Οι Δήμοι εξοικονομούν ενέργεια

0

Την περασμένη Τρίτη 3 Μαρτίου 2009, δόθηκε στη δημοσιότητα από κοινού από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, η εξαγγελία του προγράμματος «Εξοικονομώ».
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους της χώρας και στη συμφιλίωση, σε ένα βαθμό της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική πολιτική. Ήδη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον κ. Φώλια, είχε διαπιστωθεί η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας από τους Δήμους, λόγω του προβλήματος και των διαμαρτυριών των τελευταίων για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια τα οποία αυτοί παραλάμβαναν από την Δ.Ε.Η. Επίσης εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι τα δημοτικά κτίρια και γενικότερα δραστηριότητες που σχετίζονται με τους δήμους, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. «Έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους και αυτός ήταν και ο λόγος που εδώ και ενάμιση χρόνο υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ακριβώς με αυτό το σκοπό, δηλαδή την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθησης της πράσινης ενέργειας και μέσα από τους δήμους της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Το «Εξοικονομώ» είναι ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού εκατό εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα εβδομήντα θα δοθούν από το Ε.Σ.Π.Α. και τα τριάντα θα δοθούν από τους ίδιους τους δήμους, που εξαγγέλθηκε για να υπηρετήσει αυτό το σκοπό. Αφορά διακόσιους είκοσι οκτώ δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους και επίσης συμπεριλαμβάνει έτσι κι αλλιώς τις πρωτεύουσες των νομών. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έχει έξι άξονες, από τους οποίους παρουσιάστηκαν μόνο οι πέντε, διότι ο έκτος είναι καθαρά τεχνικής φύσης.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων των δήμων, που σημαίνει κουφώματα, παράθυρα, υαλοπίνακες, αναβάθμιση εγκαταστάσεων κλιματισμού.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους αστικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, με αλλαγή λαμπτήρων, με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτό τον τομέα κλπ.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις δημοτικές συγκοινωνίες και μεταφορές. Δηλαδή επεμβάσεις σε οχήματα των δημοτικών στόλων, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον, κυκλοφοριακές μελέτες δήμων, ήπιες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις κλπ.
Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις λοιπές αστικές δημοτικές υποδομές που σημαίνει δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, σε αντλιοστάσια κλπ.
Ο πέμπτος άξονας αφορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη σε σχέση με την ενεργειακή του συμπεριφορά, δεδομένου ότι οι δήμοι έχουν πιο άμεση επαφή με τους πολίτες από κεντρικότερες υπηρεσίες της Πολιτείας.
«Οι δήμοι κατ’ εξοχήν μπορεί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό περιλαμβάνονται δράσεις και για τον συγκεκριμένο τομέα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει μια μεγάλη σημαντική επίπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τους έξι χιλιάδες επτακόσιους τόνους ετησίως μόνο απ’ τις δράσεις του «Εξοικονομώ».
Η υλοποίηση του προγράμματος ανακοινώθηκε ότι θα είναι άμεση. Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων απ’ τους δήμους, διαδικασία που θα κρατήσει για περίπου τρεις μήνες. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων και απ’ τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «Σε άλλες χώρες της Ευρώπης τέτοιου είδους προγράμματα έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ξέρετε πως έτσι κι αλλιώς η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι μια απ’ τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, και θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι το ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα που ήδη έχουμε ανακοινώσει και θα τα παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι ειδικά σε αυτή τη χρονιά, προγράμματα σαν και αυτό, δεν συμβάλλουν μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικά φέτος, προγράμματα σαν και αυτά έρχονται να τονώσουν και τον τομέα των κατασκευών, ο οποίος είναι ένας τομέας που μαζί με άλλους κλάδους της οικονομίας θα υποστεί μια έντονη πίεση».

Επιμέλεια
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…