Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προσπαθεί η Στέγη Πολιτισμού για τον Λιβανελί

Προσπαθεί η Στέγη Πολιτισμού για τον Λιβανελί

0

Η ιδέα είχε «πέσει» στο τραπέζι της συζήτησης από τον κ. Χασάν Μαλκότς, σαν «αντίβαρο» στην πρόθεση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού, κ. Τάσου Θεοδωρίδη, να αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Χατζιδάκειου» Φεστιβάλ στον κ. Νίκο Μουρατίδη. Η υποδοχή μάλιστα που της έγινε δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμή, δεδομένου ότι το Φεστιβάλ δεν είχε διεθνή χαρακτήρα και το όνομα του διάσημου Τούρκου συνθέτη δεν έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό και με μεγάλο ενθουσιασμό από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.

Οι πρόσφατες όμως ενέργειες της Δημοτικής αυτής Επιχείρησης δείχνουν μάλλον μία στροφή στις προθέσεις της. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε και ο κ. Θεοδωρίδης, «υπήρξε μία συζήτηση, μία επαφή με τον κ. Λιβανελί, με σκοπό όχι την ένταξη της παρουσίας του στο πενθήμερο των εκδηλώσεων προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά σαν αυτόνομη παρουσία, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, αποσυνδεμένη από το Φεστιβάλ. Ίσως να μπορούσε να γίνει στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης Ελληνοτουρκικής φιλίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο, δεδομένου ότι υπήρξε μόνο μία βολιδοσκόπηση από μέρους μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο της παρουσίας του Τούρκου συνθέτη στην πόλη μας. Πάντως οποιαδήποτε άλλη σύνδεση της προσπάθειάς μας με πέραν της Τέχνης επιδιώξεις είναι μακριά από τις επιδιώξεις μας και μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και επικίνδυνη…».

Από την πλευρά του, ο «εμπνευστής» της ιδέας της παρουσίας του κ. Λιβανελί στην πόλη μας, κ. Μαλκότς, σε σχετική ερώτηση του «Ε» για το θέμα, ήταν μάλλον πιο διαφωτιστικός, αναφέροντας ότι: «προσωπικά πήρα την πρωτοβουλία να κάνω μία βολιδοσκόπηση προς τον συνθέτη, επειδή έβλεπα τον κίνδυνο να «τιναχτεί στον αέρα» το «Χατζιδάκειο» από την επιλογή Μουρατίδη. Έτσι προσπάθησα και εγώ από την πλευρά μου να συνεισφέρω, κάνοντας μία επαφή με τον συνθέτη, και καταθέτοντας την πρότασή του γι’ αυτόν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού. Βεβαίως, δεν θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω το γεγονός που μου επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδης, ότι δηλαδή η αμοιβή του κ. Λιβανελί θα έβγαζε το «Χατζιδάκειο» Φεστιβάλ εντελώς εκτός αρχικού προϋπολογισμού. Έτσι συμφωνήσαμε στην «συμβιβαστική» λύση του να πραγματοποιηθεί η παρουσία του διάσημου συνθέτη στην πόλη μας, μέσω μιας αυτόνομης εκδήλωσης. Μάλιστα ο κ. Θεοδωρίδης με εξουσιοδότησε να κάνω τις επαφές με τον καλλιτέχνη εκ μέρους της Στέγης».

Αναφορικά με τις πιθανότητες που έχει ρεαλιστικά η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συναυλίας, καθώς και η σημασία που αυτή θα έχει για την Ξάνθη, ο κ. Μαλκότς παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι: «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν πριν μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη παρουσία του κ. Λιβανελί. Πάντως το ευχάριστο είναι ότι ο κ. Θεοδωρίδης ουσιαστικά έχει αποδεχτεί την σημασία της παρουσίας μιας τέτοιας προσωπικότητας στην πόλη μας και μου ανέθεσε να συνεχίσω τις επαφές ώστε αυτή να γίνει πραγματικότητα. Θα προσπαθήσουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το θέμα των ημερομηνιών και να κλείσουμε την συναυλία στο κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης», μιας και αναμένουμε ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, όπως και πολλών Μέσων Ενημέρωσης, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Προσωπικά μάλιστα για μένα, η χαρά είναι διπλή διότι από την μία πρόκειται για μία προσπάθεια που θα φέρει την Ξάνθη στο επίκεντρο, από την άλλη σε αυτή την προσπάθεια μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω και γω, κάτι που για μένα έχει εξαιρετική σημασία, μιας και είμαι φανατικός θαυμαστής του κ. Λιβανελί και του έργου του, ακόμη από την περίοδο που σαν φοιτητής, το 1988, είχα παρακολουθήσει την μεγάλη συναυλία που είχε δώσει, με τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Φαραντούρη, στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου».

Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες της Στέγης για την πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος για την πόλη μας θα ευοδωθούν τελικά.

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανέωση και ενίσχυση των αδελφικών δεσμών

Επίσημη επίσκεψη…