…