Νομαρχιακό ΟΧΙ στην ΑΘΩΝΙΚΗ

0

Με 10 ψήφους ΚΑΤΑ της χορήγησης αδείας ίδρυσης του εμπορικού κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ, 9 ΥΠΕΡ και δύο ΛΕΥΚΑ οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των νομαρχιακών παρατάξεων «φρέναραν» τα σχέδια της ΑΘΩΝΙΚΗΣ σε μια …θυελλώδη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου –  τη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις 19.30, αποδεικνύοντας κατά πλειοψηφία ότι δεν «κωφεύουν» στις φωνές αντίδρασης που εκφράστηκαν με τον πιο δυναμικό τρόπο κυρίως από τον εμπορικό κλάδο, παρότι όπως ειπώθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εμπορίου & Τουρισμού κ… Βακιάνη όλα τα δικαιολογητικά που κατέθεσε η εταιρεία ήταν νομότυπα. Σημαντική λεπτομέρεια που αφορά την νομική διάσταση της υπόθεσης και την οποία επικαλέστηκε τόσο ο νομικός σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βαζίκας όσο και ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Κετύπης και για την οποία υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες  είναι μια απόφαση του 2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία τα Νομαρχιακά Συμβούλια δεν έχουν την αρμοδιότητα να εμποδίσουν την ίδρυση παρόμοιων εμπορικών κέντρων εφόσον ο φάκελος τους είναι νόμιμος επειδή αυτό αντίκειται στην οικονομική ελευθερία που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Παρόλα αυτά η απόφαση πάρθηκε και ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ!

Εμπορικό …συλλαλητήριο στη Νομαρχία

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση  – κυρίως λόγω συναισθηματικής φόρτισης (αυτό ήταν άλλωστε και το ζητούμενο), αλλά και πιθανώς πολιτικής «ομηρίας» (μιας και υπήρχαν συνθήματα του τύπου: «οι εκλογές είναι κοντά…») – πολλών νομαρχιακών συμβούλων όπως κατά παραδοχή του, του κ. Λύρατζη, έπαιξε η μεγάλη κινητοποίηση κυρίως καταστηματαρχών της αγοράς της πόλης αλλά και …μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς που κατέκλυσαν τον προθάλαμο και την αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου και συμμετείχαν στη συζήτηση επικροτώντας ή αποδοκιμάζοντας αναλόγως, τις τοποθετήσεις των νομαρχιακών συμβούλων. Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι για ποιο λόγο υπήρχαν και μικροπωλητές από το παζάρι της Ξάνθης που ως γνωστόν δεν θίγονται άμεσα από …ένα Εμπορικό κέντρο!

Μάχη «σώμα με σώμα» για την άδεια στην ΑΘΩΝΙΚΗ

Βολές κατά του νομάρχη για μη σθεναρή αρνητική στάση αλλά κατά της προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου κας Δημούδη για την τοποθέτησή της (σε ραδιοφωνική εκπομπή) ότι είναι υπέρ του εμπορικού κέντρου, εξακοντίστηκαν τόσο από τον πρόεδρο του σωματείου Καφέ –μπαρ κ. Πασσαλή όσο και από τον  εκπρόσωπο του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Μυλωνά.

Τόσο ο νομάρχης κ. Παυλίδης όσο και η κα Δημούδη …αντιγύρισαν τους ισχυρισμούς σαν ανυπόστατους ο μεν νομάρχης και ότι μιλούσε σαν πολίτης και όχι ως πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου η κα Δημούδη.

