Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Έως το 2020 θα έχουν επενδυθεί 16 δισ. σε ΑΠΕ

Έως το 2020 θα έχουν επενδυθεί 16 δισ. σε ΑΠΕ

0

15.000 MWθα καλύπτουν το 40% της κατανάλωσηςηλεκτρισμού της χώρας
 
Τηνπραγματοποίησηεπενδύσεων ύψους 16 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το2020, οιοποίες θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ από 4.500 MW πουείναι σήμερασε 15.000 MW, καλύπτοντας το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας,απόAΠE, προβλέπει το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έκθεσή τουγια τηνεπίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακόισοζύγιοτης χώρας, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση των εκπομπώναερίου τουθερμοκηπίου έως το 2020.
Στην έκθεση,πουδόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου ενσυνεχείανα παραδοθεί στην Ε.Ε., προβλέπεται ακόμη ότι το συνολικό ύψος τωνεπενδύσεωνστον ενεργειακό τομέα, δημόσιου και ιδιωτικού, θα ανέλθει σε 22 δισ.ευρώ έωςτο 2020.
Οι εθνικοίστόχοιπου τίθενται στο πλαίσιο του 20-20-20 είναι συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18%στηντελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξησητηςσυμμετοχής των βιοκαυσίμων στο 10% και μείωση των εκπομπών αερίων τουθερμοκηπίου κατά 4% σε σχέση με το 2005.
Σύμφωνα με τημελέτη του υπουργείου που αναπτύσσεται με δύο σενάρια, το σενάριοαναφοράς καιτο σενάριο επίτευξης στόχων, το οποίο φαίνεται ότι υιοθετείται, είναιδυνατή ηεπίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ με τιςεξήςπαραδοχές:
– Επενδύσειςύψους16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 MW τονχρόνοεγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500 MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα,αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000 MW αιολικά, 2.500 MWφωτοβολταϊκάκαι περίπου 250 MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεωνστονενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22,3 δισ. ευρώ, εκ τωνοποίων 15,7δισ. ευρώ σε ΑΠΕ.
– Επιστροφή τηςοικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και διατήρηση τωντιμώντου πετρελαίου στα επίπεδα των 90 – 100 δολ. το βαρέλι έως το 2020.
– Επιβάρυνσητουσυνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδεςηλεκτροπαραγωγήςαπό το 2013 (όπως προβλέπει κοινοτική Οδηγία) με δικαιώματα πουπροβλέπεται νακοστίζουν 20 ευρώ/τόνο. Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει σχετικά ότι η επίτευξη τωνστόχωνμέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ωςαποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010-2020 από τημείωσητων αγορών δικαιωμάτων εκπομπών.
 
Απόσυρσημονάδων
Ο σχεδιασμόςπροβλέπει επίσης σταδιακή απόσυρση 26 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗέως το2024. Η αρχή έγινε με την 1η μονάδα της Πτολεμαΐδας και ακολουθούν το2011 οιμονάδες Μεγαλόπολη 1 και 2, το 2012 οι Πτολεμαΐδα 2 και ΛΙΠΤΟΛ, το 2013τοΑλιβέρι 3 και 4, κ.ο.κ. Συνολικά θα αποσυρθούν θερμικές μονάδες (κυρίωςλιγνιτικές και μαζούτ, αλλά και οι παλιές φυσικού αερίου στο Λαύριο καιτοΚερατσίνι) ισχύος 5.378 MW, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του θερμικούδυναμικούπαραγωγής της ΔΕΗ. Στη θέση τους προβλέπεται η κατασκευή νέων μονάδωνσυνολικήςισχύος 5.484 MW που θα αρχίσουν να τίθενται σε λειτουργία από εφέτος.Σε αυτάπεριλαμβάνεται 2.112 MW από ιδιωτικές μονάδες, στο πλαίσιο τηςαπελευθέρωσηςτης αγοράς.
Εξάλλου, χθες ηκ.Μπιρμπίλη ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Επιτροπής για τη μελέτη καιεπεξεργασίαθεμάτων Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής ΚυβερνητικήςΠολιτικής».
Πρόεδρος τηςεπιτροπής ορίζεται ο κ. Κώστας Μαθιουδάκης, γενικός γραμματέαςΕνέργειας καιαναπληρωτής πρόεδρος ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της ΡΑΕ. Τα υπόλοιπαμέληείναι οι:
ΜιχαήλΠαπαδόπουλος, πρόεδρος δ.σ. του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής ΕλληνικούΣυστήματος ΜεταφοράςΗλεκτρικής Ενέργειας),
Πάνος-ΔημήτριοςΜαυροκέφαλος, πρόεδρος δ.σ. του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού ΣυστήματοςΦυσικούΑερίου),
ΑρθούροςΖερβός,πρόεδρος δ.σ. της ΔΕΗ,
Χάρης Σαχίνης,πρόεδρος δ.σ. της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου),
ΙωάννηςΑγαπητίδης,πρόεδρος δ.σ. της ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και ΕξοικονόμησηςΕνέργειας),
ΝικόλαοςΧαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Greenpeace,
Δημήτρης Λάλας,καθηγητής, εθνικός εκπρόσωπος για το κλίμα
ΚωσταντίνοςΜανιατόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής Ενέργειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
ΠαντελήςΚάπρος,καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους χιόνια!

Το έστρωσε για τα καλά στα ορεινά του νομού μας, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες το πρωί…