Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Απών ο θερινός τουρισμός από την Ξάνθη

Απών ο θερινός τουρισμός από την Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Κατά 50% ήταν μειωμένη η τουριστική κίνηση στο νομό μας για τομήνα Ιούνιο (το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό ήταν 30% και είχε επίσηςαρνητικόπρόσημο), ενώ αύξηση της κίνησης παρατηρείται τον Ιούλιο, σύμφωνα μετονπρόεδρος ξενοδόχων Ξάνθης κ. Απόστολο Αγκόρτσα, ο οποίος αποδίδει τηνάνοδο σετυχαίο γεγονός και στην κίνηση που ούτως ή άλλως υπάρχει όσο φτάνουμεστηνκορύφωση της θερινής περιόδου, μιας και, όπως εξηγεί, δεν έγινεσυγκεκριμένηδιαφήμιση ή προβολή της περιοχής ως καλοκαιρινού προορισμού.
 
Εκμετάλλευση τωντοπικών παραλιών
Ο ίδιος τονίζει ότι ‘κλειδί’ για την ανάπτυξη της περιοχήςείναι η αξιοποίηση της τουριστικής κίνησης από την Βουλγαρία, οιπολίτες τηςοποίας αναζητούν κοντινή έξοδο προς τη θάλασσα , γι’ αυτό και περιοχέςόπως ηΘάσος έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση με Βούλγαρους, Σλοβάκους καιΠολωνούςεπισκέπτες. Επιχειρηματολογεί βέβαια, ότι κάτι τέτοιο μπορεί ναεπιτευχθεί μεέλεγχο στοιχείων στην τουριστική οδό, αλλά κυρίως με αξιοποίηση τωνπαραλιώνμας, που δεν έχουν ούτε γαλάζιες σημαίες- σήμα ενθαρρυντικό για τουςξένουςεπισκέπτες- και παράλληλα δε διαθέτουν ούτε τις βασικές υποδομές.Μάλιστα, ο κ.Αγκόρτσας προτείνει την αγορά κοντέινερ με τουαλέτες και ντουζ, που δεναποτελούν δαπανηρή επένδυση, αλλά αυτομάτως δίνει την εικόνα μιας πιοοργανωμένης παραλίας. Σχολιάζει δε ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσειςστιςπαραθαλάσσιες περιοχές είναι ή καινούργιες ή ανακαινισμένες καιεπομένωςμπορούν να φιλοξενήσουν και να ικανοποιήσουν Έλληνες και ξένουςπαραθεριστές.
 
Επιχειρηματικέςκινήσεις ενάντια στην κρίση
Την οικονομική κρίση που συνεπάγεται και πτώση τηςτουριστικής κίνησης ο κ. Αγκόρτσας προτείνει να αντιμετωπίσουν οιιδιοκτήτεςξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με συντονισμένη δράση, οργάνωση και ανάληψηπρωτοβουλιών και επιχειρηματικές κινήσεις που μπορούν να προσελκύσουνεπισκέπτες όχι μόνο για διανυκτέρευση αλλά και ξανθιώτες που θέλουν νααπολαύσουν τις άλλες δραστηριότητες των ξενοδοχείων, όπως εστιατόρια,κήπους,πισίνες και καφέ.
Ως βασικό χαρακτηριστικό της έλλειψης συντονισμένηςδραστηριοποίησης από μέρους των ιδιοκτητών, ο πρόεδρος των ξενοδόχωντης Ξάνθηςστηλιτεύει την έλλειψη τομέα τουρισμού στο ΕΒΕ που θα προσέλκυε τοενδιαφέροντων επαγγελματιών του κλάδου και από μέρους των τελευταίων προσθέτειτιςμεμονωμένες μη επιχειρηματικές κινήσεις στις οποίες κάποιοι επιδίδονταιμευπερβολικά υψηλές τιμές ή πακέτα διανυκτερεύσεων, που δεν επιτρέπουντηνκράτηση για ένα βράδυ, όπως για παράδειγμα την περίοδο των καρναβαλιών.«Πρωταρχικός στόχος είναι να ρίξουμε τις τιμές αν θέλουμε ναπροσελκύσουμε στηνπεριοχή μας και να έρθει ο κόσμος να διανυκτερεύσει», προτείνει ο κ.Αγκόρτσας,καταθέτοντας ότι: «επισκέπτες έρχονται στο Νέστο, στη Βιστονίδα, αλλάδενέχουμε διανυκτερεύσεις και αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε, γιατί τοσημαντικόέσοδο για ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα προέρχεται από τηδιανυκτέρευση».Μάλιστα, με βάση στις στατιστικές της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδίαξενοδόχων),κάθε επισκέπτης ξοδεύει τη μέρα για μετακίνηση, κατάλυμα, φαγητό καιάλλεςδραστηριότητες περί τα 100 ευρώ. Και άρα αυτός είναι ένας στόχος πουπρέπει ναεξετάσουν συντονισμένα οι επαγγελματίες σε συνδυασμό με τις τοπικέςαρχές καιτις ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλους φορείς.
 
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Καμπανάκι» Κόκλα για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε η γενική …