Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πλήρης σύμπλευση με την κυβέρνηση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

Πλήρης σύμπλευση με την κυβέρνηση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

0

Ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, με αφορμή την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει η κυβέρνηση και προτίθεται να θέσει σε ισχύ πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου χρόνου, και με την εμπειρία από τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιφερειών καταθέτει τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις του, μιας και είχε δηλώσει υποστηρικτής μιας τέτοιας διοικητικής αναδιάρθρωσης από πολύ παλαιότερα.

Ο κ. Παυλίδης διασαφήνισε στο «Ε» ότι το σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα είναι πανομοιότυπο με αυτό που ο ίδιος υποστήριξε σε μια σειρά από συνέδρια, αλλά και σε συνεδρίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου. «Μιλούσα για περιφέρειες με κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, για περιφέρειες που έχουν δυνατότητα να διαχειρίζονται προγράμματα μεγάλης κλίμακας κυρίως ευρωπαϊκά, αφού είναι άδικο για ελληνική περιφέρεια να γίνεται διαχείριση από Αθήνα», αναφέρει ο κ. Νομάρχης και εξηγεί περαιτέρω ότι: «θα πρέπει, βέβαια, να μη θιγεί η συνοχή του κράτους, να διαφυλαχθεί η συνοχή του νέου θεσμού δηλαδή το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ο αιρετός περιφερειάρχης πρέπει να είναι ισχυρός και να διαφυλαχθεί ισχυρή οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή στην περιφέρεια. Να δημιουργηθεί μία νέα μάζα πληθυσμού που θα αποκτήσει τη νέα συνείδηση που απαιτεί αυτός ο αυτοδιοικητικός θεσμός».

Ακόμη, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι στην Ευρώπη που υπάρχουν τα πιο προηγμένα συστήματα περιφερειακής αυτοδιοίκησης το κράτος κράτησε για τον εαυτό του το περιβάλλον, την Εθνική Άμυνα, τη Δικαιοσύνη, την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου, ενώ οι άλλες αρμοδιότητες είναι οριζόντιες σ’ όλο το κράτος. Και, μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας, από το 2007 ακόμα, να υπάρχει δημοσιονομική αυτοτέλεια των περιφερειών, δηλαδή: «να μην γίνεται η είσπραξη των εσόδων από το κεντρικό κράτος και στη συνέχεια η απόδοση κάποιων πόρων στις περιφέρειες, αλλά απευθείας δημοσιονομικά ένα μέρος των πόρων να πηγαίνει στην αυτοδιοίκηση με τρόπο αντικειμενικό και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κοινωνίας».

Συγκεντρωτικά, ο κ. Παυλίδης για την επιτυχία μιας τέτοιας διοικητικής μεταρρύθμισης θέτει ως προαπαιτούμενο –σε άρθρο του στην ‘Ελευθεροτυπία’ 19/11/07- να δημιουργηθούν:

    * Ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, με εδαφική αναδιοργάνωση, με ικανή αυτοτέλεια, με δυνατότητα αποτελεσματικής υλοποίησης τοπικών και περιφερειακών πολιτικών.

    * Ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός, η αποσαφήνιση και η υγιής οριοθέτηση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων, ειδικά του επιπέδου λήψης αποφάσεων, όλων των βαθμών και επιπέδων διοίκησης, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της αναλογικότητας και του  τεκμηρίου της αρμοδιότητας του εγγύτερου επιπέδου.

    * Θεσμοί ικανοί να υλοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα μεγάλης κλίμακας και να διαχειρισθούν πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

    * Θεσμοί, που το ρυθμιστικό τους νομοθετικό πλαίσιο να διαπνέεται από αυτοδιοικητική ιδεολογία και ένα «τεκμήριο αυτοδιοίκησης», ευέλικτοι, σύγχρονοι, ικανοί και αποτελεσματικοί, στον πρέποντα αριθμό, που να εξυπηρετούν τις τοπικές υποθέσεις των πολιτών, χωρίς να φέρουν μαζί τους τα βάρη του παρελθόντος.

    * Θεσμοί, που η λειτουργία τους να μη διασπά την διοίκηση, ούτε να αποδυναμώνει την διοικητική, οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά να συμβάλλει στην περιχαράκωση των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου, με προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Σχετικά με τα δική του μελλοντική συμμετοχή στην πολιτική σκηνή ο κ. Παυλίδης δήλωσε στο «Ε»: «Δεν θα είμαι υποψήφιος νομάρχης, το είπα και προεκλογικά και σε ομιλίες και σε επαφές με πολίτες το 2006, το είπα όταν βγήκε η Νέα Δημοκρατία το 2007 και αυτό ισχύει, γιατί θεωρώ ότι κανένας μας σε μία θέση συγκεκριμένη δεν πρέπει να γίνεται καθεστώς. Είναι θέμα δημοκρατικής προσέγγισης και αντίληψης για μένα και φιλοσοφίας μου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή όμως θα κάνω μια μεγάλη προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί πολιτική είναι πάνω απ’ όλα προσφορά, κέρδος για τους πολίτες, πως μπορούμε να χτίσουμε κάτι για τον κάθε πολίτη».

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακινούσε μέσω κινητού τηλεφώνου ερωτικές σκηνές

Βρέθηκαν κι άλλε`…