Υπάρχουν άδειες αλλά όχι συναίνεση

0

Σε διαμαρτυρία μπρος στη Νομαρχία Ξάνθης και σε επίδοση ψηφίσματος προέβησαν περίπου 50 κάτοικοι του οικισμού Πανερίου του Δήμου Μύκης την Τρίτη 6 Οκτωβρίου το πρωί, ως συνέχεια της κινητοποίησής τους την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στην περιοχή του Πανερίου. Το αιτιολογικό της διαμαρτυρίας τους έγκειται στο γεγονός ότι δεν συναινούν με την αδειοδότηση στην εταιρεία «Κόσυνθος Α.Ε»  για τη δημιουργία ενός χώρου εξόρυξης σχιστόλιθου στην περιοχή τους, επικαλούμενοι κίνδυνο για την υγεία , περιβαλλοντική καταστροφή, και καταστροφή των βοσκοτόπων τους.  

Στο πλευρό τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ., Μάντατζη, ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγγά, η νομαρχιακή σύμβουλος κα Καραχασάν , ο νομαρχιακό σύμβουλος κ. Χατζηγενέ Ιρφάν.

Φοβούνται καταστροφή των βοσκοτόπων

Ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγγά εξιστορεί την υπόθεση που ξεκινά από το 2005, σημειώνοντας: «Σ’ ένα σημείο των Πανερίων σε μια έκταση 90 στρεμμάτων έχει εκδοθεί άδεια στον κ. Τριμίντζιο με την εταιρεία Κόσυνθος Α.Ε. για εξόρυξη σχιστόλιθου. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από το 2005. Τότε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του δήμου Μύκης και  πάρθηκε μια αρνητική απόφαση γιατί στη μελέτη  αναφέρονταν εκρηκτικά. Το θέμα πήγε στον Νομαρχιακό συμβούλιο το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά επειδή υπήρχαν τα εκρηκτικά. Εκ νέου όμως το Δημοτικό συμβούλιο Μύκης αποφάσισε να μην το εγκρίνει ακόμη και όταν αποσύρθηκαν τα εκρηκτικά από τη μελέτη. Όμως το Ν.Σ. γνωμοδότησε θετικά εφόσον υπήρχαν υπογραφές από αρχαιολογία , δασαρχείο, εκκλησία και δόθηκε άδεια από την περιφέρεια. Άδειες υπάρχουν όμως αυτό που μετράει είναι και η γνώμη των κατοίκων οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί και δεν θέλουν καμιά εκμετάλλευση ούτε με εκρηκτικά ούτε χωρίς εκρηκτικά. Οι κάτοικοι φοβούνται για την υγεία τους ότι θα βγουν αέρια βλαβερά  θα καταστραφεί το περιβάλλον και τα βοσκοτόπια και εκεί είναι όλοι κτηνοτρόφοι».

Μάντατζη: «Κοντά στον κόσμο…»

Ο κ. Μάντατζη αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που τον ψήφισε δήλωσε: «Θα τιμήσω τη ψήφο του κόσμου θα αγωνιστώ για τα δίκαια αιτήματά τους», αρχής γενομένης από τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Πανερίου: «Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ στον κόσμο.  Πριν 4 ημέρες ήμασταν  στο Πανέρι.

Δεν μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχει συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, χωρίς συναίνεση της τοπικής αρχής κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον πλούτο της περιοχής, Πρόκειται για μια περιοχή με φυσικό κάλλος που πρέπει να προστατεύσουμε και όχι να το καταστρέψουμε. Μπορεί να υπάρχει άδεια, το θέμα όμως δεν θα μείνει εδώ. Ο κόσμος αγωνιά δεν μπορεί να γίνει τιποτε χωρίς συναίνεση των κατοίκων».

