Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ραμαζάν Μπαϊράμ: Η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή νηστείας και αγάπης

Ραμαζάν Μπαϊράμ: Η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή νηστείας και αγάπης

0

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αυτές τις μέρες γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ, μια γιορτή  ιδιαίτερης σημασίας για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αφού λόγω της νηστείας (Ραμαζάν) που κρατά 30 μέρες (21 Αυγούστου – 19 Σεπτεμβρίου επέρχεται ο εξαγνισμός. Είναι κινητή γιορτή που καθορίζεται από το σεληνιακό ημερολόγιο. Θεωρείται ο μήνας που εκδηλώνεται η θέληση του Αλλάχ και βασική επιδίωξη του πιστού είναι η τήρηση των εντολών του Κορανίου. Ο Μωάμεθ έχει καθορίσει τον μήνα Σεπτέμβριο ως μήνα ύψιστης λατρείας προς τον Κύριο — απαράβατος νόμος του Κορανίου, ένας από τους πέντε πυλώνες της Ισλαμικής πίστης.

 Είναι μια γιορτή αγάπης και χαράς, νηστείας και προσευχής που «καίει» σαν τη φλόγα τις αμαρτίες.

Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης, κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, μιλά στο «Ε» για τη σημασία της γιορτής, δίνοντας παράλληλα τις ευχές του, στους μουσουλμάνους: «Η γιορτή μας αρχίζει με τη νηστεία, κάτι ανάλογο όπως η 40ήμερη νηστεία των χριστιανών. Οι μουσουλμάνοι όμως με εντολή του θεού όπως λέει το Κοράνι δεν τρώνε από τις 5 το πρωί τίποτε, ούτε πίνουν νερό, μέχρι τις 8  το απόγευμα, οπότε είναι ελεύθεροι να φάνε ότι θέλουν. Εξαιρούνται οι γέροντες, οι ασθενείς και οι έγκυες γυναίκες. Το Ραμαζάν ή Ραμαντάν (αραβικά) έχει την έννοια της κάθαρσης και  μέσα σ’ αυτή την περίοδο κατέβηκε με τον άγγελο Γκαμπραήλ, το Κοράνι από τους επτά ουρανούς, μια νύχτα που ονομάζεται Καντιργκεντισύ. Το Κοράνι που αποτελείται από 6666 εδάφια,  σε τρία χρόνια κατέβηκε το μισό στη Μέκκα και το άλλο μισό στη Μεδίνα Την περίοδο αυτή οι Μουσουλμάνοι κάνουν ντουά(προσευχή) στο τζαμί. Πέραν των καθημερινών 5 προσευχών κάνουν και άλλες 20 προσευχές το βράδυ.».

Το Ραμαντάν είναι φλόγα που καίει τις αμαρτίες…

…σ’ όλο το σώμα και ο άνθρωπος εξαγνίζεται, μας εξηγεί ο Σοφολογιώτατος το παραλληλίζει με τη νηστεία που υπάρχει στην εβραϊκή και στη χριστιανική θρησκεία: «Αν κάποιος δε νηστέψει μία μέρα τιμωρείται με νηστεία 61 ημερών. Αν είναι άρρωστος ή γέροντας πληρώνει μιας ημέρας φαγητό σε ανήμπορους και φτωχούς».

Το Ραμαζάν Μπαϊράμ λέγεται και  Σεκέρ (γλυκό στα τουρκικά) Μπαϊράμ, που ονομάζεται έτσι γιατί προσφέρονται γλυκά είναι μια θρησκευτική γιορτή, γιορτή του θεού, όπου ο θεός καλεί στο τραπέζι της χαράς και της αγάπης όλο τον κόσμο. Τον καλεί να ξεχάσει τα μίση να φιλιώσει να κυριαρχήσει η αγάπη και η ομόνοια: «Εμείς εδώ οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί της Θράκης ξέρουμε τι θα πει αγάπη και ομόνοια αφού ζούμε πάντα ειρηνικά μεταξύ μας…», σημειώνει ο Σοφολογιώτατος και  απευθυνόμενος  σ’ όλους τους μουσουλμάνους εύχεται: «Ραμαζάν  μπουμπαρέκεκ ολσούν», να περάσουν καλά , να υπάρχει αγάπη μεταξύ τους και ο θεός να τους χαρίσει υγεία και χαρά.

Χρόνια Πολλά στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […