Το σχολείο του μέλλοντος…

0

Μια …πολύπαθη ιστορία, αυτή, του 3ου  Ενιαίου Λυκείου της Ξάνθης που κράτησε 9 χρόνια λόγω της γνωστής αντίδρασης από μερίδας πολιτών που προκάλεσε ο χώρος που είχε προγραμματιστεί για την κατασκευή του, «έκλεισε» και τυτπικά με τα εγκαίνια του νεοαναγερθέντος κτιριακού συγκροτήματος ( που σημειωτέον λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο) τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι χοροστατούντος στην τελετή του σεβασιμωτάτου κ.κ. Παντελεήμονα, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτης μετά του Νομάρχη κ. Παυλίδη, του δημάρχου κ. Στυλιανίδη. Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία επίσης του βουλευτή κ. Σγουρίδη αντιδημάρχων και αντινομαρχών καθώς και εκπαιδευτικών  και μαθητών του 3ου Λυκείου    

Το σχολείο του μέλλοντος…

«Σχολείο του μέλλοντος», «σχολείο της επόμενης γενιάς», σχολείο πρότυπο και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν, ο γ. γραμματέας, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Ξάνθης προκειμένου να καταδείξουν ότι έχει παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας ένα σχολείο σύγχρονων προδιαγραφών, με όλες τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές που απαιτεί η σύγχρονη παιδαγωγική διαδικασία. 

Το 3ο Λύκειο Ξάνθης είναι κτισμένο σ’ ένα πευκόφυτο λοφίσκο στην περιοχή του Λευκού Πύργου.  Έχει συνολική  7.259 τ.μ. και περιλαμβάνει μια σειρά κτιριακά συγκροτήματα  σε κυκλική διάταξη και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.  Έχει αίθουσες διδασκαλίας, 8 εργαστήρια, μια μεγάλη αίθουσα αμφιθεάτρου που χωρά 450 μαθητές, ένα γυμναστήριο 1025 τ.μ., ανεξάρτητη βιβλιοθήκη 12 γραφεία για καθηγητές, αναρρωτήριο ιατρείο, αίθουσα γονέων και κηδεμόνων ειδική αίθουσα αποδυτήρια, κυλικεία. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 6 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε  από το ΠΕΠ –  ΑΜΘ 2000 – 2006 του Γ. ΚΠΣ  και από εθνικούς πόρους ενώ κατασκευάστηκε από την Νομαρχία Ξάνθης.

Ο νομάρχης κ. Παυλίδης δήλωσε σχετικά: «Μια περιπέτεια πολλών ετών τελείωσε και ένα στολίδι με άριστη υποδομή παραδίδεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είμαι περήφανος για το κόσμημα που παραδίδουμε σήμερα Τολμήσαμε να υπερβούμε τα εσκαμμένα και έχουμε ένα εξαιρετικό πρότυπο για τα σχολεία της επόμενης γενιάς…»

«Δυο φορές ικανοποιημένος» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας: «Είμαι δυο φορές ικανοποιημένος διότι η κατασκευή του Λυκείου αυτού πέρασε από μύρια κύματα με την γνωστή δυσκολία που είχαμε με την κοπή των δέντρων.

Σήμερα δικαιωνόμαστε όλοι γιατί πέραν των άλλων με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχουμε κάνει σαν δήμος και την παρέμβαση της υπηρεσίας πρασίνου έχουμε φυτεύσει πολλαπλάσια δέντρα. Στο χώρο αυτό η γνώση  μεταδίδεται σε μέγιστο βαθμό και οι καθηγητές μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πολύ καλύτερα αλλά και οι μαθητές και οι μαθήτριες είμαι βέβαιος ότι θα πάρουν περισσότερα εφόδια».

Τέλος ο γ. γραμματέας της ΑΜΘ κ. Σταμάτης τόνισε με έμφαση: «Οι επενδύσεις στην παιδεία είναι οι πιο σημαντικές που γίνονται στη χώρα μας.

Διότι αξιοποιούμε ένα ξεχωριστό έμψυχο υλικό και το συνδέομε με την ιστορία και με τον πολιτισμό μας διαγράφοντας μια ασφαλή πορεία στο μέλλον.

Είμαι εντυπωσιασμένος από τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Αν δεν είναι το καλύτερο σχολείο σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα. Ένα σχολείο που δεν προβλέπει μόνο χώρους για τη σωστή άσκηση της διδασκαλίας εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά ταυτόχρονα προβλέπει και χώρους που καθιστούν το σχολείο όχι μόνο  ένα χώρο παροχής γνώσεων αλλά ένα δεύτερο σπίτι για τον μαθητή, για άθληση, για ανάγνωση, για χώρους συνελεύσεων , συναθροίσεων και όλα αυτά μέσα σε μια περιοχή που η φυσική της θέση την καθιστά ξεχωριστή. Έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…