Στην εποχή του ευτελούς…

0

Μήνυμα αντίστασης στην πολιτιστική ευτέλεια που αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της εποχής μας, διαφαίνεται σ’ όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, δημιουργώντας και εγκαθιδρύοντας ένα πλέγμα πολιτιστικής πενίας της οποίας η προβολή γίνεται μεθοδευμένα στοχεύοντας σ’ ένα πολιτιστικό αποπροσανατολισμό που λειτουργεί εις βάρος της αυθεντικής καλλιτεχνικής δημιουργίας την οποία και περιθωριοποιεί, έστειλε από την Ξάνθη ο καταξιωμένος συνθέτης – τραγουδοποιός, Θάνος Μικρούτσικος, τον οποίο το «Ε» συνάντησε λίγο πριν τη συναυλία με το συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» που διοργάνωσε η ΠΑΣΠ Ξάνθης, το Σάββατο 21 Μαρτίου στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.
«Τους έχω βαρεθεί…», ο τίτλος της συνάντησης Θάνου Μικρούτσικου – Υπόγεια ρεύματα και ο συνθέτης μιλά για τη δουλειά αυτή.
Θ. Μικρούτσικος: «Ξεκίνησα μετά από μια σειρά συνεργασιών με νεώτερους καλλιτέχνες, όπως ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου. Τώρα έχω συνεργασία μ’ ένα γκρουπ που βγήκε τη δεκαετία του’ 90 τα «Υπόγεια Ρεύματα» και έχει κάνει μια πορεία που εγώ προσωπικά θαυμάζω. Όταν λοιπόν μου ζήτησαν να κάνουν μια δουλειά πάνω σε ένα μεγάλο μέρος του έργου μου ανταποκρίθηκα με ευχαρίστηση και μάλιστα με την πρότασή τους να είμαι στο πιάνο, ξεκίνησε μιας συναυλιακής μορφής συνεργασία. Η ΠΑΣΠ μας κάλεσε και κινητοποιηθήκαμε όχι μόνο γιατί θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά μας αλλά γιατί ειδικά αυτή η δουλειά έχει σαν προνομιακό κοινό περισσότερο τους νέους».
«Ε»: Διατελέσατε υπουργός Πολιτισμού. Πως αξιολογείτε την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία στις μέρες μας
Θ. Μικρούτσικος: «Αυτή η ερώτηση έχει δύο σκέλη: Ο πολιτισμός μ’ αυτό που εκπορεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και ο πολιτισμός των νεοελλήνων εν γένει. Σ’ ότι αφορά το πρώτο πιστεύω ότι το υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κάθετη πτώση . Είναι προσωπική μου άποψη αλλά επιβεβαιώνεται απ’ όλους του χώρους τους καλλιτεχνικούς και δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο αυτής της καθοδικής πορείας. Μιλώντας γενικότερα για τον πολιτισμό πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει κανείς δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι σε διάφορες μορφές τέχνης και αν θέλουμε να το περιορίσουμε στο τραγούδι που είναι η δουλειά η δική μου τα πράγματα πηγαίνουν καλά καθώς υπάρχουν νεώτεροι καλλιτέχνες πολύ σημαντικοί αλλά προβολή των ΜΜΕ γίνεται προς μία κατεύθυνση αγνοώντας ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού που συγκινεί νέους ανθρώπους και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχουμε στις εμφανίσεις που κάνουμε. Εμένα προσωπικά μ’ ενδιαφέρει πολύ το κοινό της περιφέρειας γιατί οι πόλεις της περιφέρειας είναι μικρότερες και οι άνθρωποι διατηρούν ακόμη ένα συνεκτικό δεσμό μεταξύ τους κάτι που δεν υπάρχει στις μεγαλουπόλεις».
«Ε»: Μιλήσατε για μονόπλευρη προβολή από τα Μ.Μ.Ε. της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Υπονοείτε ότι προβάλλεται το ευτελές;
Θ. Μικρούτσικος: «Αυτό είναι βέβαιο. Προβάλλεται το ευτελές και το τυποποιημένο μ’ ένα βομβαρδισμό που δεν έχει ξαναυπάρξει τέτοιος! Προβάλλεται το τυποποιημένο. Είναι σαν να σπρώχνεις τον κόσμο να φάει Macdonalds ενώ υπάρχουν εξαιρετικά ντόπια φαγητά. Το γιατί περνάει; Γιατί η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια και όταν εκπέμπετε 180 ώρες την εβδομάδα από έξι κανάλια επί 19 χρόνια διαμορφώνεται το χαμηλό γούστο. Το αντίδοτο είναι να γυρίσει κανείς την πλάτη του σ’ αυτή την κατάσταση και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, πράγμα που έχει αρχίσει να γίνεται ευτυχώς! Δεν ξέρω αν μπορεί ν’ ανατραπεί αυτή η κατάσταση, πάντως μπορεί να φρενάρει».
«Ε»:Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας «περνάει» το ευτελές και γιατί;

