Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Blueberry: Το «Βατόμουρο της ζωής» καλλιεργείται στη Δράμα

Blueberry: Το «Βατόμουρο της ζωής» καλλιεργείται στη Δράμα

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μια καινοτόμος βιολογική καλλιέργεια έχει εισάγει στη χώρα μας καισυγκεκριμένα στη… γειτονιά μας τη Δράμα, ο κ. Παπουτσής Νίκος.Πρόκειται γιατην καλλιέργεια του φυτού Blueberry,ελληνιστί «Μύρτιλλος» ή αλλιώς το «Βατόμουρο της ζωής», όπωςαποδεικνύουν σχετικές έρευνες σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια σ’ ότιαφοράτην ευεργετική του δράση σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,ογκολογικέςπαθήσεις, καρδιοαγγειακές αλλά και στην αντιγήρανση και μακροζωία καθώςέχειαντιοξειδωτική δράση.
 
Blueberries: Το φρούτο της Δράμας και προσεχώς όλης τηςΒόρειαςΕλλάδας
«Ήταν το όραμα μου μια φυτεία με Blueberries. Είναι μια δυναμικήκαλλιέργεια στην Αμερική καθώς και στις Ευρωπαϊκές χώρες.  Μ’ ενδιέφερε όμως να είναιβιοκαλλιέργεια  καινα την εγκαταστήσωστη Δράμα», μας λέει ο κ. Παπουτσής και αυτό έγινε πραγματικότητα το2005 στιςαγροτικές περιοχές του  Δ.Δ. ΚαλαμπακίουΔράμας και του Δ. Δ. Κουδουνίων Δράμας όπου έχει εγκαταστήσει φυτεία 44στρεμμάτων. Προηγήθηκαν πολλές έρευνες και μελέτες που διεξήχθησαν κατάτα έτη2003-2005 στην περιοχή του Νομού Δράμας, που πιστοποίησαν ότι οικλιματολογικέςσυνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργεια. Όμως ο κ.Παπουτσής δενσταμάτησε εκεί. Το 2007 ίδρυσε μαζί με ακόμη 6 ακόμη παραγωγούς τονΑγροτικόΣυνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων Νομού Δράμας με τοντίτλο«ΒΙΟΔΡΑΜΑ» που έχει έδρα τη Δράμα. Οι κύριοι στόχοι του συνεταιρισμούείναι ηεγκατάσταση, η παραγωγή, η τυποποίηση και η διάθεση της παραγωγής τουςκαθώςκαι η επέκταση της καλλιέργειας στο σ’ όλο το βορειοελλαδικό τόξο απότον νομόΚιλκίς μέχρι τον Έβρο και την Ορεστιάδα όπου οι κλιματολογικές συνθήκεςείναισυναφείς με της Δράμας. Επέλεξε λοιπόν τον τρόπο της συμβολαιακήςγεωργίαςπαρέχοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς που θα μπουν στην ομάδα καιοι οποίοιθα πρέπει να διαθέτουν το λιγότερο 10 στρέμματα καταθέτοντας μόνο τηνπροσωπικήτους εργασία και ένα 30% του συνολικού κεφαλαίου που απαιτείται (50.000ευρώγια 10 στρέμματα), δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ μετά τα 3 χρόνια οπότεκαι θααποδώσει παραγωγή η φυτεία. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την εγκατάστασητηςφυτεία, την παροχή 3.000 φυτών, την επίβλεψη σ’ όλα τα στάδια τηςπαραγωγήςώστε να διασφαλιστεί η βιολογική ταυτότητα του προϊόντος που είναιπιστοποιημένη και η ποιότητα του καθώς και τη διάθεση των προϊόντων.
 
Μια εναλλακτική καλλιέργεια για τους κάτοικους της ορεινήςπεριοχής του νομού μας
Ο Συνεταιρισμός έχει γνωστοποιήσει τη πρόθεση του ως προς αυτή τηνκατεύθυνση και μέσω τη ιστοσελίδα του( www.blueberry.gr) και δέχεται βροχήπροτάσεων από πολλούς ενδιαφερόμενους. Να σημειώσουμε ότι όπως μαςπληροφόρησεο κ. Παπουτσής έχει δεχτεί προτάσεις και τις εξετάζει και από 200παραγωγούς –αγρότες της Ξάνθης: «Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ξάνθη. Αυτό πουπάντα λέωστους ενδιαφερόμενους είναι ότι μόνο η ορεινή περιοχή της Ξάνθης είναικατάλληλη για αυτή την φυτεία. Άλλωστε αυτό το φρούτο είναι γνωστόστουςκατοίκους της ορεινής Ξάνθης καθώς είναι και αυτοφυές. Σ’ αυτά τακλίματα θαμπορούσε να ευδοκιμήσει. Είναι μια καλή πρόταση για όλους τους αγρότεςιδιαίτερα τώρα που η καλλιέργεια του καπνού σχεδόν τείνει ναεξαφανιστεί».
Σύμφωνα με τις έρευνες κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια είναιόταν από τις  2.990ώρες που έχει ηπερίοδος από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις 850 η θερμοκρασία ναείναιμηδενική ή υπό του μηδενός.
 
Πολλά τα παράγωγα προϊόντα από τα Blueberries
Τα Blueberries καταναλώνονται νωπά και στοιχίζουν 5,30 – 5,60 τα 125 γραμμάρια. Διατηρούνται στοψυγείο για αρκετές ημέρες. Αν δεν καταναλωθεί σε διάστημα 10 και πλέονημερώντο φρούτο της Δράμας «σταφιδώνει» (χάνει τους χυμούς του και μπορεί νακαταναλωθεί ως αποξηραμένο σε αντίθεση με τα εισαγόμενα που παθαίνουναλλοιώσεις εξαιτίας του ψεκασμού τους με διάφορα σκευάσματα.
Να σημειώσουμε ότι ο συνεταιρισμός έχει καθετοποιήσει την δράση τουκαι εκτός από την φυτεία ασχολείται και με την μεταποίηση τουπροϊόντος.Ίδρυσαν μια βιοτεχνία όπου παρασκευάζουν προϊόντα παράγωγα από τοBlueberries,όπως πάστα, μαρμελάδα, λικέρ, τα φύλλα για ρόφημα και άλλα και ταδιαθέτουν σεκαταστήματα βιολογικών προϊόντων στην ελληνική αλλά και στην ξένηαγορά.Συγκεκριμένα εξάγουν στην Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Ουγγαρία και στοΒέλγιο.
 
Προσεχώς Blueberries σε χάπι για τους διαβητικούς
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής κύριος στόχος του συνεταιρισμού όσοαφορά την διανομή του προϊόντος είναι η μείωση της ψαλίδας από τονπαραγωγόστον καταναλωτή: «Απ’ το χωράφι στο ράφι …χωρίς μεσάζοντες πουεπιβαρύνουν κατά60% την τιμή μέχρι τον καταναλωτή. Αυτός είναι ο στόχος μας. Στα άμεσασχέδιάμας είναι η κυκλοφορία Blueberries σε μορφή χαπιού που θα είναι πολύεύχρηστοιδιαίτερα για τους διαβητικούς. Περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΟΦ.Συνεργαζόμαστεμε το Πανεπιστήμιο των Πατρών και κορυφαίους καθηγητές γιατρούς ενώέρευνες καιμελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια αναγνωρίζουν την ευεργετικήδράσητου Blueberries σε πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Υπάρχουν άνθρωποιπουέκαναν τρεις ινσουλίνες την ημέρα και με την κατανάλωση 2 κ.γ. τηνημέρα πάσταςκαι με 4 – 5 ποτήρια αφέψημα από τα φύλλα που στοιχίζουν 90 λεπτάημερησίωςμείωσαν την ινσουλίνη σε μία. Αυτά μας τα λένε οι ίδιοι…Για αυτόμπήκαμε στηδιαδικασία να το κυκλοφορήσουμε σε μορφή δισκίου», τονίζει ο κ.Παπουτσής. Ταδισκία θα είναι σε συσκευασία 50 τεμαχίων και εκτιμάται ότι θαστοιχίζουν 20 –25 ευρώ
Να σημειώσουμε ότι η όλη επένδυση είναι ύψους 1,5 εκ. ευρώ και έχειεγκριθεί η ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείουΑγροτικήςΑνάπτυξης επί υπουργίας του κ. Κοντού.  
Τέλος να σημειώσουμε ότι η ομάδα παραγωγών ελέγχεται καιπιστοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2092/91(βιολογικήγεωργία), από τον Φορέα Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων καισυστημάτωνδιοίκησης a CERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…