Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών προς το Ι.Κ.Α.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών προς το Ι.Κ.Α.

0

Σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 4 δισ. ευρώ, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς το Ι.Κ.Α. σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας, για 6η συνεχή φορά (!) από το 2004, το σχετικό μέτρο. Αυτή τη φορά λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης «να στηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα», όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η παροχή νέων «διευκολύνσεων» για να αποπληρώσουν, έστω και μέρος των χρεών τους οι οφειλέτες, φέρεται να έχει ήδη αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κάνοντας αποδεκτή σχετική εισήγηση του διοικητή του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Ο τελευταίος επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου μέσα στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενώ από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου προσμετρά τα «υπέρ» και τα «κατά» της επανάληψης μιας νέας πολιτικής απόφασης για τη ρύθμιση χρεών.

Η ρύθμιση

Η κυοφορούμενη νέα ρύθμιση θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή σε σύγκριση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν γίνει αφού θα προβλέπει την καταβολή χαμηλότερης προκαταβολής (2% αντί 3%) επί της συνολικής οφειλής προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές σε δόσεις. Για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
Για την τμηματική εξόφληση έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων με προκαταβολή του 2% της οφειλής και την αποπληρωμή σε 96 δόσεις, δηλ. σε βάθος 8ετίας.
Ως δικλείδα ασφαλείας, για να μην «παγώσει» η καταβολή των εισφορών μέχρις ότου προωθηθεί νομοθετική διάταξη (είτε στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. είτε στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή) θα προβλέπε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν, πάντως, ότι εφόσον τελικώς προωθηθεί μια ρύθμιση χρεών για το Ι.Κ.Α., ρύθμιση θα γίνει και για τα άλλα ταμεία.

«Μονιμοποιείται το πρόβλημα»

«Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο αφού τα χρέη συνεχώς αυξάνονται και από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2007, σήμερα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ι.Κ.Α. κ. Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ επισημαίνει επίσης ότι στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών ανταποκρίνεται μόλις το 30% των οφειλετών, με τα συνολικά χρέη να διογκώνονται, αφού δημιουργείται κλίμα εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Επιμέλεια
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…