Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 ‘Σκιά είναι’ και πώς να την ορμηνέψεις;

‘Σκιά είναι’ και πώς να την ορμηνέψεις;

0

Σκιά, είναι./ Σκιά χαρτιού που τρίζει/ σ’ άνεμο σκοτεινό.

 

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Δημητριάδου-Ευφραιμίδου από τις εκδόσεις ‘Αρμός’. Με 44 νέα ποιήματα συνεχίζει το ποιητικό της έργο η ξανθιώτισσα δημιουργός, στην 6η κατά σειρά ποιητική της συλλογή που φέρει τον τίτλο ‘Σκιά είναι’.

‘Σκιά είναι’, λοιπόν, και η ποιήτρια προσπαθεί να την ερμηνέψει μέσα από τις εκφάνσεις της και την εναλλαγή της παρουσίας με την απουσία της. Για ακόμη μια φορά η Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου δημιουργεί ένα τοπίο θλίψης και μελαγχολίας με σαφείς επιδράσεις από τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Ωστόσο, σημείο αναφοράς αποτελούν προορισμοί και πρόσωπα ιστορικά ή φανταστικά, που, λειτουργώντας συμβολικά, δίνουν το στίγμα και απεικονίζουν πιο καθαρά την εικόνα και το συναίσθημα που μεταφέρει η ποιήτρια. Έτσι, τα ‘πέπλα της Σαλώμης’, ‘το δέρμα των Φαρισαίων’, ‘το πούρο του Καίσαρα’ κάνουν τη θλίψη να δώσει τη θέση της στον προβληματισμό και την συνεχή αναζήτηση. Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η ζηλευτή ικανότητα της ποιήτριας να εμφυσά ζωή σε συναισθήματα και έννοιες. Η ‘Αγρυπνία’, η ‘Νάρκη’, η ‘Ανθρωπότητα’, προσωποποιούνται στα ποιήματά της και αποτελούν πιόνια που βοηθούν την καλλιτέχνιδα να μεταδώσει τα συναισθήματα και το ψυχισμό της. Παράλληλα, η ανάγνωση των ποιημάτων της Ελένης Δημητριάδου-Ευφραιμίδου μεταδίδει μια ζεστασιά που δεν περιορίζεται σε επιφανειακά συναισθήματα, αλλά δίνοντας ζωή και επιμένοντας σε κάθε λέξη, κάθε στίχο και εικόνα,  παρασέρνει τον αναγνώστη στη δική της επίμονη αναζήτηση προς τα μέσα, έξω, γύρω και παραπέρα.

Η Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές “ Εγένετο” (1987). “ Εγώ κι ο Φαιδρός” (1990), ενώ έχει κάνει την θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γεωργίου Μ. Βιζυηνού “Μοσκώφ Σελήμ” (1996), για την οποία τιμήθηκε με το Α’ βραβείο Ιπεκτσί Λογοτεχνίας, το 1999. Συνέχισε με το έργο , "Πόλη μου, σαν το ρόδο" (2001), όπου επιχειρεί μια ποιητική φωτογράφηση της γενέτειρας πόλης, της Ξάνθης, και επιμελήθηκε την ανθολογία για τους Σύγχρονους Θράκες ποιητές (2007).Ποιήματα της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…