Χιόνι πέφτει στο νομό…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Απ’ άκρο σ’ άκρο, στα «λευκά» ντυμένος ο νομός μας από χθες, με τοχιόνι να ξεπερνά τα 25 εκατοστά στα ορεινά που χιόνιζε από τη Δευτέρα  και τα 5 εκατοστά σταπεδινά. Δεκεμβριανό τοπρώτο χιόνι και στην πόλη μας που ξύπνησε από νωρίς το πρωί,«ασπροφορούσα» καιπαγωμένη, με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, ενώ ο αέρας των 5 – 6μποφόρ πουσυνόδευε την χιονόπτωση δημιουργούσε συνθήκες χιονοθύελλας. Και μπορείμεν τοχιόνι να δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο μεταμορφώνοντας όλες τις«ασχήμιες»ενίοτε σε …εικαστικές συνθέσεις και να δημιουργεί ευφορία ιδιαίτεραστουςμαθητές που θα επιδοθούν στον χιονοπόλεμο αφού με απόφαση του νομάρχηόλα τασχολεία είναι κλειστά στο νομό,  παράταύτα δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως την κίνηση στουςδρόμους,την προσβασιμότητα στους χώρους εργασίας, την σύνδεσης μεταξύ τωνοικισμών,δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες λόγω της ολισθηρότητας τουοδοστρώματος.  Σ’αυτό το σημείοκαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και των δήμων να παρέμβουν ώστε ναεξομαλυνθεί η κίνηση στις Εθνικές οδούς (αρμοδιότητα της ΔΕΣΕ στηνπεριφέρεια)σε κεντρικές οδούς μέσα στο νομό (αρμοδιότητα της νομαρχίας) και μέσαστην πόληκαι μεταξύ των οικισμών (αρμοδιότητα των δήμων).
 
Απ’ τα χαράματα στο πόδι…Προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούςτουςδρόμους
Έγκαιρη ήταν η ενημέρωση σ’ όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας, τηςνομαρχίας και των δήμων για έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρέςχιονοπτώσειςκαι από νωρίς το πρωί από την Πολιτική Προστασία μπήκε σε εφαρμογή τοσχέδιο«Ξενοκράτης». Σύμφωνα με ενημέρωση μας από τη Διεύθυνση ΠολιτικήςΠροστασίας 2γκρέιντερ και μια αλατιέρα ήταν από νωρίς στην ορεινή περιοχή πουπαρουσιάζεικαι το μεγαλύτερο πρόβλημα και 1 στην πεδινή περιοχή. Συγκεκριμέναανοιχτούςπροσπαθούσαν να κρατήσουν τους δρόμους που είναι στην αρμοδιότητα τηςΝομαρχίας: Γλαύκης – Πάχνης – Κοτύλης – Δημάριου και Μελοίβια – Θέρμες Άγιο Κωνσταντίνο με συνεχήεκχιόνιση και ρήψη αλατιού. Επίσης ένα εκχιονιστικό άνοιγε το δρόμοΞάνθη –Σούνιο  – Διομήδεια– Μάγγανα και μιααλατιέρα έριχνε αλάτι.
Συνολικά από τη Δευτέρα που υπήρξαν οι πρώτες χιονοπτώσεις στηνορεινή περιοχή έχουν πέσει 60 τόνοι αλάτι από την αλατιέρα τηςνομαρχίας καιαναμένεται να ξεπεράσουν τους 100 τόνους.
 
