Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τουριστική ανάπτυξη μέσω οικολογίας

Τουριστική ανάπτυξη μέσω οικολογίας

0

Επίσκεψη στον Δήμο Ξάνθης, στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψής του σε Ξάνθη και Κομοτηνή, πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009, στις 10:30’ το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Λουκά Ανανίκα.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Καλαφάτης, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, στο Δημαρχείο της πόλης μας, ενώ στη συνέχεια, οι κύριοι Καλαφάτης, Ανανίκας και Στυλιανίδης μετέβησαν στο μοναστήρι της Παναγίας Καλαμούς, όπου ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης είχε την ευκαιρία να περπατήσει εντός του περιαστικού άλσους της πόλης, αλλά και παράλληλα να ενημερωθεί από τον κ. Στυλιανίδη και τον αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, τόσο για θέματα πυροπροστασίας και ανάδειξης του άλσους ως πνεύμονα πρασίνου της πόλης, όσο και για την δυνατότητα τουριστικής του εκμετάλλευσης που θα μπορούσε να υπάρξει.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Καλαφάτης ενέταξε στους βασικούς άξονες των δράσεων του υπουργείου στο οποίο προΐσταται, την κοινωνική αρωγή, την ποιότητα ζωής (με έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών) καθώς και την ανάπτυξη. «Στο κομμάτι της ποιότητας ζωής, το περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο έχει να κάνει με την γενικότερη φιλοσοφία μας σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Αυτό που θέλουμε να εμφυσήσουμε σε όλη την Βόρεια Ελλάδα είναι οι άνθρωποι ν’ αγαπήσουν το περιβάλλον και να καταλάβουν τον πολυσήμαντο ρόλο της προστασίας του, του φυσικού του κάλλους και φυσικά των δασών του. Το περιαστικό δάσος της Ξάνθης αντιπροσωπεύει συμβολικά και ουσιαστικά το σύνολο της φιλοσοφίας του προγράμματος που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Μακεδόνιος Θράκης. Τα στοιχεία που συσσωρεύει έχουν αναπτυξιακό, τουριστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και εμπεριέχεται και η έννοια του εθελοντισμού, που είναι σημαντική σε μια σύγχρονη κοινωνία των πολιτών.
Πρέπει οι πολίτες να εμπνέονται και να ταυτίζονται με τον τόπο τους και το περιβάλλον. Αυτό θα πρέπει να είναι το σκεπτικό αλλά και η πεποίθηση ότι, θα πρέπει να βρισκόμαστε στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει. Η επίσκεψη μου είχε και αυτό το σκοπό, να ενημερωθώ για τα μέτρα που λαμβάνονται. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης. Εξηγώντας την τελευταία αυτή προσπάθεια του υπουργείου του αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υ.Μ.Α.Θ. σε σχέση και με τις πολιτικές ανάπτυξης που προσπαθεί να εφαρμόσει: «δύο από αυτές έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση ενός ζωντανού βήματος διαλόγου με τις επιχειρηματικές κοινότητες και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και τάξεων, όπως είναι τα Επιμελητήρια, με στόχο να έχουμε μία συνεχή, διαρκή και αδιάκοπη επικοινωνία μεταξύ του Υ.Μ.Α.Θ. και των επικεφαλής των παραγωγικών φορέων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε:
«Μας χαροποίει ιδιαίτερα η επίσκεψη του φίλου Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη που δεν ήταν μόνο τυπική, αλλά καθ’ όλα ουσιαστική. Συζητήσαμε σειρά θεμάτων ενδιαφέροντος του Δήμου Ξάνθης. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, την επίσκεψη στο περιαστικό δάσος, το οποίο είναι τεράστιο, είναι πνεύμονας ζωής για την πόλη και τον Νομό. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη βοήθεια που μας προσφέρει για την προστασία του δάσους αυτού. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για την αξιοποίηση του, ώστε και στα δικά μας σχέδια πλέον να συμπεριλάβουμε το περιαστικό δάσος ως πόλο ανάπτυξης».

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα…

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει την δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου περί «σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας», ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκτίμησε ότι: «τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα «διλήμματα» που θέτει είναι ανάλογα σε επίπεδο ποιότητας με τον πολιτικό λόγο που εκφράζει. Αξιολογείται από τους πολίτες και βεβαίως αξιολογείται ιδιαιτέρως αρνητικά».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […