Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Στόχος εμπρηστικής ενέργειας το τέμενος των Τοξοτών

Στόχος εμπρηστικής ενέργειας το τέμενος των Τοξοτών

0

Στόχος εμπρηστικής ενέργειας αγνώστων για τρίτη φορά έγινε το τέμενος των Τοξοτών. Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου άγνωστοι έσπασαν το τζάμι και πέταξαν μέσα στο τέμενος μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές περιορισμένης όμως έκτασης καθώς η πυρκαγιά που προκλήθηκε έσβησε μόνη της καταστρέφοντας μόνο το κλιματιστικό και το χαλί του τεμένους.  Να σημειώσουμε ότι το τέμενος των Τοξοτών λειτουργεί κάθε Παρασκευή αλλά λόγω της περιόδου του Ραμαζανιού είναι ανοιχτό κάθε βράδυ.

Στόχος εμπρηστικής ενέργειας για 3η φορά το τέμενος των Τοξοτών

Έτσι ο Ιμάμης που το επισκέφτηκε την Πέμπτη το βράδυ είδε τις καταστροφές και ειδοποίησε την αστυνομία η οποία και έσπευσε στο τέμενος έκανε καταγραφή των ζημιών και διενεργεί προανάκριση. 

Πέραν του αυτονόητου ότι είναι καταδικαστέα μια ενέργεια που έχει στόχο την καταστροφή και τη βεβήλωση ενός ιστορικού θρησκευτικού μνημείου ερωτηματικά εγείρονται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τέμενος έχει γίνει στόχος εμπρηστικών ενεργειών τρεις φορές και πάντα σε περίοδο εκλογών.

Περίεργες συμπτώσεις…

Συγκεκριμένα το βράδυ των εκλογών του 2004, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν είχαν προκηρυχθεί εκλογές και εκ νέου στις 3 Σεπτέμβρη ενώ και πάλι έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Να σημειωθούμε ότι στην πυρκαγιά του 2004 το τέμενος καταστράφηκε ολοσχερώς και  με χρήματα της ελληνικής πολιτείας αναστηλώθηκε και αποκαταστήθηκε. Αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών και τη σκοπιμότητα της ενέργειάς του σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει το ενδεχόμενο να σχετίζεται με διεκδίκηση του οικοπέδου που είναι κτισμένο το τέμενος που είναι βακούφικη ιδιοκτησία.

Στο μεταξύ «την άμεση σύλληψη  των υστερόβουλων δραστών και την παράδοση τους στη δικαιοσύνη», ζητά με ανακοίνωσή του ο κ. Αχμέτ Μετέ ο οποίος υπογράφει ως «εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του κ. Μετέ αναφέρεται:«Στις  3 Σεπτεμβρίου 2009, άγνωστος ή άγνωστοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν το τέμενος των Τοξοτών, που είναι ένα από τα ιστορικά τεμένη της Ξάνθης. Έπειτα από τις πρώτες έρευνες διαπιστώθηκαν μεγάλες ζημίες στο εσωτερικό του τεμένους.

Είναι βέβαιο ότι είναι απαράδεκτες, αυτού του είδους ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την γαλήνη της κοινωνίας μας, σε μια περίοδο που διανύουμε τον άγιο μήνα του Ραμαζανιού. Εμείς, ως μέλη της Μειονότητας Δυτικής Θράκης έχουμε δείξει σεβασμό σε όλους τους ναούς χωρίς να κάνουμε διάκριση θρησκειών και έχουμε επικρίνει όλες τις επιθέσεις που είχαν σαν στόχο τους ναούς. Επικρίνουμε εντονότατα και την παραπάνω ενέργεια που είχε στόχο το τέμενος των Τοξοτών και που έλαβε χώρα στην προαναφερόμενη ημερομηνία και ευχόμαστε την άμεση σύλληψη  των υστερόβουλων δραστών και την παράδοση τους στη δικαιοσύνη. 

Αχμέτ ΜΕΤΕ Εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης»

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …