Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πορεία του Πολυτεχνείου της νέας γενιάς

Πορεία του Πολυτεχνείου της νέας γενιάς

0

‘Στα δύο’ για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου, με το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ να διοργανώνει παραδοσιακά ξεχωριστή πορεία μία ώρα πριν την πορεία φοιτητών και πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και με συνθήματα εναντίον του φασισμού, της αστυνομίας και υπέρ του ασύλου και την μεταρρύθμισης στην παιδεία, διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αν και φαίνεται να έχει ‘ξεθωριάσει’ η πορεία μνήμης και επαγρύπνησης στα μάτια των πολιτών, πολλοί από τους οποίους δεν αφιέρωναν ούτε μια ματιά στα πανό και τα μπλοκς που περνούσαν από το κέντρο της πόλης την ώρα που η αγορά ήταν ανοιχτή και η κίνηση μεγαλύτερη, η συμμετοχή στην κεντρική πορεία ήταν αυξημένη και δυναμική για τα δεδομένα της Ξάνθης. Προπορευόταν η ΠΑΣΠ, που πέτυχε και υπερψήφιση του πλαισίου της στη Γενική Συνέλευση της Πολυτεχνικής και άρα αντιπροσώπευε το Σύλλογο Φοιτητών, ακολουθούμενη από την ΕΑΑΚ, το ΚΚΕ μ-λ και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Τα έργα στην κεντρική πλατεία άλλαξαν φέτος την πορεία των διαδηλωτών, πράγμα που προκάλεσε μικρή αναδιοργάνωση στην αστυνομία που δεν γνώριζε προς τα πού θα κατευθυνθεί η πορεία. Ωστόσο, παρενέβαινε άμεσα και δεν προκλήθηκε μεγάλη ταλαιπωρία στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Το ‘ΠΑΜΕ’ πήγε μόνο του

Οι οργανώσεις και φορείς του ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, ΚΝΕ, ΠΚΣ, πραγματοποίησαν πορεία που κατευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια απάγγειλαν τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στο καθένα ‘αθάνατος’.

Αγωνιστικά και ειρηνικά

‘Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες του κρεμά’, ‘Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί’, ‘114’, ‘Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό’. Με συνθήματα σαν κι αυτά και άλλα κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας οι διαδηλωτές έδωσαν το στίγμα του Πολυτεχνείου, που δίνει το έναυσμα για νέους αγώνες ενάντια σε σημερινά μέτρα που θίγουν τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν αγωνιστικά αλλά και ειρηνικά, με τους αντιεξουσιαστές να συμπορεύονται χωρίς διάθεση για εντάσεις. Ωστόσο, η πρωτοτυπία για φέτος ήταν η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας που ακολουθούσε την πορεία σε μικρή απόσταση με μία διμοιρία ματ και 3 περιπολικά.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…