Ουδέν μεμπτό στην Ε.Α.Π.Α.Ξ.

0

Απάντηση σε όσα έχουν καταμαρτυρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ε.Α.Π.Α.Ξ. από την αντιπολίτευση του Δήμου Ξάνθης προσπάθησε να δώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Θεολόγος Καλαϊτζής. Σε συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρίας, στον πρώτο όροφο της πλατείας Ματσίνη, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009, στις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Καλαϊτζής τόνισε κυρίως, όπως ήταν αναμενόμενο, τον χαρακτήρα της Ε.Α.Π.Α.Ξ. ως ανώνυμης εταιρίας, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από κάθε δημόσια παρέμβαση ή δημοσιοποίηση των δράσεών της. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Καλαϊτζή «η αντιπολίτευση να γίνεται στο Δήμο, όχι στην Ε.Α.Π.Α.Ξ.» με την οποία θέλησε να δείξει την δυσαρέσκειά του για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με την Ε.Α.Π.Α.Ξ., τις οποίες ουσιαστικά χαρακτήρισε ως αντιπολιτευτική τακτική που βάλλοντας κατά της εταιρίας προσπαθεί να πλήξει την συμπολίτευση στον Δήμο Ξάνθης και τον ίδιο τον Δήμαρχο προσωπικά.
Ο κ. Καλαϊτζής ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας καθώς και στους σκοπούς αυτής, διευκρινίζοντας ότι βασικό της μέλημα είναι από τη μία η κερδοφορία των μετόχων της (Δήμος, Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., Δ.Π.Θ. Ι.Μ. Ξάνθης, Τ.Ε.Δ.Κ. και Ε.Β.Ε.) και από την άλλη να αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τον Δήμο Ξάνθης ώστε να αντιπαρέρχεται τις διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδυναμίες που έχει η γραφειοκρατική δομή του δημοσίου τομέα, ως ιδιωτική ανώνυμη εταιρία δημοσίου ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε στο ιστορικό αλλά και την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας επιχείρησης στην πόλη, επικεντρώνοντας τόσο στην ανάλυση των μετόχων, όσο και των σκοπών και στόχων της εταιρίας.
Αναλυτικά αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα των δράσεων, των συνεργασιών και των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχε και συμμετέχει η Ε.Α.Π.Α.Ξ., καταδεικνύοντας τόσο το γεγονός των ωφελειών που προέκυψαν για τους ξανθιώτες από την δράση της, όσο και της αναγκαιότητας να διατηρηθεί η εταιρία και η δράση της μακριά από την δημοσιοποίηση για λόγους ανταγωνισμού, ως ιδιωτική εταιρία. Δεν είχε όμως καμία αντίρρηση ν’ αναφερθεί στο θέμα του ελέγχου και της διαφάνειας που πρέπει να υπάρχει στα οικονομικά και στις δράσεις της εν γένει, τονίζοντας τους αλλεπάλληλους ελέγχους στους οποίους έχει υποβληθεί η εταιρία, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, τις οποίες χαρακτήρισε κακόβουλες και τις απέρριψε τόσο γιατί δεν υπόκειται σε αυτή την υποχρέωση η εταιρία, λόγω μικρού μεγέθους της, όσο και για καθαρά για οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι «όταν τα κέρδη μας δεν ξεπερνούν, κατά μέσο όρο τις είκοσι με τριάντα χιλιάδες ευρώ ετησίως, θα ήταν παράλογο να ζητήσουμε έλεγχο και από ορκωτούς λογιστές, που θα μας κοστίσουν περίπου δώδεκα χιλιάδες ευρώ, για να μας πουν αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή όλα είναι εντάξει, κάτι που έχουν αποδείξει και όλοι οι προηγηθέντες έλεγχοι από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο κ. Καλαϊτζής.
Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της παρουσίας στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας της κας Πατσίδου από την πλευρά της παράταξης των «Πολιτών για την Αλλαγή», διευκρινίζοντας ότι «όταν μας ζητήθηκε να συμμετάσχει στο συμβούλιο και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης το δεχθήκαμε και ψηφίσαμε τη συμμετοχή της γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Όμως η δημοσιοποίηση όλων αυτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία μόνο κακό κάνουν στην εταιρία. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία και όχι για μια δημοτική επιχείρηση, κάτι που ούτε ήταν ποτέ, ούτε θα γίνει ποτέ, ώστε να υπόκειται στον δημόσιο έλεγχο του κάθε δημοτικού συμβούλου».
Δεν παρέλειψε βέβαια ν’ αναφερθεί και στις βολές που δέχθηκε το πρόσωπό του, αναφερόμενος στα αιτήματα της αντιπολίτευσης του Δήμου για παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας. «Από τη στιγμή που όλες μου οι ενέργειες είναι νόμιμες και προς το συμφέρον της εταιρίας δεν έχω κανένα λόγο να παραιτηθώ. Αυτό μπορούν να μου το επιβάλλουν μόνο οι μέτοχοι και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας», είπε για το θέμα ο κ. Καλαϊτζής. «Τα άτομα που εκλέγονται στο διοικητικό συμβούλιο μιας ανώνυμης εταιρίας δεν εκπροσωπούν κανένα φορέα, παρά μόνο την εταιρία, για τα συμφέροντα της και λειτουργούν. Δεν εκλέγονται ούτε ορίζονται από καμιά πολιτική παράταξη, κανενός Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλης Αρχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαϊτζής. Τέλος, αναφέρθηκε και στα τρέχοντα προγράμματα της εταιρίας και πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Έξυπνος οικισμός», που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και τον Δήμο, καθώς και στις εκδόσεις που προγραμματίζεται να αναλάβει η εταιρία.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης πρωτοπορεί

Στην δημιουργία ^…