Απ’ την ΑΤΕ στην Πειραιώς η ΣΕΚΑΠ;

0

Απ’ την ΑΤΕ στην Πειραιώς η ΣΕΚΑΠ;
 
Με ανησυχία καιεπιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν την πρόταση Σάλλα οι εργαζόμενοι στηΣΕΚΑΠ
 
Σύμφωνα μ’ αυτήδιασφαλίζονται μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών τηςΑΤΕ καιόχι οι θέσεις εργασίας
 
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Κρύος ιδρώτας …μες στο λιοπύρι έλουσε τους εργαζόμενους τηςΣΕΚΑΠ που απέκλεισαν από την Πέμπτη το πρωί την ΑΤΕ Ξάνθης, ότανπληροφορήθηκαντις νέες εξελίξεις. Ήτοι: Την πρόταση του προέδρου της ΤράπεζαςΠειραιώς γιαεξαγορά της ΑΤΕbank και του ΤαχυδρομικούΤαμιευτηρίου. Στο ενδεχόμενο, απ’ τοένα αφεντικό να περάσουν σ’ άλλο και μάλιστα ιδιώτη, τους επέτεινε τηνανησυχίακαι τους δημιούργησε επιπρόσθετη αβεβαιότητα για τη συνέχιση τηςλειτουργίαςτης ΣΕΚΑΠ και του εργασιακού τους μέλλοντος. Η διευκρίνηση του κ. Σάλλα  σ’ ότι αφορά τη οιθυγατρικές της ΑΤΕ (ΣΕΚΑΠ– ΔΩΔΩΝΗ – ΕΛΒΙΖ) ότι θα διασφαλιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τουςκαιπιθανόν να περιέλθουν σε συνεταιριστικές οργανώσεις, τους καθησύχασε μόνο προς στιγμήν καθώς ο κ.Σάλλας δεν ανέφερε τίποτε ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίαςστιςσυνεταιριστικές παρά μόνο δεσμεύτηκε για τις θέσεις εργασίας τωνυπαλλήλων τηςΑΤΕ και του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.  
 
Απ’ την ΑΤΕ στηνΠειραιώς;
Πιστοί στο δρόμο του αγώνα τους για το μεροκάματο …δηλώνουνοι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και ο πρόεδροςτου σωματείου κ. Γαβριηλίδης δηλώνει για τις νέες εξελίξειστην ΑΤΕ πουτους αφορούν άμεσα: « Αν η κυβέρνηση δεχτεί την πρόταση του κ. Σάλλαδιαμορφώνεται πλέον ένα νέο τοπίο. Ο κ. Σάλλας δεσμεύτηκε μόνο για τιςκτιριακές εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών εταιρειών όχι για τιςθέσειςεργασίας. Για μας ο αγώνας είναι μονόδρομος…Θα αντισταθούμε δυναμικά σ’όποιονεπιβουλεύεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ. Συνεχίζουμε κανονικά…και δηλώνουμετησυμπαράστασή μας στους υπαλλήλους της ΑΤΕ και του ΤαχυδρομικούΤαμιευτηρίου πουάρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις».
Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει το νέο σκηνικό πουδιαμορφώνεται με την πρόταση Σάλλα που προοιωνίζει αλλαγές στοτραπεζικό καιχρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και έχει άμεση σχέση με το μέλλοντης ΣΕΚΑΠ,  οπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης:« Είμαστεεπιφυλακτικοί. Περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης. Πρέπειναεξυγιανθούν οι συνεταιριστικές θυγατρικές της ΑΤΕ και να περιέλθουνστιςσυνεταιριστικές οργανώσεις και αυτό πρέπει να το διαπραγματευτεί ηκυβέρνηση.Γιατί διαφορετικά ποιος ιδιώτης θα πάρει τη ΣΕΚΑΠ; Η αν κάποιοςενδιαφερθείποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα την χρησιμοποιήσει για αποθήκη;»
 
Τι θα γίνει με τουςαγρότες;
Επίσης ο κ. Μπεμπεκίδης έθεσε και ένα άλλο ερώτημα που αφοράτη σχέση των αγροτών με την ΑΤΕ: «Σε περίπτωση που η ΑΤΕ περιέλθει στηνΠειραιώς τι θα γίνει με τους αγρότες που έχουν πάρει δάνεια; Μπορεί ναδίνει10,7 επιτόκιο στη ΣΕΚΑΠ κάτι που είναι απαγορευτικό για δανεισμό αλλάδεν παύεινα είναι η τράπεζα που δημιουργήθηκε για τους αγρότες».
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με σημερινή δημοσιοποίηση, στιςαρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείοΟικονομικώνστον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών τουΔημοσίουστον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τηνΑγροτική Τράπεζα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θαζητηθεί ηυποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσοναφορά τιςσυμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.
 
Πανξανθιώτικη σύσκεψηφορέων
Εν μέσω των εξελίξεων γενικότερα σ’ ότι αφορά τα εργασιακάθέματα του νομού το ΕΚΞ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης γιαόλα τα θέματακαι για τη ΣΕΚΑΠ στους δημάρχους του νομού, στον μητροπολίτη και στοννομάρχηπροκειμένου να δημιουργηθεί μια συστράτευση για την προστασία …αυτούπουαπέμεινε από την βιομηχανική αποψίλωση που υπέστη ο νομός μας τατελευταίαχρόνια (Βλ. ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ). Μάλιστα εντός των ημερών προτίθεται ναπραγματοποιήσειμια πανξανθιώτικη σύσκεψη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων τουνομούγια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο κρούσης σ’ οτιδήποτε αντίκειταιτωνσυμφερόντων του νομού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα πνοή στη συμμετοχική δημοκρατία

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Ενθαρρυντική και αισιόδοξη είναι η ανταπόκρι…