Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προτάσεις Αθανασιάδη για την έξοδο από την κρίση

Προτάσεις Αθανασιάδη για την έξοδο από την κρίση

0

Στη σύσκεψη που έγινε προχθές με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για να ακουσθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ακούσθηκαν διάφορες προτάσεις.
Ανάμεσα σ’ αυτές και οι 11 παρακάτω προτάσεις του Γιάννη Αθανασιάδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Προτάσεις-Μέτρα
1. Πρέπει να ζητηθεί και να ορισθεί νέα ημερομηνία παράτασης και ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του εξαμήνου, διότι η σχετική εγκύκλιος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 27Α/16,02,2009 και ήρθε με την ΠΟΛ.1020/18-2-2008 στις Δ.Ο.Υ.
2. Το ποσό της περαίωσης να καταβληθεί σε 24 δόσεις όπως στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι σε 12 δόσεις.
3. Να επανέρθουν οι ρυθμίσεις για το ΙΚΑ και το Ο.Α.Α.Ε διότι καλή η ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το αξιόποινο αλλά εφόσον η διάρκεια της κρίσης παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο και το ποσό των € 5.000 θα καλυφθεί σε σύντομο χρόνο.
4. Να αλλάξουν οι όροι, να δοθεί χαριστικό περιθώριο 1 έτους και να επεκταθεί η αποπληρωμή του δανείου τουλάχιστον στην πενταετία , ενώ η προϋπόθεση κερδοφορίας να είναι για το μέσο όρο της τριετίας και όχι και για τα τρία τελευταία έτη για να σταματήσει να ακούγεται το επιχείρημα εκ μέρους των Τραπεζών ότι «δίνουμε τα λεφτά σε αυτούς που θα τα επιστρέψουν» και ίσως να είναι και κάπως λογικό διότι μία επιχείρηση που θα πάρει ένα δάνειο € 300.000 είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το ποσό των € 100.000 μετά από ένα έτος από την εκταμίευση, με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες υποτίθεται ότι διοχετεύουν τα χρήματα στην αγορά στην ουσία όμως αυξάνουν τις καταθέσεις τους.
5. Με την είσοδο των επιτρόπων στις Τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος και ανά Νομό να πάρουμε πίνακες των δανειοδοτουμένων –και δεν είναι προσωπικά δεδομένα διότι τα χρήματα αυτά είναι τα δικά μου και τα δικά σας και όχι των Τραπεζών, θα διαπιστώσουμε ότι οι επτά στους δέκα έχουν καταθέσει τα χρήματα και να απαιτήσουμε οι Τράπεζες να καλούν τους πελάτες του και να χορηγούν αυτά τα δάνεια για τακτοποίηση καθυστερημένων οφειλών προς Τράπεζες, Δημόσιο, τρίτους και κεφάλαια κίνησης όπως η απόφαση του ΤΕΜΠΕ ορίζει.
6. Να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος εγκύκλιο που να επιβάλλει στις Τράπεζες να ενημερώνουν τους πελάτες τους για ποιον ουσιαστικό λόγο απορρίπτουν το αίτημα δανειοδότησης – όπως αναφέρεται στην συνθήκη της Βασιλείας II, την οποία ερμηνεύουν κατά το δοκούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
7. Να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις με την δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού στις επιχειρήσεις, αποκλειστικά για την απασχόληση, διατηρώντας τις παλαιές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και με την δέσμευση διατήρησης των θέσεων αυτών για 2 χρόνια.
8. Να κεφαλαιοποιηθούν οι τόκοι και να παραταθούν για άλλα τουλάχιστον 2 χρόνια για τα δάνεια που ρυθμίσθηκαν με εγγύηση κατά 80% από το Ελληνικό Δημόσιο και έπρεπε να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες τοκοχρεολυτικές δόσεις μέχρι την 31-12-08.
Αυτός ίσως να είναι και ο μόνος τρόπος να επαναδιαπραγματευτούν τα δάνεια των επιχειρήσεων επιμηκύνοντας τον χρόνο εξόφλησης, με χαριστική περίοδο, πληρώνοντας μόνο τους τόκους για όσο χρόνο διαρκέσει η κρίση, ή το πάγωμα των οφειλών για .ένα έτος.
9. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιταγές που σφραγίσθηκαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου του 2008 – να τηρούνται ξεχωριστά αρχεία μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση – για να μην σταματήσουν έστω και αυτές οι με το σταγονόμετρο δανειοδοτήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις δύο από τα 10 δάνεια εγκρίνονται για αγορά αυτοκινήτου, εξέλιξη που έχει στην κυριολεξία στεγνώσει την αγορά και έχει φέρει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τους επιχειρηματίες που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των Τραπεζών οι οποίες μόνο το μήνα Ιανουάριο εκποίησαν 12.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα και έχουν στις μάντρες τους πάνω από 20.000, ακόμη. Επίσης τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά 60% και αυτά με υπέρογκα Spread παρόλο που τα Ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο ποσοστό της 20ετίας, τα στεγαστικά δάνεια εγκρίνονται σε ρυθμό χελώνας και μόνο για το 70% της εμπορικής αξίας.
10. Να συστηθούν υπηρεσίες στα Επιμελητήρια που να βοηθούν τα μέλη , να δανειοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και των κονδυλίων της ΕΤΕπ (1 δις μέχρι το 2010 ) όπου το επιτόκιο είναι χαμηλό και δεν υπάρχει εισφορά υπέρ του Δημοσίου.
11. Να επανέλθει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2008 και όχι μόνο στους εργολήπτες δημοσίων έργων., όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ)κ. Γ. Ρωμοσιό, ο οποίος τον επισκέφθηκε με το προεδρείο της ένωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…