Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πριν το τέλος Οκτωβρίου οι οριστικές λύσεις για απόσυρση και τέλη κυκλοφορίας

Πριν το τέλος Οκτωβρίου οι οριστικές λύσεις για απόσυρση και τέλη κυκλοφορίας

0

Την  ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις για την απόσυρση των αυτοκινήτων, αλλά και τα νέα περιβαλλοντικά τέλη, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, «οι προτάσεις του υπουργείου έχουν αποσταλεί στο Yπουργείο Οικονομικών και αναμένονται απαντήσεις, ώστε να ανακοινωθούν τα οριστικά μέτρα».  

Όπως δήλωσε η υπουργός, «για την απόσυρση των αυτοκινήτων, η κατεύθυνση θα έχει εντονότερο "περιβαλλοντικό χαρακτήρα", ενώ η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι προς την κατεύθυνση της άρσης των κοινωνικών αδικιών».

Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει χαμηλότερα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και μικρότερη αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων πριν από το 2005.

Όσον αφορά τα "πράσινα" τέλη, μία από τις εισηγήσεις που υπάρχουν προβλέπει τη μείωση στα τέλη στα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 cc, την αμετάβλητη διατήρησή τους για τα οχήματα από 1.400 έως τα 2.000 cc και η αύξησή τους για τα Ι.Χ από 2.000 cc και άνω. Για την απόσυρση, πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει διάκριση στο καθεστώς κινήτρων σε Αττική και περιφέρεια. Στην περιφέρεια, η έκπτωση για την αγορά νέου αυτοκινήτου θα παραμείνει στα 1.000 ευρώ, ενώ στην Αττική τα κίνητρα περιορίζονται σημαντικά και θα συνδυάζονται με δωρεάν κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τις συγκοινωνίες. Ειδικότερα, οι εισηγήσεις είναι αντί των 1.000 ευρώ, η επιδότηση να είναι 500 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου μέχρι 1.400 cc, 300 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου έως 2.000 cc και μηδενική για αγορά αυτοκινήτου πάνω από 2.000 cc.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τα καμένα στην Αττική, η εφαρμογή του οποίου θα είναι πιλοτική έτσι ώστε στο μέλλον να εξετασθούν ανάλογες ρυθμίσεις και για τα καμένα και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση για μικρό χρονικό διάστημα τεσσάρων – πέντε ημερών και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ακόμη η υπουργός ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του Γραμματικού δεν θα δημιουργηθεί ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής) αλλά ΧΥΤΥ, (Χώρος Επεξεργασίας και Ταφής Υπολειμμάτων) καθώς και ότι στις αρχές του 2010 θα προωθηθεί η δημοπράτηση μονάδας επεξεργασίας και ανακύκλωσης υπολειμμάτων στην περιοχή. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια και να υποβληθούν τσουχτερά πρόστιμα για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας με έμφαση πως εξαιτίας της ασυνέπειας της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα (παραμένουν σε λειτουργία ανεξέλεγκτες χωματερές) είναι δυνατόν να αποτύχει η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης.

Δ.Α.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΝΟΔΕ Ξάνθης σε ρήξη!

Μήπως κάτι «σάπιο &#…