Το Εργατικό Κέντρο εκπέμπει S.O.S.

0

Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων που έχουν ως αντικείμενο εργασιακά θέματα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρο Ξάνθης, με διακύβευμα την αποτύπωση της εικόνας λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του νομού την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και της αποτελεσματικότερου τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να περισταλούν οι παράνομες απολύσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου, ο προϊστάμενος της τοπικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ κ. Μαζαράκης, ο προϊστάμενος του ΙΚΑ κ. Αρβανίτης, και η προϊσταμένη του ΣΕΠΕ κα Νικάκη. Κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων ήταν ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις είναι αντιμέτωποι με μια …λαίλαπα απολύσεων στην οποία καταφεύγουν οι εργοδότες καλυπτόμενοι πίσω από το 2%. Παράλληλα …δίνει και παίρνει η εκ περιτροπής εργασία, οι συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που μετέπειτα καταπατούνται (βλ. Groupal).
Έλλειψη στελέχωσης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς
Τα… χέρια ψηλά σηκώνει η τοπική υπηρεσία του ΙΚΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και δηλώνει αδυναμία να ελέγξει την ανασφάλιστη εργασία και να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους εργασίας αντίστοιχα, επικαλούμενοι αμφότεροι οι φορείς, ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ.
Είναι γεγονός ότι παρά τις αιτιάσεις, τα έγραφα και τις προσωπικές δεσμεύσεις της υφυπουργού Απασχόλησης κας Καλαντζάκου όταν ήρθε στην Ξάνθη, παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις στην Αθήνα με αίτημα τη στελέχωση του ΣΕΠΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε ένας τεχνικός Επιθεωρητής στην Ξάνθη με επακόλουθο αν γίνει κάποια καταγγελία έρχεται από την Δράμα! Μέχρι όμως να’ ρθει τις περισσότερες φορές εξαλείφονται τα σημάδια της παραβατικότητας. Τούτο επισήμανε, ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. Παπαχρήστου και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δεινή θέση των εργαζομένων.
Επιπρόσθετα το ΙΚΑ δεν μπορεί να διαθέσει διοικητικούς για ελέγχους και να μετατοπίσει το έλλειμμα από τον τομέα εξυπηρέτησης του κοινού.
Έτσι οι εργαζόμενοι μένουν ανυπεράσπιστοι μπρος στην ανεργία που σύμφωνα με στοιχεία του εργατικού κέντρου φτάνει στα 20%. Ενδεικτικό στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος της ανεργίας στον νομό μας είναι ότι ο ΟΑΕΔ έχει δώσει το επίδομα θέρμανσης σε 10.000 εγγεγραμμένους ανέργους!
Αυτό που επισημάνθηκε από τον κ. Παπαχρήστου είναι ότι πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο της ελαστικοποίησης της εργασίας που έρχεται σε αντίθεση με τη συλλογική σύμβαση και να εξευρεθεί άμεσα τρόπος από την πολιτεία οι εργαζόμενοι να είναι μέρος της πίτας των 28 δις διότι διαφορετικά δεν θα κινηθεί η αγορά.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε, συντονισμός των δράσεων και εκ νέου κάθοδος στην Αθήνα, με σκοπό τη συνάντηση με την υπουργό κα Πετραλιά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…