Προτεραιότητα στις εθνικές οδούς – Η ΔΕΣΕ άνοιξε το δρόμο προςτοΝοσοκομείο
Το άνοιγμα των εθνικών οδών: Από τη γέφυρα του Νέστου έως το ΠόρτοΛάγος (Ε.Ο. 2), Ξάνθη – Σταυρούπολη – σύνορα(Ε.Ο.14) και Ξάνθη – Εχίνος–Δημάριο – σύνορα (Ε.Ο. 55) ήταν η προτεραιότητα της ΔΕΣΕ (υπηρεσία τηςπεριφέρειας), στόχος που επιτεύχθηκε με τη συνδρομή των γκρέιντερ καιτωναλατιέρων που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΣΕ. Παρά ταύτα όμως σύμφωνα μεπληροφόρησή μας από το ΚΤΕΛ Ξάνθης έγιναν μόνο τέσσερα δρομολόγια προςΘεσσαλονίκη και 2 προς Κομοτηνή ενώ αναβλήθηκαν όλα τα δρομολόγια προςταορεινά και τα πεδινά του νομού. Στο 8οχιλιόμετρο υπήρχαν περιπολικάτης Τροχαίας και οι αστυνομικοί ενημέρωναν τους οδηγούς ότι πρέπει ναμετακινούνται στο ορεινό δίκτυο μόνο με αλυσίδε ς καθώς υπάρχει μεγάληολισθηρότητα του δρόμου και λόγω του παγετού. Περιπολικά υπήρχαν και σ’όλα τατμήματα του οδικού δικτύου καθώς αλυσίδες χρειάζονταν σ’ όλο τοεπαρχιακόδίκτυο.
 
Προβλήματα στη Χρύσα – «Ανάλατοι» οι δρόμοι μέχρι τις 10 τοπρωί
Παρότι απ’ τις 5 το πρωί στους δρόμους ο αρμόδιος της ΠολιτικήςΠροστασίας κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, εντούτοις ο δήμος δεν έδειξεισχυράαντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του χιονιά. Το δρόμοπρος τονοσοκομείο,  αρμοδιότηταςτου δήμου,  τονάνοιξε η ΔΕΣΕ, ενώ μέχρι τις 10 το πρωίοι κεντρικές οδοί 28ης Οκτωβρίου και ΜιχαήλΚαραολή δεν είχαν ίχνοςαλατιού. Κλειστός ήταν ο περιφερειακός μέχρι της 2 το μεσημέρι και η οοδόςΠαναγή Τσαλδάρη ενώ  ιδιαίτεραπροβλήματαπαρουσιάστηκαν στη Χρύσα  αφούστις 2 τομεσημέρι καθώς η χιονόπτωση συνεχιζόταν και τα αυτοκίνητα δεν μπορούσανναπεράσουν την ανηφόρα του στρατοπέδου(Περικλέους). Ο δήμαρχος Ξάνθηςέκανε βόλτατο πρωί στους χιονισμένους δρόμους της πόλης και συνέστησε μέσω τηςραδιοφωνικής εκπομπής: «Αναζητήσεις» στους επαγγελματίες της Ξάνθης ναπρομηθευτούν αλάτι από το εργοτάξιο της τεχνικής υπηρεσίας (δίπλα στη ΔΕΗ) γιατί όπωςχαρακτηριστικά είπε:«Δήμος είμαστε όλοι» και να καθαρίσουν οι ίδιοι τα πεζοδρόμια μπροστάαπό ταμαγαζιά τους. Παράλληλα όπως επεσήμανε και ο κ. Κωνσταντινίδης: «Εκτόςαπό τηντεχνική υπηρεσία έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει τη συνδρομή τηςυπηρεσίαςΚαθαριότητας και  Πρασίνουπου διαθέτουνμικρά φορτηγά τα οποία επίσης κάνουν ρίψεις αλατιού». Συνολικά ο δήμοςέβγαλεμία αλατιέρα και 5 μικρά αυτοκίνητα ενώ σε πολλές περιπτώσει οιυπάλληλοικαθάρισαν και με φτυάρια ανέφερε.
 
Ύφεση από σήμερα
 Προβλήματαδιαπιστώθηκαν καιστο δρόμο προς τα Κιμμέρια όπου κλήθηκε η υπηρεσία να ανοίξει το δρόμοστις1.30 το μεσημέρι ενώ πολλοί μαγαζάτορες σε συνοικιακές οδούς δενάνοιξαν ταμαγαζιά τους και πολλές υπηρεσίες υπολειτούργησαν. Τέλος ναεπισημάνουμε ότι οιπολίτες. μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 70421 για να επισημαίνουνπροβλήματακαι ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα αύριο θα είναι σεύφεσηενώ από το Σάββατο αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και  βροχοπτώσεις την Κυριακή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φθινοπωρινός περίπατος στο παρθένο δάσος της Χαϊντούς

aΈνα24σέλιδο αφιέρωμα στην οροσειρά της Ροδόπης και το παρθένο δάσος τηςΧαϊντούςπαρουσιάζε…