3 χρόνια απλήρωτοι από το Δήμο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ολόκληρα χρόνια έχουν ναπληρωθούν οι γυμνάστριες και γυμναστές που απασχολούνται σταπρογράμματαμαζικού αθλητισμού(«άθληση και γυναίκα», «άθληση και παιδί», άθληση σταΚΑΠΗκαι ΑΜΕΑ)  του ΔήμουΞάνθης. Παρότι έχουνκάνει 3 φορές παράσταση στο δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη καιέχουν λάβειτις διαβεβαιώσεις του ότι θα πληρωθούν και απλά να κάνουν υπομονή μέχρινα’ρθουν τα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ωστόσο μέχρισήμερα δενέχουν δει ούτε ευρώ από τα οφειλόμενα που κατά περίπτωση είναι από2.000 – 9.000ευρώ για 15 απασχολούμενους στο πρόγραμμα.
 
«Ξόδεψαν εκατομμύριαγια την πλατεία και έχουν τους εργαζόμενουςαπλήρωτους…»
«Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτή η κοροϊδία…Τρία χρόνιατώρα ο δήμαρχος μας έχει στο περίμενε…Κάντε υπομονή και κάντε υπομονήμέχρι ναέρθουν τα χρήματα από την γενική γραμματεία. Όμως πριν δύο χρόνια πήρανταλεφτά και πλήρωσαν τους τόκους από τα ένσημα που καθυστέρησαν ναπληρώσουν!Ξόδεψαν εκατομμύρια για την πλατεία και άφησαν 3 χρόνια τουςεργαζόμενουςαπλήρωτους!», καταγγέλλει στο «Ε» ο κ.Δημητριάδης Μενέλαος, σύζυγος γυμνάστριας που εργάστηκε στοπρόγραμμαμαζικού αθλητισμού. Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά καταθέτοντας αγωγήκαιδιεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι και προσέλαβαν ήδη δικηγόρο καθώςκινδυνεύουν ναπαραγραφούν τα οφειλόμενα αν παρέλθει η πενταετία και δεν διεκδικηθούν.  
 
Δυο χρόνια τώρα τοσταμάτησαν…
Να σημειώσουμε ότι τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού ξεκίνησαντο 2000 με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τουυπουργείουΠολιτισμού. Οι φορείς υλοποίησης είναι οι δήμοι και οι κατά τόπουςδημοτικέςεπιχειρήσεις ή Οργανισμοί Άθλησης όπως στο δήμο Ξάνθης. Οι εργαζόμενοισταπρογράμματα μαζικού αθλητισμού πληρώνονται 7 ευρώ /ώρα μικτά, σετμήματα πουγίνονται 3 φορές την εβδομάδα. Αποτελούν μια κοινωνική δομή καθώςαπευθύνονταισε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σεγυναίκες καιπαιδιά δίνοντας τη δυνατότητα σ’ αυτές τις ομάδες πληθυσμού νααπολαμβάνουν ταοφέλη της άθλησης στη γειτονιά τους, χωρίς υψηλό κόστος, ως μέρος τωνκοινωνικών παροχών που το κράτος μέσω των δήμων οφείλει να παρέχειστουςπολίτες του.
Το πρόβλημα της καθυστέρησης των χρημάτων από τη γενικήγραμματεία υπήρχε εξ’ αρχής βέβαια και υπερβαίνει τα στενά γεωγραφικά όρια του δήμου Ξάνθης, αφούη κατάστασηείναι πανομοιότυπη και για πολλούς άλλους παρόλα αυτά δήμοι μικρότεροιόπωςΑιανής Κοζάνης (3.816 κατοίκους) ή Δήμος Κομποτίου Άρτας (3.485κατοίκους)έχουν ανακοινώσει προκηρύξεις για πρόσληψη γυμναστών ενώ ο δήμος Ξάνθηςεδώ και2 χρόνια δεν έχει ξαναζητήσει και δεν υλοποιεί το πρόγραμμα. 
 
«Υπομονή έως τέλοςΝοεμβρίου και θα τα καλύψει ο δήμος», λέει ο δήμαρχος
Το «Ε» απευθύνθηκε στο δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη θέτοντάςτου το ερώτημα: Τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων καιγιατί 3χρόνια τώρα ο δήμος δεν εξοφλεί από δικούς του πόρους τα δεδουλευμένατους;
«Τα χρήματα που μας έστειλαν από τη γενική γραμματεία ήτανπολύ λίγα και πάντα ο δήμος μέσω του Οργανισμού Άθλησης κάλυπτε τημισθοδοσία.Πριν δυο χρόνια που πήραμε κάποια χρήματα πληρώσαμε υποχρεώσεις προςτρίτουςκαι έμεινε ένα μικρό υπόλοιπο. Όμως λέω τούτο. Ας κάνουν υπομονή οιεργαζόμενοιμέχρι τέλους Νοεμβρίου. Αν δεν μας στείλουν τα χρήματα από τη γενικήγραμματείατότε ο δήμος θα τα καλύψει από το ταμείο του. Σε καμιά περίπτωση δενπρόκειταινα χάσουν τα δεδουλευμένα τους».
 
Γιατί περίμεναν τόσο;
Και μπορεί μεν ο δήμαρχος να είναι καθησυχαστικός όμωςαλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μια δημοτική αρχή που έχεικάνειπροεκλογική της σημαία την οικονομική ευρωστία του δήμου ως αποτέλεσματηςσυνετής διαχειρησης να μην  τακτοποιήσειαπό ίδιους πόρους τις οφειλές προς τους εργαζομένους που ο ίδιοςπροσλαμβάνεικαι τους αφήνει επί τρία χρόνια σε μια οικονομική ομηρία. Επίσης έναεύλογοερώτημα είναι αν η αλλαγή των διοικητικών ορίων των δήμων με τον Ν.3852/2010(Καλλικράτης) και οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικώνεπιχειρήσεων θαέχουν αντίκτυπο στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων, εάν μέχρι τονΝοέμβριο δενυπάρξει συνολική εξόφληση του χρέους;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και κάποιοι ‘δε το κουνάνε’

Τα έβαλαν κάτω, έκαναν τις συναντήσεις τους και όρισαν τους νέους αντιδημάρχους οι δήμαρχο…