Θ. Μικρούτσικος: «Όσοι θέλουν να εμπεδώνεται αυτή η κατάσταση στον τόπο μας, όσοι δεν θέλουν να’ αλλάξουν τα πράγματα, χρησιμοποιούν το ευτελές γιατί ο κόσμος με χαμηλό γούστο είναι κόσμος χωρίς κριτική στάση που είναι απαραίτητη για ν’ αλλάξει αυτόν τον κόσμο»
«Ε»:Πως κρίνετε την νέα γενιά; Την καταλαβαίνετε;
Θ. Μικρούτσικος: «Αναμφισβήτητα η κάθε νέα γενιά τραβάει μπροστά, έχει τα δικά της θέλω, το δικό της γούστο. Δυσκολότερα οι παλιότεροι μπορούν να την παρακολουθήσουν. Εγώ ίσως είμαι κάποια εξαίρεση και αυτό το οφείλω και στις συνεργασίες που κάνω με νεώτερους και επειδή και ο ίδιος είμαι περφόρμερ παίζω, δεν γράφω μόνο μουσική και η επαφή μου αυτή με διευκόλυνε να έρχομαι σε επαφή και μ’ ένα νεανικότερο κοινό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να εκφράσω την νέα γενιά με μοναδικό τρόπο αλλά την καταλαβαίνω».
«Ε»: Είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για την παιδεία. Θεωρείτε ότι θα βγει κάτι θετικό απ’ αυτό;
Θ. Μικρούτσικος: «Πολλοί διάλογοι έχουν ξεκινήσει… δεν μπορεί κανένας να είναι apriori ενός διαλόγου αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Πιστεύω ότι λείπει από την πολιτική εκείνη η άποψη που δεν θα δει τα πράγματα σε σχέση με τις επόμενες εκλογές. Δηλ. αν υπήρχε ένα κόμμα και ένας πολιτικός που θα αναλάμβανε το υπουργείο Παιδείας και θα έλεγε θα ξεκινήσω μια μεταρρύθμιση με στόχο σε 15 χρόνια να έχω παιδεία τότε θα υπήρχε ελπίδα.
Δυστυχώς οι πολιτικοί μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοβούνται το πολιτικό κόστος και η παιδεία έτσι όπως είναι κατακερματισμένη και με τόσα προβλήματα θέλει ένα μακρόπνοο μακροπρόθεσμο σχέδιο. Θα μπορούσαμε να χάσουμε άλλα 15 χρόνια ξεκινώντας από την πρώτη δημοτικού μέσα από μια μεταρρύθμιση βήμα με βήμα. Αυτό θα αποτελούσε την καλύτερη λύση αλλά υπάρχει πολιτικός να το κάνει αυτό;».
«Ε»:Θα πολιτευτείτε;
Θ. Μικρούτσικος «Όχι!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο «πράσινος» ήλιος ανατέλλει…

Με τους καλύτερο`…