Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Δημοκρίτεια 2010 με ποικιλία και ποιότητα

Δημοκρίτεια 2010 με ποικιλία και ποιότητα

0

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και η ανάδειξη των αγιογραφιώντου ιστορικού Ναού Αγίας Παρασκευής Αβδήρων
 
Την Κυριακή 18 Ιουλίου ξεκινά ο εορτασμός των φετινών Δημοκριτείων στοδήμο των Αβδήρωνμε τη συμμετοχή καλλιτεχνών, φορέων και μαθητών που συνθέτουν έναπλούσιοπρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διαρκέσει έως την Τρίτη 27 Ιουλίου.
Για άλλη μια χρονιά ο δήμος των Αβδήρων τιμά τη σπουδαίαπροσωπικότητα του Δημόκριτου, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα ανάτασης σεόλουςόσους θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις.
 
Το μήνυμα τηςδημάρχου κ. Εύας Τσακίρη
Σ’ αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα στιγμές αναζητούμε τηνελπίδα μέσα από τη Θρησκεία, την Ιστορία, τον Πολιτισμό.
Με εκδηλώσεις ποιοτικές και ουσιαστικές, φιλοδοξούμε καιφέτος να προσφέρουμε μοναδικές στιγμές στο κοινό των ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ καιναχρωματίσουμε, μέσα από τις αισιόδοξες και φωτεινές εκφράσεις τουΠολιτισμού, τηδύσκολη καθημερινότητα.
Τα φετινά ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ σφραγίζονται με ένα ακόμη μεγάλοόνειρο που έγινε πραγματικότητα, την ανάδειξη των αγιογραφιών τουιστορικούΝαού Αγίας Παρασκευής Αβδήρων. Ένα έργο με ξεχωριστή θρησκευτική,ιστορική καιπολιτισμική αξία.   
Σας καλώ να  μαςακολουθήσετε σε ένα ακόμη μαγευτικό ταξίδι, να γιορτάσουμε μαζί τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2010, να διασκεδάσουμε, νασυγκινηθούμε,να θυμηθούμε και να ονειρευτούμε.  
 
