Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αποδείξεις τέρμα! Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών

Αποδείξεις τέρμα! Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
«Μ’ ένα σμπάρο δυο …τρυγόνια», επιχειρεί να πιάσει ηκυβέρνηση καθιερώνοντας την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών. Και να«τσιμπήσει»του φοροφυγάδες αφού σ’ αυτή θα εγγράφονται όλες οι εμπορικέςσυναλλαγές και θαδίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα τουΦΠΑσυμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του μηχανισμού των φορολογικών ελέγχωνκαι θ’απαλλάξει τον πολίτη – καταναλωτή από τον σωρό των αποδείξεων πουέπρεπε νασυλλέγει κερδίζοντας έτσι και …χώρο και χρόνο!
 
Έρχεται η ηλεκτρονικήκάρτα συναλλαγών
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος  Παπακωνσταντίνου
η κάρτα θα φέρει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε πολίτηκαι θα χορηγείται από το 2011 είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, είτε απότουπουργείο Οικονομικών. Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματαθαπερνούν στον λογαριασμό του πολίτη τα ποσά των αποδείξεων. Η έκδοση καιη λήψητης απόδειξης θα παραμείνει υποχρεωτική. Για τη δημιουργία της κάρταςθααξιοποιηθεί η υποδομή του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων DIASPOS τηςΔιατραπεζικά Συστήματα(ΔΙΑΣ) ΑΕ. Το σύστημα προσφέρει ήδη τη δυνατότητα στους φορολογούμενουςναεξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο με χρήσηπιστωτικής ήχρεωστικής κάρτας, μέσω των μηχανημάτων EFT/POS,που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους εφορίες.
 
Αποδείξειςτέρμα! 
Μέσω της κάρτας  με bar code θα καταγράφονταιηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, ενώ θα υπάρχει διασύνδεσητωνταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη ΓενικήΓραμματείαΠληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σεπραγματικόχρόνο των συναλλαγών (ΦΠΑ, κ.λπ.). Στην κάρτα, θα εγγράφονται οιαποδείξεις,ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους.
Οι συγκεκριμένες κάρτες θα είναι και χρεωστικές, ώστε ναδιευκολύνεται ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Ωστόσο, προβλήματααναμένεταινα παρουσιασθούν στις συναλλαγές με μικροποσά και στο υπαίθριο εμπόριο.
Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, σε κάθε περίπτωση ηενεργοποίηση του εν λόγω συστήματος, η υποδομή του οποίου θεωρείταισχεδόνέτοιμη, απαιτεί την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ΠροσωπικούΧαρακτήρα, καθώς οι έξυπνες κάρτες θα καταγράφουν λεπτομερώς τηνκαταναλωτικήσυμπεριφορά των πολιτών και θα αποτυπώνουν το σύνολο των καθημερινώντουςδραστηριοτήτων.
Να σημειώσουμε ότι άγνοια είχαν στην Α’ ΔΟΥ Ξάνθης αναφορικάμε τον νέο σύστημα συναλλαγών και όπως μας πληροφόρησε η υποδιευθύντριακαΠατσατζή αναμένουν τη σχετική εγκύκλιο για να ενημερωθούν σχετικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…