ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

0

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες

 

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες ενδεχομένως θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Αμερικανική μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο «Beth Israel Deaconess», πoυ αποτελεί τμήμα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα η δίαιτα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αφορμή για αυτή τη μελέτη ήταν οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή και είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το τι έτρωγαν. Στην πρώτη ομάδα, τα πειραματόζωα τρέφονταν με την καθιερωμένη διατροφή των ποντικιών, στη δεύτερη ομάδα με την δυτικού τύπου διατροφή (υψηλή πρόσληψη λιπαρών) και στην τρίτη ομάδα με την διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες. 

Μετά από 12 εβδομάδες, τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν πάρει λιγότερο βάρος, ωστόσο είχαν αναπτύξει 15% περισσότερη αθηροσκλήρυνση από ό,τι εκείνα που τρέφονταν βάσει της διατροφής των ποντικιών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη δυτικού τύπου διατροφή ήταν  9%. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια γιατί η διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης. Ωστόσο, αναφέρουν ότι αυτού του είδους το διατροφικό ενδεχομένως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του μυελού των οστών καθαρίζουν το λίπος που εναποτίθεται στις αρτηρίες. 

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Anthony Rosenzweig αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του προκάλεσαν τέτοια ανησυχία που ο ίδιος σταμάτησε να ακολουθεί το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.

«Η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι τουλάχιστον στα ποντίκια, αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να είναι επιζήμια για το καρδιαγγειακό σύστημα. Φαίνεται ότι η ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με την τακτική άσκηση αποτελεί την καλύτερη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.

 

 

Κρατήστε ημερολόγιο…και χάστε κιλά

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη αμερικανών επιστημόνων, η οποία κάνει λόγο για διπλάσια απώλεια κιλών για τους ανθρώπους που διατηρούν ημερολόγιο διατροφής για περισσότερο από έξι μήνες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.685 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να καταναλώνουν λιγότερα λιπαρά και περισσότερα λαχανικά και φρούτα, να ασκούνται 3 ώρες την εβδομάδα κυρίως με περπάτημα, να συμμετέχουν σε ειδικές ομαδικές συναντήσεις και να κρατούν λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής.

Στο τέλος της μελέτης, οι εθελοντές είχαν χάσει κατά μέσο όρο 6 κιλά. Οι ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όσοι σε καθημερινή βάση συνήθιζαν να καταγράφουν τις διατροφικές τους επιλογές έχασαν ακριβώς τα διπλάσια κιλά. Πιο συγκεκριμένα, για όσους κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής η απώλεια ήταν 8 κιλά ενώ για εκείνους που δεν το έκαναν αυτό σε τακτική βάση η απώλεια ήταν 4 κιλά.

«Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, η απλή καταγραφή των ποσοτήτων που καταναλώνουν αποτελεί μια αρκετά ισχυρή τεχνική, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχονται οι περιττές θερμίδες», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Victor Stevens από το Κέντρο Έρευνας για την Υγεία «Kaiser Permanente» στο Πόρτλαντ. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι το διαιτητικό ημερολόγιο βοηθά και όσους ανθρώπους βρίσκονται σε δίαιτα και επιθυμούν να υπολογίζουν τις ποσότητες των τροφών και των ποτών που καταναλώνουν. «Η διατήρηση ημερολογίου διατροφής δεν αποτελεί μια διαδεδομένη συνήθεια. Ωστόσο, η απλή καταγραφή όσων τρώμε αρκεί για να χάσουμε βάρος», αναφέρει η δρ. Keith Bachman από το Κέντρο Έρευνας για την υγεία Kaiser Permanente.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών

Πριν δημιουργηθε…