Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τι συμβαίνει με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων;

Τι συμβαίνει με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων;

0

Δραματική είναι η κατάσταση με τις τιμές των σιτηρών που κατρακυλούν για δεύτερη χρονιά φέτος, φέρνοντας τους αγρότες στα όρια της απόγνωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι το καλαμπόκι πουλιέται φέτος στα 9-10 λεπτά/κιλό, από 14 λεπτά/κιλό πέρυσι, ενώ το σκληρό σιτάρι έπεσε στα 18 λεπτά/κιλό, από 25 λεπτά/κιλό πέρυσι και από 38 λεπτά κατά μέσον όρο πρόπερσι. Επιπλέον χιλιάδες τόνοι αδιάθετων προϊόντων παραμένουν στις αποθήκες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, χωρίς να υπάρχει… φως στην άκρη του τούνελ ώστε να πουληθούν.

Αιτία η πτώση των τιμών διεθνώς, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων, η υπερπαραγωγή, αλλά και η πτώση των τιμών των ζωοτροφών – που ύστερα από μια κούρσα ανόδου πήραν από πέρυσι την κατιούσα..

Μόνη αχτίδα ελπίδας για την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, το βαμβάκι, που φέτος η τιμή του είναι ικανοποιητική σε διεθνές επίπεδο.

 

Καλές οι τιμές φέτος για τους βαμβακοπαραγωγούς

Πολύ καλά σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε ελληνικό πηγαίνει φέτος η παραγωγή βαμβακιού. Η εμπορική τιμή, από τα 20 λεπτά/κιλό πέρυσι, εκτοξεύτηκε φέτος στα 30-32 λεπτά/κιλό (σε αυτή πρέπει να υπολογιστούν τα 80,5 ευρώ/στρ. της συνδεδεμένης κοινοτικής ενίσχυσης και τα 103 ευρώ/στρ. της αποσυνδεδεμένης), από 20 λεπτά/κιλό πέρυσι, ενώ και η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Η συνολική καλλιέργεια είναι 2,3 εκατ. στρ., από 2,8 εκατ. στρ. πέρυσι, και η παραγωγή στους 550.000 τόνους, από 650.000 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, τη φετινή περίοδο διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, αλλά και της παραγωγής, στις δύο κύριες παραγωγικές χώρες, την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία (-55,17% συγκριτικά με πέρυσι).

Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει με τη νέα χρονιά το βαμβάκι αφορά τις εξαγωγές του εκκοκκισμένου προϊόντος. Πέρυσι από τους 250.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού οι 45.000 τόνοι εξήχθησαν στην Τουρκία, φέτος όμως οι γείτονες βρήκαν φτηνότερο βαμβάκι στην Κίνα -η οποία εισάγει το 38% των παγκόσμιων αποθεμάτων κυρίως από τις ΗΠΑ και το εξάγει- και δεν θα αγοράσουν καθόλου ελληνικό.

 

Τι εκτιμούν ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ

Τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμούν ότι η ανάκαμψη των τιμών θα έρθει το 2011, καθώς και το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα σιτηρά, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στο βαμβάκι.

Τη μεγαλύτερη κρίση αντιμετωπίζει το καλαμπόκι, όπου η τιμή δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά/κιλό -έπεσε σε κάποιες περιοχές μέχρι τα 9-10 λεπτά/κιλό-, ενώ η παραγωγή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα και θα φτάσει στους 1.700.000 τόνους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια τώρα ο ίδιος αμανές… Μήπως κάποιος πρέπει να τους μαζέψει;

«Μειονοτικό πρόβ_…