Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Άνοιξε ο …ασκός των αγωγών κατά της Μονής Βατοπεδίου

Άνοιξε ο …ασκός των αγωγών κατά της Μονής Βατοπεδίου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Το μαχαίρι στο κόκαλοως φαίνεται  είναιαποφασισμένη να βάλειη κυβέρνηση, στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, «χτυπώντας» δυο μέτωπα:Αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε υπουργούς μέσω Προανακριτικής αλλά καικαταθέτοντας αγωγή κατά της Μονής διεκδικώντας επιστροφή της λίμνηςΒιστονίδαςκαι αποζημίωση 10 δισ. ευρώ για ηθική βλάβη. Να σημειώσουμε ότι η αγωγήαφοράτην ανταλλαγή μέρους της λίμνης με αγρόκτημα 180 στρεμμάτων στην Πέλλαστο ΔήμοΒεγορίτιδος με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας.
 
Έπεται συνέχεια μετις αγωγές…
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικώντην Παρασκευή 25 Ιουνίου κατατέθηκεστο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από την ομάδα εργασίας του ΝομικούΣυμβουλίουτου Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ηπρώτη αγωγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της Μόνης Βατοπεδίου. Μάλιστασημειώνεται ότι η ανταλλαγή έγινε με βάση το «υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη».Πρόκειταιγια τη σύζυγο του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. ΓιώργουΒουλγαράκη.Παράλληλα γνωστοποιεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αγωγές για ταυπόλοιπαανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου. Η αγωγή ύστερα από αίτηση προτίμησηςτουΔημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011. «Θαακολουθήσειέγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του ελληνικούΔημοσίου»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός πουσηματοδοτείότι ανοίγει ο …ασκός των αγωγών και ότι επίκειται ν’ ακολουθήσει κύμααγωγώνγια το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
 
Πίσω οι … «ανίερες»ανταλλαγές
Η κατάθεση αγωγής έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που είχελάβει ο υπουργός Οικονομικών στις 12 Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας τησυμφωνία τηςπροηγούμενης κυβέρνησης με τη Μονή Βατοπεδίου, για να επιστραφούν στοΔημόσιοτα ακίνητα τα οποία είχαν ανταλλαγεί με τη Βιστωνίδα, υπό τον όρο ηκυριότητατης λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων να μην περάσει αυτόματα στοΔημόσιοαλλά να λυθεί από τα δικαστήρια. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στοσκεπτικότης υπουργικής απόφασης υπογραμμιζόταν πως «η ανάκληση της αποδοχήςέγινε γιατίτο Δημόσιο δεν συναλλάσσεται, ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόποκαι μεοποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τα προφανή και αδιαμφισβήτηταδικαιώματά του, τόσο στις κοινόχρηστου χαρακτήρα εκτάσεις τηςλιμνοθάλασσας,όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις, καθώς και στα ακίνητα, που με τιςγνωστές,μεθοδευμένες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, περιήλθαν στηνκατοχή τηςΜονής ή τρίτων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βαρβάρα» το γλυκό έθιμο της Θράκης

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr    Μια γιορτή διοργάνωσε ο σύλ…