589 οι επιτυχόντες στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Νέα σελίδα και ένας νέος κύκλος προσωπικής καιεπαγγελματικής ζωής ξεκίνησε από χθες για τους υποψήφιους τωνΠανελλαδικώνεξετάσεων με την ανακοίνωση των βάσεων, οι οποίες έκρυβαν εκπλήξεις,καθώςπαρουσίασαν κάθετη πτωτική τάση για ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ ο δρόμοςάνοιξεκαι για 15.000 υποψηφίους ακόμη που πετυχαίνουν την είσοδό τους στηνΤριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω της κατάργησης της βάση του 10.
589 στον αριθμό είναι συνολικά οι επιτυχόντες των σχολείωντης Ξάνθης, εκ των οποίων οι 84 εισάγονται με το σύστημα του 10%.Σήμερα το «Ε»φιλοξενεί αναλυτικά τους πίνακες των επιτυχόντων όλων των λυκείων τουνομού μετη σχολή επιτυχίας του, καθώς και μια πρώτη ματιά των αποτελεσμάτωνόσον αφοράστις προτιμήσεις των επιτυχόντων, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη«φουρνιά»φοιτητών που καλείται να επιλέξει επαγγελματική πορεία και να σπουδάσειστηνπιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών.
 
Οι εισακτέοι σεαριθμούς
136 οι επιτυχόντες του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης πουπέτυχαν ακολουθώντας το γενικό δρόμο του 90%, 157 οι μαθητές του 2ουΓενικούΛυκείου, 98 του 3ου Γενικού Λυκείου, 43 του 4ου Γενικού Λυκείου, 3 τουΕσπερινού, 5 του Μουσικού, 26 των Αβδήρων, 4 του Εκκλησιαστικού, 11 τουιδιωτικού σχολείου ‘Άξιον’, 6 της Σταυρούπολης και 16 της Γλαύκης. Απόαυτούς290 εισάγονται στα ΑΕΙ της χώρας και 215 στα ΤΕΙ.
 
Αυτοί που ‘έπιασαν’την κορυφή
Άξια ξανθιωτάκια πέτυχαν την εισαγωγή τους στις υψηλόβαθμεςσχολές, όπου κατά τις εκτιμήσεις δεν θα παρουσιαζόταν διακυμάνσεις. καιπαρόλοπου ιατρικές, νομικές και στρατιωτικές σχολές έμειναν σταθερές, πτωτικήτάσηακολούθησαν τα παιδαγωγικά, προφανώς λόγω των περιορισμών στουςδιορισμούς πουστενεύουν τα περιθώρια άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Έτσι λοιπόν, έχουμε 4 επιτυχόντες σε ιατρικές σχολές, 1 σεκτηνιατρική και 1 στο ιατρικό ΣΑΣΣ. 13 είναι συνολικά όσοι θα φοιτήσουναπό τουχρόνου στις νομικές σχολές της χώρας, ενώ σαφής είναι η προτίμηση σεΘεσσαλονίκη και Κομοτηνή, άλλωστε η Αθήνα παραμένει, όπως πάντα πιουψηλόβαθμη.Ακόμη, 2 υποψήφιοι από τα Άβδηρα εισάγονται στη σχολή Ευελπίδων, έναςμαθητήςτου 2ου Λυκείου πέτυχε την εισαγωγή του στην σχολή Ικάρων, 3 εισάγονταιστο ΣΜΥτου Στρατού και μία μαθήτρια του 2ου Λυκείου θα ακολουθήσει σπουδέςυπαξιωματικού του Ναυτικού.
Όσον αφορά στις παιδαγωγικές σχολές, η γενικήεπιφυλακτικότητα αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές των ξανθιωτώνυποψηφίων,αφού μόλις 11 είναι οι εισακτέοι στα παιδαγωγικά σε όλη την Ελλάδα.
 
Επιμένουμε τοπικά,μένουμε για σπουδές στη Θράκη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των επιτυχόντων στις σχολέςτου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που βέβαια σε μια πιθανήσύγκριση μεστοιχεία προηγούμενων ετών θα μπορέσει να καταδείξει κατά πόσο ηοικονομικήκρίση και ο περιορισμός των οικογενειακών οικονομικών υπέδειξαν τιςεπιλογέςτων υποψηφίων, οι οποίοι μένοντας στην πόλη τους ή σε γειτονικήπεριοχή,οπωσδήποτε συνδράμουν στην προσπάθεια της οικογένειας για συγκράτησητων σπουδαστικώνδαπανών σε όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα.
Έτσι, στις σχολές της Θράκης σε Ξάνθη, Κομοτηνή,Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα θα σπουδάσουν συνολικά 95 επιτυχόντες,δηλαδήπερίπου το 1/5, αφού από τους υπολογισμούς εξαιρούνται οι επιτυχόντεςπου εισάγονταιμε το 10%, ενώ στις πέντε σχολές της Πολυτεχνικής της Ξάνθης μένουν γιανασπουδάσουν 9 μαθητές από το 2ο λύκειο, 6 από το 2ο και 5 από το 3ο.Συγκεκριμένα, 11 θα είναι οι νέοι φοιτητές από την Ξάνθη του τμήματοςΜηχανικώνΠαραγωγής και Διοίκησης, πέντε οι νέοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, 1 ο νέοςΠολιτικός Μηχανικός, 1 Αρχιτέκτονας και 1 Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Ωστόσο, εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των εισακτέων στατμήματα του ΤΕΙ Καβάλας σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο, καθώς και σεαυτά τουΤΕΙ Σερρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι 52 επιτυχόντες της Ξάνθης θαφοιτούν απότου χρόνου στο ΤΕΙ της Καβάλας, με προτίμηση στα τμήματα ΔιαχείρισηςΠληροφοριών και Βιομηχανικής Πληροφορικής.
 
Οι επιλογές και τασυμπεράσματα
Η επόμενη μέρα για τους επιτυχόντες ξεκινά με αναζήτησηφοιτητικής στέγης, διερεύνηση της νέας τους πόλης και επίσκεψη στησχολή που θαφοιτήσουν για τα επόμενα –τουλάχιστον- τέσσερα χρόνια. Όπως ωστόσο,ειπώθηκεκαι στην αρχή, μπορεί ο δρόμος να άνοιξε για πολλούς υποψηφίους με τηνκατάργησητης βάσης του 10, παρόλα αυτά, κρίσιμη θα είναι η στάση που θακρατήσουν οιίδιοι, αφού πιθανό είναι να επιλέξουν κάποιο από τα κολέγια της Αθήναςκαι τηςΘεσσαλονίκης, σπουδές στο εξωτερικό ή τη δυνατότητα να δοκιμάσουν άλλημια φοράτην τύχη τους του χρόνου. Πάντως, ακόμη και στην Ξάνθη, οι πρώτοιαπογοητευμένοι έσπευσαν να ξαναεγγραφούν στα φροντιστήρια για να μηχάσουνχρόνο από την προετοιμασία της νέας χρονιάς.
Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες της Ξάνθης από το «Ε»με ευχές για καλή σταδιοδρομία με έμπνευση και νέες επιτυχίες!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…