20 χρόνια Γιορτές Παλιάς Πόλης!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με λαμπρότητα, σε κλίμα εορταστικό και ευχάριστο, με τονκόσμο να κάνει την πρώτη του βόλτα στα φωτισμένα και «τσικνισμένα»σοκάκια τηςΠαλιάς Πόλης και να συγκεντρώνεται στην πλατεία Μητροπόλεως που έσφυζεαπό ζωή,πραγματοποιήθηκε για 20η φορά η έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ενόςθεσμού μεμακρά πορεία, με εμπνευστές ανθρώπους οραματιστές που θέλησαν ναπροβάλουν αυτότο μαγευτικό «πάντρεμα» της παράδοσης, του πολιτισμού και της ομορφιάςαυτούτου τόπου, με αλλαγές και παρεμβάσεις στην πορεία στο χρόνο, αλλά πάνταμε τηδική τους μοναδικότητα.
Την 20η διοργάνωση του θεσμού «άνοιξε» το βράδυ της Κυριακήςη ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη σε μια απολαυστική συναυλία- ταξίδι «απότοΒασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη» με τις εξαιρετικές ερμηνείας τηςΝέναςΒενετσάνου, του Δημήτρη Μπάση και του νέου αξιόλογου Δώρου Δημοσθένους.Ο κόσμοςπαρασύρθηκε στις όμορφες μελωδίες, σιγοτραγούδησε αγαπημένα τραγούδια,απολαμβάνοντας παράλληλα το γνώριμο ξανθιώτικο αεράκι των τελευταίωνημερών τουκαλοκαιριού.
 
Η Παλιά Πόλη μας, έναυπαίθριο μουσείο!
Την επίσημη έναρξη των Γιορτών πραγματοποίησε ο δήμαρχος κ.Μιχάλης Στυλιανίδης από την κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως,απ’ όπουκαλωσόρισε όλους τους δημότες και επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη,αλλά καιτον μακρύ κατάλογο των επισήμων που τίμησαν τις Γιορτές μας.
«Πιστές για 20η χρονιά στο καθιερωμένο ραντεβού με τηνπαράδοση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία έρχονται οι Γιορτές τηςΠαλιάς Πόλης,από τις σημαντικότερες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του δήμου μας δίνονταςτοέναυσμα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη σειράς σημαντικώνεκδηλώσεων», με ταλόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι: «Οιγιορτέςαυτές αναδεικνύουν την αρμονία, την ομορφιά, τη θέληση για ζωή, αλλάκαι τηφιλόξενη διάθεση των κατοίκων του τόπου μας, το υπαίθριο αυτό μουσείο,όπως τοαποκαλούν οι ξένοι επισκέπτες μας». Ακόμη στην εναρκτήρια ομιλία τουπρόσθεσε:«Θεωρούμε τον πολιτισμό ως μόνη κοινή γλώσσα που ενώνει τους λαούς,αμβλύνειτις διαφορές, προσπερνά ιδιαιτερότητες ενώ ταυτόχρονα δημιουργείεχέγγυα πουαποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές». Και με αυτέςτιςσκέψεις κατέληξε ότι «παρά την οικονομική κρίση που οι κραδασμοί τηςταλανίζουνκαι την συνοχή του κοινωνικού ιστού, εμείς θεωρήσαμε φρόνιμο να μηνχαμηλώσουμετον πήχη των γιορτών και φέτος γιατί τα αποτελέσματα των εκδηλώσεωνείναιευεργετικά για την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα για τη συνεχή προβολήτηςπόλης μας».
Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει, στις δηλώσεις του στουςδημοσιογράφους ότι η επιτυχία των γιορτών που κάθε χρόνο συγκεντρώνουντοενδιαφέρον του κόσμου αποτελούν «τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων πουανιδιοτελώς και αυθόρμητα κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».
 
Παρά την κρίση, δενκατεβάσαμε τον πήχη
Ο Μανόλης Φανουράκης, πρόεδρος της Δημοτικής ΚοινωφελούςΕπιχείρησης που ανέλαβε την οργάνωση των γιορτών, επέμεινε στη δήλωσητουδημάρχου ότι «στην οικονομική κρίση ο δήμος Ξάνθης έκανε την επιλογή ναδιατηρήσει τον πήχη και να απαντήσει προβάλλοντας ντόπιους καλλιτέχνες και λέγοντας ‘ελάτε νανιώσετε τη φιλοξενία, την αγάπη, που τόσο πολύ λείπε στις μέρες μας’.Θέλαμε ναδώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς καιχαλάρωσης».
Επίσης, επεσήμανε την φετινή καινοτομία σχετικά καινούργια,νεανική, εναλλακτική σκηνή που θα φιλοξενήσει πάνω από 35 συγκροτήματααπό τηνΞάνθη και όλο το νομό και θα δώσει στους νέους ένα δικό τους βήμα, κάθεβράδυμετά την κεντρική συναυλία.
 
Γιορτές Π. Πόλης:ιμάντας ανάπτυξης
Για ένα θεσμό «βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του ξανθιώτικουλαού και όχι μόνο» μίλησε και ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης.Στιςδηλώσεις του στους δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι «οι Γιορτές ΠαλιάςΠόλης δενείναι απλά ένα πολιτιστικό γεγονός, αλλά ένα γεγονός που αποτελείιμάνταανάπτυξης, μέσα από την οικονομική κίνηση που δημιουργείται, ένανιμάνταπνευματικής προώθησης πραγμάτων και γεγονότων ιστορικών».
Και ο κ. Παυλίδης επεσήμανε την θαυμαστή και πολύτιμησυμμετοχή των συλλόγων, που αποτελούν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τουθεσμού.«Γι’ αυτό ακριβώς και δεν αντιγράφεται», σημείωσε στο τέλος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηχούν τα …κουδούνια του τέλους της κτηνοτροφίας

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΉχησαν τα κουδούνια των αιγοπροβάτων τους 50 περίπο…