Ο κ. Κριτσίνης εκπροσωπώντας επίσης το εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων της πόλης κάνοντας λόγο για αλματώδη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών  (952% τον Απρίλιο και 722% τον Μάιο), για συνεχή λουκέτα και χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για τον εμπορικό κόσμο τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στην Ξάνθη στην παρούσα δυσμενή συγκυρία  – λόγω οικονομικής κρίσης – και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΘΩΝΙΚΗ κ. Κετύπη τον κάλεσε να δεσμευτεί με ποινικές ρήτρες για τη διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας που αναφέρει στην οικονομοτεχνική της μελέτη η εταιρεία και τότε μόνο θα είναι θετικός. Ο κ. Κετύπης του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε δημόσια και ότι οι θέσεις εργασίας είναι συνάρτηση και της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Ο κ. Βαζίκας, νομικός σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κατέδειξε ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και όχι ισότιμο καθώς υπάρχει μια υστέρηση σε υποδομές (έλλειψη χώρων στάθμευσης , προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, πεζοδρομήσεις) που έχουν καταστήσει τα καταστήματα ανίσχυρα απέναντι σ’ ένα τέτοιο ανταγωνισμό. Επίσης αναφέρθηκε στην νομική πλευρά του θέματος υπογραμμίζονται ότι το Επιμελητήριο θα αναζητήσει την εφαρμογή του νόμου η οποία και προβλέπει την  προστασία της αγοράς

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για την αγορά, αμφισβήτησε ευθέως τις θέσεις εργασίας που επικαλείται η εταιρεία ότι θα προσφέρει στο νομό και κάλεσε τους νομαρχιακούς συμβούλους να μη γυρίσουν την πλάτη στον εμπορικό κόσμο αλλά να τον στηρίξουν γιατί δεν πρόκειται για ιδιωτικό συμφέρον αλλά για δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Τσιακίρογλου πρόεδρος  τη ΟΕΒΕ Ξάνθης επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις χαρακτηρίζοντας τες «καταστρεπτικές» και σημείωσε ότι η αγορά της Ξάνθης είναι ανοχύρωτη αφού έχει έλλειψη υποδομών.

Καραχασάν vs Καραλίδη

Με τη φράση: «Είμαι δίπλα σας» η κα Καραχασάν διαχώρισε τη θέση της από τον επικεφαλής της παράταξής της κ. Καραλίδη ο ποίος και δήλωσε θετικός στην χορήγηση της άδειας εκθέτοντας την επιχειρηματολογία του που συνίσταται στο ότι υπάρχει μεγάλη αποβιομηχάνιση στο νομό και έστω και τις …μισές θέσεις εργασίας  απ ‘αυτές που λέει η εταιρεία ότι θα διαθέσει στους ανέργους του νομού δεν έχουμε δικαίωμα να τις αρνηθούμε. Ότι πρέπει επιτέλους να κατευθύνουμε  την περιοχή μας σε άλλα πρότυπα ανάπτυξης, ότι αυτό είναι ένα επενδυτικό εγχείρημα και ότι πρέπει να θέλουμε τις επενδύσεις και καθ’ όλα νόμιμο και ότι πρέπει να προσμετράμε και τη γνώμη των καταναλωτών και όχι μόνο των εμπόρων που αντιδρούν για ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Λάβρος και ο κ. Μωραϊτης, επιχειρηματολόγησε μακροσκελώς κατά της χορήγησης αδείας από το νομαρχιακό.

Το λόγο τέλος πήρε ο κ. Νομάρχης ο οποίος έθεσε τον ακόλουθο προβληματισμό: «Πρέπει να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το λιγότερο κακό για την Ξάνθη» και αναφέρθηκε στο υπό ίδρυση εμπορικό κέντρο του Ιάσμου λέγοντας ότι θα απορροφήσει αγοραστικό κοινό της Ξάνθης και ότι πρωτίστως εκείνο που ενδιαφέρει είναι το συμφέρον των πολλών!

 

 

ΑΘΩΝΙΚΗ: «Νιώθουμε πικρία αλλά θα συνεχίσουμε νομικά…»

 

Αυτά δήλωσε στο «Ε» ο εκπρόσωπος της ΑΘΩΝΙΚΗΣ κ. Κετύπης λίγο μετά την ψηφοφορία στο νομαρχιακό συμβούλιο και συνέχισε: «όπως φάνηκε τα ιδιοτελή συμφέροντα είναι ισχυρά και υπερίσχυσαν. Το ζητούμενο για την εταιρεία είναι να έχει την αποδοχή και την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης δίπλα στους φοιτητές που δικάζονται σήμερα

Η Ένωση Λειτουργa…