Ο αγιασμός των υδάτων στο Π. Λάγος

0

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2009, στη μία το μεσημέρι, η τελετή του αγιασμού των υδάτων, στο επίνειο της Ξάνθης, στον λιμένα του Πόρτο Λάγος. Στην δοξολογία, που χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Στρατηγός και Διοικητής του Δ’ Σ. Σ., κ. Ταμουρίδης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Βιστονίδος, Μ. Στυλιανίδης, Ε. Τσακίρη και Ν. Ζλάτκος αντίστοιχα, ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης, κ. Π. Μητσέλος, πολλοί ακόμη επίσημοι καθώς και πλήθος κόσμου.
Με την ρίψη του σταυρού στον χώρο του λιμανιού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, τέσσερις συμπολίτες μας έσπευσαν να τον ανασύρουν, διεκδικώντας και την ευλογία που θεωρείται ότι συνοδεύει μια τέτοια επιτυχία. Τελικά ο νεαρός που τα κατάφερε καλύτερα από όλους εισέπραξε, εκτός από το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων, την ευλογία του Μητροπολίτη αλλά και ένα σταυρό, ως δώρο για την επιτυχία του.
Το δριμύ ψύχος ήταν η αιτία της άμεσης αποχώρησης των επισήμων από τον χώρο της τελετής, προς τον χώρο όπου παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν τους. Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους για την σημασία της ημέρας και όχι μόνο έκαναν ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ Π. Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γ. Παυλίδης, καθώς και η Δήμαρχος Αβδήρων, κα Ε. Τσακίρη. Ο κ. Σγουρίδης δήλωσε τα εξής «Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μου χρόνια πολλά με υγεία. Επίσης να υπάρξει ειρήνη στην Μ. Ανατολή γιατί είναι μία πληγή που μπορεί ν’ ανοίξει πολέμους μεγαλυτέρων διαστάσεων. Το Παλαιστινιακό πρέπει να λυθεί και να λυθεί δίκαια, όπως άλλωστε και το Κυπριακό. Γιατί όταν αυτές οι πληγές μένουν μέσα στα πλαίσια μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κάποιες, μεγάλες δυνάμεις μπορεί να σκεφτούν να τις χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις, σε βάρος όμως των λαών που υφίστανται τις συνέπειες. Όμως και σαν χώρα περνάμε δύσκολες ώρες, μιας και υπάρχει αυτή την στιγμή μία κοινωνική αναταραχή η οποία έχει συγκεκριμένες αιτίες που προκαλείται. Οι νέοι δεν βρίσκονται τυχαία στους δρόμους. Η «γενιά των 700 ευρώ» ανησυχεί γιατί θέλει να ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον της. Πρέπει ν’ αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και δυστυχώς δεν το κάνουμε. Πρέπει όμως ν’ αποφευχθούν εντάσεις και αντεκδικήσεις, όπως ο πυροβολισμός που τραυμάτισε τον αστυνομικό ή αυτός που σκότωσε τον άτυχο Αλέξη. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης ν’ ανοίξει αυτό τον διάλογο, όπως και να προσπαθήσει να προχωρήσει σε αναδιανομή του πλούτου της χώρας, υπέρ όμως των πολλών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και όχι υπέρ των λίγων, που είναι κάτι που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Βέβαια υπάρχει πάντα η ελπίδα που φέρνει ένας άλλος δρόμος. Αυτός των πολιτικών δυνάμεων που έχουν αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και είναι πλέον έτοιμες ν’ αναλάβουν και πάλι τα ηνία της χώρας και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα». Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επίσκεψη ελλήνων βουλευτών στην Τουρκία και στις συναντήσεις που είχαν εκεί, ο κ. Σγουρίδης, φανερά ενοχλημένος δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν φοβάται τέτοιου τύπου πράξεις. Η μειονότητα ζει ειρηνικά στην περιοχή και απολαμβάνει πολλά περισσότερα δικαιώματα από όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν την αγγίζουν τέτοιες ενέργειες, αφού σημασία έχει το να εξασφαλιστεί μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του τόπου μας, είτε αυτά είναι χριστιανόπουλα, είτε μουσουλμανόπουλα».
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, τόνισε ότι «ο εορτασμός της ημέρας των Φώτων τηρήθηκε και σήμερα, σε ολόκληρο τον νομό μας. Η τήρηση του εθίμου του αγιασμού των υδάτων δείχνει πίστη, δείχνει το μέλλον αλλά και την διατήρηση της παράδοσης. Όμως, εκτός από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, εμπεριέχεται και ένας συμβολισμός για την προοπτική αυτής της χώρας, αφού αυτά που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές θα πρέπει να τα παραδώσουμε και στις επόμενες. Αυτή η μέρα όμως έχει και έναν ακόμη συμβολικό χαρακτήρα αφού σε μια περίοδο που συμβαίνουν πολλά και διάφορα στην πατρίδα μας, εύχομαι να προβληματιστούμε όλοι και να επιλέξουμε τον σωστό δρόμο, χωρίς ακρότητες, αυτόν του αλληλοσεβασμού, της ελευθερίας και όχι της ασυδοσίας, ώστε να έχουν τα παιδιά μας ένα χώρο, μία χώρα και έναν τόπο ακόμη καλύτερο».
Τέλος, η κα Τσακίρη δήλωσε ότι «σήμερα μπορεί το κρύο να ήταν έντονο, η μεγάλη παρουσία όμως του κόσμου μας ζέστανε. Με την σειρά μου εύχομαι και εγώ υγεία και ευτυχία σε όλους τους δημότες μου και στις οικογένειές τους. Εύχομαι επίσης ειρήνη στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην δοκιμαζόμενη περιοχή της Γάζας. Ελπίζω το Αγ. Πνεύμα να φωτίσει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, μιας και δεν φαίνεται να παίρνουν τις σωστές, ώστε να δούμε να ανθίζει και πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών και να μην ξαναδούμε τον φόβο και τον τρόμο στα μάτια τους και κυρίως αυτό το μεγάλο «γιατί» για όλα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή εκεί».

Γιώργος Συληγαρδάκης
sylighardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ζητούν να παραμείνει η επιδότηση 12% ως έχει

Σύσκεψη των προέ^…