Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ποιος μεταμορφώνει τη …‘Γρίμπα’ των φοιτητών;

Ποιος μεταμορφώνει τη …‘Γρίμπα’ των φοιτητών;

0

Μια εποχή της Ξάνθης που πέρασε

Εκεί ήταν το πρώτο σκαλί της ανεξαρτητοποίησης των νέων που θα σπούδαζαν στην Πολυτεχνική της Ξάνθης για περίπου 25 χρόνια. Τα διαβάσματα, οι εξετάσεις, οι φιλίες, οι μουσικές συνεστιάσεις, οι φοιτητικοί καβγάδες, οι πολιτικές συζητήσεις και οι νεανικοί προβληματισμοί, αλλά και οι περίφημες ξέφρενες νύχτες, όλα ξεκινούσαν από τη… ‘Γρίμπα’, τη φοιτητική εστία ιδιοκτησίας των Ι. Γρίμπα-Ι. Παπαγεωργίου που σήμερα ‘μυρίζει’ βρωμιά, περιθώριο και εγκατάλειψη.

Από τότε που έκλεισε, δυο χρόνια πριν περίπου, στέγη βρίσκουν άνθρωποι του περιθωρίου, ενώ κάποιοι εισβάλλουν από τη μέχρι πρόσφατα σπασμένη είσοδο και αφαιρούν ότι έχει απομείνει, ακόμη και αλουμινένια κουφώματα. Όπως μαρτυρούν δε και οι κάτοικοι και επαγγελματίες της γειτονιάς «δεν τολμάμε ούτε να περάσουμε, αλλά ούτε και ν’ αφήσουμε τα παιδιά μας να περάσουν από την μπροστινή ή την πίσω πλευρά του κτιρίου».

Η θέα είναι καθηλωτική. Σπασμένα γυαλιά από παράθυρα, πόρτες και μπουκάλια μπύρας, σκόνη και κατεστραμμένα έπιπλα. Και στην αυλή που άλλοτε αναβίωνε το περιβόητο ‘έθιμο της Γρίμπας’ με τους φοιτητές να πετούν από τα μπαλκόνι σκεύη και ηλεκτρικές συσκευές, λίγο πριν αφήσουν το πρώτο τους σπίτι εκτός οικογενειακής εστίας, τώρα μόνο κάτι τηγάνια και καλάθια σκεπασμένα με σκουπίδια θυμίζουν ότι κάποτε αυτός ο χώρος ήταν πλημμυρισμένος από νεαρές ψυχές.

Κάτι γίνεται…

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, επικρατεί κινητικότητα στο κτίριο. Η πόρτα σφραγίστηκε πρόσφατα και φαίνεται ότι επιχειρείται να μπει μια τάξη στο τεράστιο εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον κ. Γρίμπα και τους κληρονόμους του κ. Παπαγεωργίου το κτίσμα και το οικόπεδο πωλήθηκαν σε δύο Θεσσαλονικείς, οι οποίοι προτίθενται να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο. Μάλιστα, έφεραν και μηχανικούς εκ Βουλγαρίας, οι οποίοι ξεκίνησαν τη μελέτη για να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η ανακαίνιση ή το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί.

Πρόκειται, πάντως, για οικόπεδο ‘φιλέτο’, που με τη σημερινή του μορφή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σαν ξενοδοχείο ή κάτι παρόμοιο, λόγω της δομής του. Αν και εφόσον, λοιπόν, έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία θα πρόκειται για ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης με ιδιωτικό χώρο πάρκινγκ και δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…