Απ’ τον ΟΑΕΔ για τα ΑΜΕΑ…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Δυο προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν την ένταξη στην αγορά εργασίαςσυνολικά 3.100 ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδεςτίθενται σεεφαρμογή από σήμερα. Πρόκειται: 1) Για το απασχόλησης ατόμων ευπαθώνκοινωνικώνομάδων, συνολικής διάρκειας 48 μηνών, που αφορά 2.300 νέες θέσειςεργασίας, σεόλη την Ελλάδα, με επιδότηση ίση προς το ύψος των ασφαλιστικών εισφορώντωνατόμων που θα προσληφθούν για τρία χρόνια και με δέσμευση για διατήρησητουπροσωπικού για 12 μήνες ακόμα.
2) το πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών  που αφορά σε 800 ανέργουςευπαθών κοινωνικώνομάδων οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη επιχειρηματικώνπρωτοβουλιώναπασχόλησης.
 
Καινοτομία η τελεργασία
Να σημειώσουμε ότι τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται τα τελευταία 15χρόνια με στόχο την ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίαςόμως ηβασική καινοτομία που εισάγεται για πρώτη φορά είναι η παροχή τηςδυνατότηταςπρόσληψης ΑμεΑ που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία. Επίσηςγια πρώτηφορά επιχορηγούνται για την πρόσληψη απεξαρτημένων θεραπευτών, ταψυχιατρικάνοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου καιΠρόληψηςΝοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
Επίσης ο Οργανισμός, για τα άτομα που έχουν ενταχθεί στα δύοπαραπάνω προγράμματα και με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασηςστουςχώρους δουλειάς αλλά και καλύτερων συνθηκών εργασίας για εργαζόμενουςμεαναπηρία, ενέκρινε τη χρηματοδότηση της εργονομικής διευθέτησης τουχώρουεργασίας τους, καλύπτοντας με επιδότηση ύψους 2.500 ευρώ, το 90% τηςδαπάνηςτης εργονομικής προσαρμογής. Από το πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού250.000ευρώ) θα ωφεληθούν 50 εργαζόμενοι ΑμεΑ που έχουν προσληφθεί με τοπρόγραμμααπασχόλησης καθώς και 50 Ελεύθεροι Επαγγελματίες ΑμεΑ που έχουνδημιουργήσειεπιχείρηση με επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΝΕΕ του ΟΑΕΔ.
 
Περισσότερες διευκρινήσεις
Ο διευθυντής του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Μαζαράκηςδιευκρίνισε ότι στα προγράμματα μπορούν να ενταχθούν AμεΑ με πιστοποιημένη αναπηρία 50%καιάνω,αποφυλακισμένα, απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες  ουσίες, νεαράπαραβατικά άτομα (δεν εντάσσονταιστο πρόγραμμα ΝΕΕ) ή Νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικούαποκλεισμού καθώς επίσης και ότι από σήμερα ξεκινά η υποβολήηλεκτρονικώναιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δύο νέαπρογράμματα.
Ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ξάνθης κ. Κώστας Αμοιρίδης ανέφερε ότι ναι με ταπρογράμματα αυτά έχουν βοηθήσει πολλά άτομα ΑΜΕΑ σε εξεύρεση εργασίαςκαι σεδημιουργία επαγγελματικής δραστηριότητας άλλα ότι το ζητούμενο είναι ναμπορούννα επιβιώσουν οι νέες αυτές επιχειρήσεις και μετά τη διακοπή τηςεπιχορήγησηςιδιαίτερα σ’ ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και με την παρούσαδυσμενήοικονομική συγκυρία Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στουςεργοδότεςπαρά τα κίνητρα με τις εργοδοτικές εισφορές στο να προσλάβουν άτομα απ’αυτές τιςκοινωνικές ομάδες.
Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν πολλοί σύλλογοι ΑΜΕΑ και ότιτα άτομα αυτά σύμφωνα με ευρωπαϊκή καταμέτρηση αποτελούν το 10% τουπληθυσμού.Δηλαδή στη χώρα μας 1.000.000 άτομα χαρακτηρίζονται ΑΜΕΑ (σ’ αυτάσυμπεριλαμβάνονται διάφορες ομάδες).
 
