Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Πανδημία απολύσεων στις επιχειρήσεις

Πανδημία απολύσεων στις επιχειρήσεις

0

Κύμα απολύσεων έχει διαπιστωθεί να …χτυπά απ’ τις αρχές του 2009 τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του νομού μας! Το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις …πανδημίας καθώς σ’ όλες σχεδόν τις υπάρχουσες μεγάλες επιχειρήσεις που αποτελούν τον βιομηχανικό ιστό έχουν γίνει είτε  απολύσεις με χρήση του 2%, είτε έχει εφαρμοστεί εθελουσία, είτε εκ περιτροπής εργασία. Κοινή συνισταμένη όμως και στις τρεις περιπτώσεις και αιτιατό αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας που αποτελεί και γενεσιουργό αιτία της μεγάλης αύξησης της ανεργίας.

 

500 θέσεις εργασίας χάθηκαν απ’ τις αρχές του 2009

Το «Ε» επιχειρώντας μια καταμέτρηση αυτών των θέσεων που χάθηκαν παρουσιάζει στοιχεία του εργατικού κέντρου Ξάνθης σύμφωνα με τα οποία απ’ τις αρχές και μόνο του 2009 χάθηκαν 500 θέσεις εργασίας στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις του νομού μας. Αν σ’ αυτές προστεθεί ποσοστό από τους 4.500 οικοδόμους οι οποίοι λόγω κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι κατά 70% άνεργοι, αν επίσης προσμετρηθεί ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν σωματεία και γίνονται απολύσεις που μόνο …ο ΟΑΕΔ τις μαθαίνει, όταν ο απολυμένος πάει να πάρει το επίδομα ανεργίας, αν επίσης συνυπολογιστεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εφαρμόζουν είτε με συναίνεση των εργαζομένων είτε όχι ελαστικές μορφές εργασίας ( μερική απασχόληση) τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η κατάσταση στο χώρο της εργασίας στο νομό μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι από το 1980 και μετέπειτα δεν έχει γίνει καμιά νέα επιχείρηση σ’ αυτόν!

Κυρίαρχο στοιχείο της κατάστασης είναι ότι η παρατεταμένη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προοπτική επανάκτησής τους να οδηγούν σε σταδιακή συρρίκνωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού του νομού το οποίο και βρίσκει διεξόδους σε εκτός νομού αγορά εργασίας.

Μακραίνει η λίστα των απολυμένων

Τα στοιχεία το πιστοποιούν:

Στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ (πρώην ΙΝΤΡΑΚΟΜ) έγιναν 10 απολύσεις, στα «Πλαστικά Θράκης» 140 άτομα έφυγαν με εθελουσία, από το κλείσιμο των συνεταιριστικών ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ χάθηκαν 130 θέσεις εργασίας και μπορεί μεν οι εργαζόμενοι να «τακτοποιήθηκαν» όμως αυτές δεν υπάρχουν στην αγορά εργασίας του νομού.

Στη VENUSέγιναν 100 απολύσεις, στην GROUPAL 28, στη ΣΕΚΑΠ 80, η ΣΕΚΕ χρησιμοποιεί εδώ και τρία χρόνια το ίδιο προσωπικό, η DIANA έχει κάνει χρήση του 2%, στοΚΑΖΙΝΟ , στην ΑΛΟΥΜΙΛ μέχρι πρότινος και στα σούπερ – μάρκετ  γίνεται χρήση ελαστικών μορφών εργασίας.

Η κατάσταση όσο πάει και επιδεινώνεται

«Η κατάσταση όσο πάει και επιδεινώνεται. Σχεδόν καθημερινά έχουμε απολύσεις… Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του νομού ζουν με το άγχος της ανεργίας. Φοβούνται τι τους ξημερώνει … μη απ’ τη μια στιγμή στην άλλη  χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τελικά οι εργαζόμενοι πληρώνουν την οικονομική κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παπαχρήστου, ο οποίος και θεωρεί ότι …ακόμη τα πιο δύσκολα έπονται!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

 «Υποτροφίες  του ιδρύματος Fulbright»

Κάθε χρόνο το  Ίδ …