Η κα Καραχασάν δήλωσε: «Το θέμα ήρθε στο  Ν.Σ. την προηγούμενη τετραετία. Όταν κάτι αφορά το φυσικό κάλλος οποιασδήποτε περιοχής και ιδιαίτερα της  ορεινής  περιοχής όπου όλοι επενδύουμε πλέον και θέλουμε να προσελκύσουμε τουρισμό., εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας το μοναδικό που μπορούμε να προβάλλουμε, πως κάποιοι κύριοι θέλουν να το καταστρέψουν»;

Κάτοικος Πανερίου,  Κτηνοτρόφος –  γεωργός : «Αν λειτουργήσει αυτό το λατομείο θα σηκωθεί το χωριό να φύγει… Γιατί μόλις λειτουργήσει για μας σταματάει η ζωή θα σταματήσει… θα καταστρέψει τα βοσκοτόπια… θα μας βλάψει τα χωράφια και την υγεία μας»!

Σ. Τριμίντζιος: «Πρόκειται για  επιφανειακή περισυλλογή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον όμως …άλλα συμφέροντα υπάρχουν…»

Το «Ε» απευθύνθηκε στον κ. Στάμο Τριμίντζιο που έχει την εταιρεία «Κόσυνθος Α.Ε.» προκειμένου να καταθέσει την άποψή του αναφορικά με το θέμα. Ο κ. Τριμίντζιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για λατομείο αλλά για επιφανειακή περισυλλογή σχιστόλιθου και ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως περιβαλλοντική επιβάρυνση: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον γιατί είναι  επιφανειακή περισυλλογή σχιστολίθου και η μελέτη προβλέπει τρόπους αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Δηλαδή περισυλλέγουμε το σχιστόλιθο, τον μεταφέρουμε στα Κιμμέρια για επεξεργασία  και γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος με  εμφύτευση δέντρων. Οι βοσκότοποι αφού αποκατασταθεί το περιβάλλον επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση». Ο κ. Τριμίντζιος επίσης δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση ξεκινά από το 2002 και έχουν γίνει όλα νομότυπα, έχουν υπογράψει 19 συναρμόδιες υπηρεσίες: «Υποβάλλαμε αίτημα για άδεια εξόρυξης σχιστόλιθου και περισυλλογή στην περιοχή Πανερίου. Είναι η περιοχή απ’ την οποία όταν γίνονταν η παλιά πόλη πήραν σχιστόλιθο και στρώθηκαν και οι δρόμοι και όλα τα ισόγεια.

Το 2002 από το  υπουργείο Ανάπτυξης για τους τρεις χώρους που υποβάλλαμε,  πήραμε έγκριση για  τους δύο, 100 στρεμμάτων.   Υποβάλλαμε μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Νομαρχία. Το Ν.Σ. συζήτησε να μην γίνεται χρήση εκρηκτικών. Ξαναυποβάλλαμε μελέτη χωρίς χρήση εκρηκτικών, προχωρήσαμε το 2008 στη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο με την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας και εκδώσαμε την άδεια εκμετάλλευσης από την επιθεώρηση Βιομηχανίας. Απεφάνθησαν 19 συναρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για  επιφανειακή περισυλλογή όμως …άλλα συμφέροντα κινούνται πέριξ αυτού του θέματος που έχει ανακινηθεί από συγκεκριμένα άτομα και κρύβονται συμφέροντα άλλου είδους… Εμείς έχουμε πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και έχουμε σύμβαση η οποία προβλέπει πρόστιμα και πρέπει αυτή τη σύμβαση να την υλοποιήσουμε. Έχουμε ξοδέψει 100.000 ευρώ». Με το «…θα τα πούμε στον εισαγγελέα…» καταλήγει ο κ. Τριμίντζιος που δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα καθώς είναι καθ’ όλα νομότυπος και έχει ξοδέψει και ένα σεβαστό ποσό γι’ αυτή του την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος επισημαίνει: «Αυτά που κάνουν όλοι παράνομα εμείς το κάναμε νόμιμα  και εισπράττει το δημόσιο 6%».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…