Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προσπάθεια στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης από Ε. Ε.

Προσπάθεια στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης από Ε. Ε.

0

Συνεχίζουν, και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν επί μακρόν ακόμη, ν’ απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο τα προβλήματα που φέρνει η τρέχουσα οικονομική κρίση στις επιχειρήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο περιεχόμενο ερώτησης του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανόλη Αγγέλακα, αναφορικά με στοχευμένα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Επιτροπή προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή απάντησε η Επίτροπος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Neelie Kroes. Στην απάντησή της η Επίτροπος απαρίθμησε τις συγκεκριμένες δράσεις για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάνοντας εκτενή αναφορά στο νόμο «Small Business Act». Ο νόμος αυτός, που αποτελεί και τον πυρήνα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, επικεντρώνεται στην παροχή πρόσθετης βοήθειας στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα μέτρα που περιλαμβάνει εντάσσονται: η μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων, η προώθηση της ταμειακής ροής τους και η παροχή βοήθειας σε περισσότερους ανθρώπους που επιθυμούν να καταστούν επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία ουσιαστικής χρησιμοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων δαπανών, όπως το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας και το Πρόγραμμα – Πλαίσιο για την Έρευνα, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην απάντηση της η Επίτροπος Kroes επισημαίνει τη δυνατότητα των κρατών μελών να χρησιμοποιήσουν και μια σειρά γενικών μέσων για την προώθηση των ΜΜΕ και άλλων οικονομικών φορέων, όπως μέτρα για: τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και του κόστους των κοινωνικών εισφορών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε γενική εκπαίδευση και κατάρτιση, τον προσανατολισμό και την παροχή συμβουλών, τη γενική στήριξη και κατάρτιση των ανέργων και επίσης τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας. Η κα Kroes τονίζει μάλιστα ότι «τα μέσα αυτά ενδέχεται να μη συνιστούν κρατική ενίσχυση και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αμέσως από τα κράτη μέλη». Εδώ αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει του προσωρινού πλαισίου του Ιανουαρίου 2009, η Επιτροπή ενέκρινε, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2009, έντεκα μέτρα, που είναι όλα ανοικτά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ερώτημα του κ. Αγγελάκα σχετικά με τις δράσεις στήριξης του τραπεζικού συστήματος στα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. η Επίτροπος Κroes υπενθύμισε τις αποφάσεις των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων τον Οκτώβριο 2008, «να εφαρμόσουν δέσμες μέτρων διάσωσης για τον κοινοτικό τραπεζικό τομέα» και επεσήμανε την έγκριση δεκαέξι καθεστώτων εγγυήσεων και εννέα καθεστώτων ανακεφαλαιοποίησης από την Επιτροπή σε διαφορετικά κράτη μέλη.
Αναφερόμενος στα ανωτέρω στοιχεία ο ευρωβουλευτής, κ. Αγγελάκας, δήλωσε: «Σε αντίθεση με τις αντιπολιτευτικές φωνές που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να υποβιβάσουν τη σημασία των οικονομικά χαλεπών καιρών σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, συνάδοντας με τις έκτακτες κοινοτικές αποφάσεις, έλαβε μέτρα για εγγύηση καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ, μέτρα για εγγύηση ύψους 28 δισ., προς το τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και τη στήριξη του εισοδήματος των χαμηλόμισθων. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που ανέλαβαν τέτοιες δράσεις στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση• η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να προσαρμόζει τις πολιτικές της στο παγκόσμιο φαινόμενο κρίσης που βαθαίνει παγκοσμίως, με μοναδικό στόχο την προστασία των πολιτών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…