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οι άνεργοι που εντάσσονται στα προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουνδελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν Υπηκοότητα Ελληνική ή Κράτους -Μέλους τηςΕ.Ε. ή να είναι Έλληνες Ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησηςστη χώραμας, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο Έντυπο εξατομικευμένηςπαρέμβασης καινα έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Στο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων δεν μπορούν να ενταχθούν άτομα πουτοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98, ούτε άτομαπου κατάτο τελευταίο 12μηνο, είχαν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση. Είναι,κατ’εξαίρεση, δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων για την απασχόληση τωνίδιωνατόμων, εφ’ όσον:
•Η επιχείρηση είχε υπαχθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα Σύμβασης ΟρισμένουΧρόνου για την απασχόληση  ΕυπαθώνΚοινωνικών Ομάδων και έληξε κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται τηςημερομηνίαςυποβολής της αίτησης,
•Τα άτομα βρίσκονται το ανώτερο πέντε χρόνια πριν την θεμελίωσηδικαιώματος  πλήρουςσυνταξιοδότησής,
•Πρόκειται για άτομα με ψυχική διαταραχή ή με νοητική υστέρηση ή τύφλωση ήπαραπληγία/τετραπληγία ή μυΐκή δυστροφία ή αυτά που υποβάλλονται σεαιμοκάθαρσηή πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
Επίσης για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλαμβάνουν άτομαγια άσκηση επαγγέλματος μέσω τηλεργασίας με έδρα την οικία τωνεργαζομένων εφόσον τα άτομα αυτά, λόγω της αναπηρίας τους αντιμετωπίζουν προβλήματαστημετακίνησή τους και συγκεκριμένα άτομα με παραπληγία/τετραπληγία ήμυϊκήδυστροφίσα ή τύφλωση ή αυτά που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στιςπεριπτώσειςαυτές ένας χώρος της οικίας του εργαζόμενου θα πρέπει να μετατραπεί σετυπικόγραφείο και να εξοπλιστεί αναλόγως με τις απαιτήσεις του αντικειμένουτηςεργασίας τους. Για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών οιάνεργοιπρέπει επίσης να έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος από την 1ηΣεπτεμβρίου2009 και μετά, να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου καθώς και τανόμιμαπιστοποιητικά (άδεια άσκησης επαγγέλματος) για την άσκηση τηςδραστηριότητάςτους, όπου αυτά απαιτούνται (οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τουςεργαζόμενουςστην επιχείρησή τους). Ο άντρες υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να έχουνεκπληρώσειή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
 
Διάρκεια και ύψος επιχορήγησης
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο Επαγγελματία που εντάσσεταιστο πρόγραμμα ορίζεται σε 36 μήνες, ενώ το ύψος της καθορίζεται στις28.000ευρώ καταβαλλόμενο σε επτά δόσεις (η πρώτη δόση ύψους 7.000 ευρώκαταβάλλεταιμετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα σε έξι ισόποσεςεξαμηνιαίες δόσεις των 3.500 ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου από τηνημερομηνίαέκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης και μετά από επιτόπιο έλεγχο).
 
Διαδικασία υπαγωγής
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τησυμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά στην ειδική περιοχή τουδικτυακούτόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Της υποβολήςτης αίτησηςπροηγούνται εξατομικευμένη παρέμβαση και υποβολή του επιχειρηματικούσχεδίουτου ενδιαφερόμενου στον Εργασιακό Σύμβουλο με στόχο την παροχήσυμβουλευτικήςπριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ. Σεδιάστημα ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση τουυποψηφίουπρέπει να είναι έτοιμη να ελεγχθεί από τον ΟΑΕΔ. Μετά τον επιτόπιοέλεγχο τωνδικαιολογητικών και των δαπανών τεκμηρίωσης λειτουργίας της επιχείρησηςεκδίδεται εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα.
 
Χρηματοδότηση
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 22.400.000 ευρώ,κατανεμημένος στα έτη 2010-2015.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …