Δεν ξέρουν πού θα τους ξημερώσει…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Νιώθουν σα …να’ πεσε ο ουρανόςστα κεφάλια τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι και είναι γεγονόςαδιαμφισβήτητο ότι το2010 δεν ήταν η χρονιά τους, αφού ήταν οι πρώτοι στη σειρά που έπιασε η«τσιμπίδα» του ΔΝΤ και της τρόικας και ένιωσαν στο πετσί τους τα μέτρα.  Βαρύ φορτίο στους ώμουςτους, οι περικοπές σεμισθούς, επιδόματα και δώρα που κλήθηκαν να πληρώσουν, προκειμένου ναμειωθείτο έλλειμμα και ν’ ανοίξουν οι κάνουλες τη χρηματοδότησης της χώρας καιτώραπλέον φαντάζει όσο ποτέ άλλοτε,  όνειροθερινής νυκτός η επιζητούμενη σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό μισθό (εξ ου και η διεκδίκηση των1.300 ευρώ στο νεοεισερχόμενο από την ΑΔΕΔΥ). Όμως τα «βάσανά τους» δενφαίνεται να’ χουν τελειωμό αφού μετά τις περικοπές σε μισθούςβρίσκονταιαντιμέτωποι με μια λαίλαπα μετατάξεων που φέρνει ο «Καλλικράτης» και θακληθούννα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις και εκτόςνομούπροκειμένου  νακαλυφθούν τα κενά. Επιπρόσθετατο υπουργείο Εσωτερικών δείχνει το αυστηρό του πρόσωπο – με σχετικήεγκύκλιο(Οδηγός Καλής Συμπεριφοράς) επισείοντας πειθαρχικές κυρώσεις σ’ όσουςδενσυμπεριφέρονται καλά και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
  
Δύσκολες εποχές για δημοσίουςυπαλλήλους
Ανοίγει ο κύκλος των μετατάξεωναρχικά στο στενό δημόσιο τομέα με τους υπαλλήλους στις περιφέρειες πουπρόκειται να …μεταπηδήσουν στις υπηρεσίες των αιρετών υπηρεσιών ή τωνδήμων ναπεριμένουν σήμερα – αύριο το …μπιλιετάκι από τον υφυπουργό Εσωτερικώνκ. ΓιώργοΝτόλιο. Όσοι υπάλληλοι προορίζονται για την αιρετή περιφέρεια θα είναιυποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στην νέα τους υπηρεσία στις 1 – 7 – 2011ενώ γιατους δήμους μέχρι τις 3 – 1 – 2011. Να σημειώσουμε ότι εκτός από τις 13περιφέρειες υπάρχουν και οι 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις (η δική μας έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη) καικάποιοι υπάλληλοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτών των διοικήσεων.Συνολικάαπό τους 12.000 υπάλληλους σ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας οι 4.000θαμεταταγούν σε υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας περίπου 500 στουςδήμους και οιυπόλοιποι στις κεντρικές διοικήσεις: «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα καιανασφάλειαμεταξύ των συναδέλφων…Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τωνμετατάξεων καιδεν γνωρίζουμε σε ποιες υπηρεσίες θα δουλεύουμε αύριο. Θα είναι εντόςτων ορίωντου νομού ή όχι…Επιπλέον στις 31/12/2010 λήγει η θητεία των διευθυντώνκαιπροϊσταμένων και πρόκειται να οριστούν νέοι χωρίς όμως τη συμμετοχή τωνυπηρεσιακών συμβουλίων και χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια που θατεθούν.Επιπρόσθετα καταρτίζεται το ενιαίο μισθολόγιο που θα επιφέρει ένα ακόμη«ψαλίδισμα» στους μισθούς μας. Έχουμε υποστεί επιδρομή αυτό το χρόνοστοεισόδημά μας και δεν ξέρουμε και τι άλλο μας περιμένει», δηλώνει στο«Ε»μεταφέροντας το κλίμα της ανησυχίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίαςυπαλλήλωνπεριφερειών κ. Γιώργος Πετράκης.
 
Αναβρασμός στους νομαρχιακούςυπαλλήλους
«Νιώθουμε μετέωροι…σαν να μαςρίχνουν με αλεξίπτωτο και δεν ξέρουμε που θα προσγειωθούμε», δηλώνει οπρόεδροςτου Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου. Νασημειώσουμε ότιαπό την νομαρχία κάποιες υπηρεσίες όπως η Πρόνοια και η Πολεοδομίαμεταφέρονταιαυτούσιες στο δήμο , ενώ κάποιες άλλες στην περιφερειακή διοίκηση.Συνολικά οινομαρχιακοί υπάλληλοι του νομού Ξάνθης είναι 260. Απ’ αυτούς εκτιμάταιότιπερίπου 50 – 60 θα μεταταγούν στο δήμο Ξάνθης(στους περιφερειακούςδήμους μετάτο 2013) και οι υπόλοιποι θα καλύψουν τα κενά των υπηρεσιών τηςπεριφέρειας. Ηανησυχία τους απορρέει από το γεγονός ότι ενδέχεται να μεταταγούν σευπηρεσίεςπου έχουν έδρα όμορους νομούς, αναλόγως με τα κενά που θα διαπιστωθούνκαι αυτόαποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους υπαλλήλους που θα κληθούν καθημερινάναδιανύουν χιλιόμετρα για να δουλεύουν ή να μετακομίσουν! Αυτός ήταν καιο λόγοςπου ζήτησαν να συναντήσουν τον περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη καθώςυπάρχει ηπληροφόρηση ότι στην Κομοτηνή υπάρχουν κενά στην υπηρεσία διοικητικού –οικονομικού. Η συνάντηση έγινε χθες και η πρόεδρος του συλλόγουνομαρχιακώνυπαλλήλων Ξάνθης κ. Μαρία Μωϋσίδου μας πληροφορεί: «Ο κ. Γιαννακίδηςέδειξεκαλή διάθεση όμως δεν πήραμε κάποια διαβεβαίωση. Είναι βασικό για μαςνα μηνμεταταγούμε εκτός νομού…»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…