Το πρόγραμμα τωνεκδηλώσεων
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
– Ώρα 11.00π.μ. Πολιτιστικό Κέντρο Αβδήρων «ΑντιλογίαςΔόμος».
Έκθεσης παλιάς φωτογραφίας με τίτλο «Θύμησες ενός αιώνα σεφόντο ασπρόμαυρο».
Θύμησες αλλοτινών εποχών! Τότε που η καθημερινότητα είχε τηδική της αίγλη, τη δική της μεγαλοπρέπεια. Τότε που οι γάμοι κρατούσαντρειςμέρες και τρεις νύχτες! Τότε που  οιεκδηλώσεις, οι Εθνικές εορτές, το Πάσχα, τα πανηγύρια, οι ενορίες, ταξωκλήσιαείχαν την τιμητική τους. Τότε που οι γειτονιές πλημμύριζαν από παιδιά,οι αυλέςμοσχοβολούσαν ασβέστη και γιασεμί και τα γλέντια στήνονταν στην πλατείαμε έναγραμμόφωνο και λίγο κρασί! Ευλογημένες εποχές!
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 10.00 έως 14.30 καιαπό 18.00 έως 21.30. 
– Ώρα 11.30π.μ. Πολιτιστικό Κέντρο Αβδήρων «ΑντιλογίαςΔόμος».
Εκδήλωση-αφιέρωμα στο δάσκαλο και συγγραφέα ΔημήτριοΔανδαλίδη με τίτλο «Η λαϊκή παράδοση στις πατημασιές του ΔημήτρηΔανδαλίδη».
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο καθηγητής Φιλόλογος ΑνέστηςΑκριτίδης 
– Ώρα 8.30μ.μ. Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου.
Εκδήλωση με θέμα «Θέατρο στα Σχολειά…ανασαιμιά ζωής στηθνήσκουσα παιδεία…». Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο καθηγητής ΦιλόλογοςΑνέστηςΑκριτίδης  με πρώηνμαθητές του από τηνΘεατρική ομάδα του Λυκείου Αβδήρων. 
ΤΡΙΤΗ 20ΙΟΥΛΙΟΥ 
– Ώρα 7.30μ.μ.: Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού ΝαούΠΟΛΥΣΤΥΛΟ,  ΙερουργούντοςτουΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονος.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21ΙΟΥΛΙΟΥ 
– Ώρα 6.00μ.μ.: Πολιτιστικό Κέντρο Αβδήρων «ΑντιλογίαςΔόμος».
Προβολή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργοτου Δημόκριτου.Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στα Άβδηρα με τηνσυμμετοχήκατοίκων της περιοχής. Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Λάκης Κομνηνός.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 
– Ώρα 8.30 π.μ. «Το ψωμί της Γαίας»
Οι γυναίκες των Αβδήρων θα αναβιώσουν και φέτος το «Ψωμί τηςΓαίας». 
Οι πέτρινοι φούρνοι θα ανάψουν από νωρίς το πρωί, ταπροζύμια και οι μαγιές θα είναι έτοιμες από το προηγούμενο βράδυ, οι«πινακοτές» και τα «σκαφίδια» θα πάρουν τη θέση τους και προς τομεσημέρι θαείναι έτοιμο το ζυμωτό ψωμί για να γευτούμε όλοι την ξεχωριστήπαραδοσιακήνοστιμιά του.
– Ώρα 9.30 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος ελεύθερη.
Συναυλία – Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου με το μουσικό σχήματης Φωτεινής Βελεσιώτου.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι μια φωνή που είναι αδύνατο να μαςαφήσει αδιάφορους. Μια καθάρια, λαϊκή φωνή από εκείνες που λείπουν απότοελληνικό τραγούδι. Ασχολείται με την μουσική από το 1985 και έχεισυνεργαστείμε σπουδαίους συνθέτες. Το 2005 συμμετέχει στο δίσκο «Γυναίκες» των Μιχ. Νικολούδη και Μ. Παπαδάκη.Ακολουθούνσυμμετοχές της σε δίσκους του Ν. Καρίμπα, Γ. Αλτή και του Γ. Καζαντζή.Τατελευταία χρόνια συνεργάζεται με τους Λ. Χαριτίδη, Μ. Πάντσιο, Δ.Τσιολχά. 
Το αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου, περιλαμβάνει τραγούδια πουτραγούδησε και έγραψε η Σωτηρία Μπέλλου, αρχίζοντας από τις πρώτεςηχογραφήσειςτης, σε τραγούδια του Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καλδάρα,καταλήγοντας στιςτελευταίες της, σε τραγούδια νεότερων συνθετών όπως Σαββόπουλο, Μούτση,Ανδριόπουλο, Λάϊο.
Φωτεινή Βελεσιώτου … φωνή
Λάκης Χαλκιάς … μπουζούκι
Μάκης Πάντσιος … κιθάρα, φωνή
Δημήτρης Τσιολχάς … ακορντεόν, φωνή
Δημήτρης Σφίγγος … μπαγλαμά, φωνή
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 
Ώρα 9.30 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος ελεύθερη.
Συναυλία έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού με τον ΓιάννηΚαραλή.
Ο Γιάννης Καραλής, ένας καταξιωμένος λαϊκός τραγουδιστής με σημαντικέςσυνεργασίες, ανήκει στησημερινή γενιά των ερμηνευτών που υπηρετούν το καλό ελληνικό τραγούδι.Συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, οΘανάσηςΠολυκανδριώτης, η Ελένη Βιτάλη, η Μελίνα Κανά, η Ευριδίκη και άλλοι.Τελευταίασυνεργάστηκε με τη Μαριώ ενώ σταθμός στην πορεία του υπήρξε ησυνεργασία του μετον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα-Σπείρα. Πριν από ένα χρόνοκυκλοφόρησε ηπρώτη δισκογραφική του δουλειά με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη καιτουΔημήτρη Λίβανου με τίτλο «Ξένο Ρούχο». Για φέτος το καλοκαίρι έχει ετοιμάσει και μας παρουσιάζειένα πλούσιοπρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Έναπρόγραμμα μεκέφι και αγάπη για ωραίες μουσικές βραδιές.
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
– Ώρα 7.00μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. ΑγίαςΠαρασκευής Αβδήρων.
– Ώρα 8.30μ.μ.: Περιφορά της εικόνας της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής στον οικισμό των Αβδήρων.
– Ώρα 9.30 μ.μ.: Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος ελεύθερη
Συναυλία με την Δάφνη Λέμπερου. Μουσικές αναδρομές καιατελείωτο γλέντι με χορό και τραγούδι.
Η εξαιρετική Δάφνη με την αισθαντική φωνή και ερμηνεία τηςσε μια μοναδική βραδιά. Ένα μουσικό πρόγραμμα που ξεκινά με έντεχνοτραγούδικαι κορυφώνεται με  αγαπημέναλαϊκά,ρεμπέτικα και παραδοσιακά ακούσματα. Αποκορύφωμα αποτελούν οι στιγμέςπου τοτραγούδι εναλλάσσεται με  τοπαράπονο καιτο ρυθμικό σύνθημα του κλαρίνου  πουηίδια αξιοζήλευτα παίζει. Η βραδιά εξελίσσεται σε ένα ατελείωτο γλέντιμε χορόκαι τραγούδι.
Η Δάφνη Λέμπερου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Ηεπαφή της με την μουσική αρχίζει σε ηλικία 10 ετών, μαθαίνονταςφυσαρμόνικα καιαργότερα στη φιλαρμονική της πόλης της τρομπέτα και τύμπανο. Στο ΕθνικόΩδείοΑθηνών παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά και μαθήματα φωνητικής.   Από το 2005συνεργάζεται με τον ΣταμάτηΚραουνάκη και την Σπείρα-Σπείρα. Συμμετείχε στις παραστάσεις «Χορικά», «Αιώνια θητεία στο κάλος»,  στην μουσική θεατρικήΣκηνή Αθηναΐς και  στοωδείο Ηρώδου του Αττικού στην παράσταση«Αυτά που ΄κάψαν το σανίδι»(2008).Το 2007 συμμετείχε στο δίσκο «Πόσο σ΄αγαπώ»του Σταμάτη Κραουνάκη, στο τραγούδι «χρόνια σαν τριαντάφυλλα» σεστίχους τουΜάνου Ελευθερίου και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
– Ώρα 8.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας ΠαρασκευήςΑβδήρων, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης καιΠεριθεωρίουκ.κ. Παντελεήμονος.
– Ώρα 7.00 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ξωκλήσι του ΑγίουΠαντελεήμονος στο λιμάνι των Αβδήρων.
ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ώρα 8.30 π.μ. Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονοςστο λιμάνι των Αβδήρων.
 
Παράλληλες εκδηλώσεις
Έκθεση αφίσας και φωτογραφίας με θέμα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ …Ταξίδιστον Πολιτισμό, την Ιστορία, την Παράδοση».
Η Έκθεση θα φιλοξενείται σε χώρο κάτω από τηνυπερυψωμένη  πλατείαΑβδήρων. Διάρκεια:18 έως 26 Ιουλίου καθημερινά από 10.00 έως 14.30 και από 18.00 έως21.30. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραμένει “on air” το Δημοτικό Ραδιόφωνο

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Τα χαμόγελα επανήλθαν, τουλάχιστον προσωρινά…